Symi Symi

8 øer i Grækenland som bør stå på din bucket-liste

Grækenland er meget mere end sine største og mest populære øer. Planlæg årets sommerferie til én af disse i stedet for, og du vil garanteret forelske dig på ny!

Det er kun lidt, som slår den græske sommer: De smukkeste strande, hvidkalkede huse, hyggelige tavernaer og lyden af både, som vugger i turkisblåt vand. Alt er indsvøbt i varme solstråler, og har et behageligt tempo og en varm gæstfrihed. Det er ikke svært at forstå, hvorfor så mange danskere vælger netop Grækenland hver sommer. Men vores yndlingsland byder på langt mere end trækplastre som Kreta og Rhodos. 

For dig, som ønsker at opdage helt nye sider af landet, finder der hundredvis af andre øer at vælge i mellem, alle med hver deres særlige særpræg. Her guider vi dig til 8 af de mest unikke, som er værdige til enhver bucket-liste!

Pythagorion på Samos Pythagorion på Samos

Samos

Samos, også kendt som Pytagoras’ ø, er en af Det Ægæiske Havs smukkeste og frodigste øer. Her møder du det ægte Grækenland i små, autentiske fiskerlandsbyer, og en storslået natur med grønne dale og skønne strande, som bugter sig kilometer efter kilometer. Hvis du bliver træt af strandlivet, er det nemt at tage på udflugt på øen med både lejebil og lokalbus. Giv dig selv en eftermiddag i feriebyen Pythagorion, som er på UNESCOs verdensarvsliste, og nyd solnedgangen, folkelivet og ikke mindst alle de små fine både, som ligger fortøjet. Tag på spændende eventyr til naboøer, såsom historiske Patmos eller paradisøen Samiopoula, eller tag vandrestøvlerne på, og begiv dig ud på en uforglemmelig vandretur i Samos fantastiske natur.

Kalymnos

Robuste Kalymnos trækker med sine dramatiske bjerge hårdføre klatrere til fra hele verden. Men øen byder på langt mere end adrenalinrush og højdeskræk! Mellem bjergene venter nemlig frodige dale med bistader, citrontræer og olivenlunde, samt små maleriske landsbyer, som virkeligt er et besøg værd. De badeglade blandt os vil få vores feriedrømme opfyldt på øens vestkyst. Her finder vi nemlig Kalymnos’ bedste badebyer – Myrties og Massouri – med skønne strande, hyggelige tavernaer og herlige promenader. Hvis du vil bruge tiden på andet end sol og dovne dage i vandkanten, har øen flere spændende, små museer, flotte udflugtsmuligheder og selvfølgelig - førsteklasses dykning!

Katsiki-stranden på Lefkas Katsiki-stranden på Lefkas

Lefkas 

Hvis du længes efter afslappede dage på skønne strande med azurblåt hav og storslået natur, slår Lefkas de fleste græske øer. Øen har fået sit navn efter de hvide klipper, der går stejlt ned i havet, og er en af de få øer, som man faktisk kan køre til fra det græske fastland, takket være en smal hovedvej, som knytter dem sammen. På trods heraf og at Lefkas har været et populært feriemål i mere end 20 år, har øen formået at bevare sin oprindelige, græske atmosfære. 

I bykernen venter en charmerende, tilbagelænet stemning med mange hyggelige tavernaer og torve. I de ’svævende’ bjerge i baggrunde ligger fortsat landsbyer, hvor tiden synes at være gået i stå og vilde olivenlunde, og langs øens vestkyst finder du nogle af Grækenlands allersmukkeste strande. Fortsætter du mod syd, finder du herlige små bugter og vindforhold, som tiltrækker (kite-)surfere fra alle verdenshjørner - og uanset hvor du befinder dig, er du omgivet af en uovertruffen gæstfrihed. 

Karpathos, Apella Beach Karpathos, Apella Beach

Karpathos

I modsætning til storfavoritterne Kreta og Rhodos er det få, der har opdaget Karpathos - men når du først har det, er der ingen vej tilbage! En rejse hertil byder nemlig på oplevelser udover det sædvanlige. Her venter unik græsk atmosfære på en rolig ø med smuk natur. Derudover er maden ekstraordinær god, strandene skønne og havet fantastisk blåt og krystalklart. Kan man ønske sig mere? Øen har også en lang og spændende historie, så seværdighederne er mange, og for udendørsentusiasterne venter fantastiske vandreture i uforglemmelige omgivelser. 

Paros

Hvor Santorini oser af glamour, vil Paros charmere dig med sin bohemeatmosfære. Det er ’hippien’ blandt alle øerne i Kykladerne - en pastelfarvet feriedrøm spækket med herlige strande og strandbarer, smalle gyder, smukke buegange og livlige torve. For os, som elsker hyggelige bycentrummer, er der flere at vælge i mellem på Paros, men de mest kendte findes i havnebyen Naoussa og øens hovedby Parikia. Begge byder på en labyrint af gader, maleriske tavernaer og smukke kirker. Dog er stemningen livligere og mere trendy i Naoussa. 

Skulle behovet for en smule eventyr melde sig i løbet af ferien, er det nemt at tage rundt herfra. Naboøen Antiparos ligger blot en 10 minutters færgetur væk, og det er også både nemt og muligt at kombinere en uge på Paros med en uge på for eksempel Naxos! Ja tak, begge dele? 

Paxos Paxos

Paxos

Ønsker du at holde ferie på en lidt mere ’hemmelig’ græsk ø? Så bør du lære Paxos bedre at kende - den mindste ø i Det Ioniske Hav. Til trods for sin skønhed er øen fortsat relativ uberørt af turisme, og en drøm for os, som gerne vil tæt på den græske autenticitet. Derudover byder øen på varieret og frodig natur, krystalklart badevand og en romantisk atmosfære. Måske er det ikke så mærkeligt, at det netop var den ø, som Poseidon valgte som sin kærlighedsrede. 

Når badebehovet er dækket, venter en uovertruffen stemning i hovedbyen Gaios. Her kan du slentre rundt i de små, smalle gader med pastelfarvede huse, tavernaer og caféer, og virkelig lade al stress fordufte. 

Symi

Symi kaldes ofte for “Eventyrøen”, og det er ikke svært at forstå. Øen bugner af bugter med strande og krystalklart badevand, og bag den naturlige havn ligger de pastelfarvede huse op ad bjergsiden, og skaber et smukt bagtæppe til den idylliske atmosfære, som findes her. For hundrede år siden var dette et blomstrende samfund med over 30.000 indbyggere. I dag bor her ikke mere end 2.500 mennesker, men eftersom turismen tager til, er tallet stille og roligt på vej op igen. Om dagen er der travlt i centrum, bl.a. på grund af dagsbesøgende fra Rhodos, men det er efter mørkets frembrud, at øen virkelig viser sig fra sin allerhyggeligste side. Da slår man sig ned på en taverna i vandkanten, og nyder friskfanget fisk til en uovertruffen, malerisk udsigt.

Kirken uden tag – Panagia Kakaviotissa på Limnos Kirken uden tag – Panagia Kakaviotissa på Limnos

Limnos

Limnos er den ottende største ø i Grækenland, men føles meget mindre end sine 476 kvadratkilometer. Her møder du nemlig ikke de store turiststrømme, men kommer tæt på grækernes hverdag i en blanding af gammelt og nyt, blandt hyggelige familiedrevne tavernaer, traditionelle stenhuse og små boutiques. Øen har det meste, man kan ønske sig fra en ferie i Grækenland. Skønne strande, varieret natur, som byder på uforglemmelige vandreture over sletter og bjerge, geologiske fænomener og varme kilde, arkæologiske udgravninger, kirker, romersk teater og historiske byer! 

Øens hovedby Myrina er et populært feriemål for unge bevidste grækere. Her ligger villaer og palæer side om side i de smalle gader med hyggelige torve, kapeller, butikker og caféer. Limnos vil også indfri ethvert behov hos dem, som ønsker en ferie spækket med aktiviteter. Det er nemlig ikke tilfældigt, at det netop er her, vi har valgt at åbne vores nyeste Apollo Sports-hotel!