Mountainbike
Mountainbike eller terræncykel, er de mest almindelige navne på den type cykel, der primært er beregnet til at cykle i kuperet terræn. Navnet forkortes ofte til blot MTB og har normalt flere gear, grove dæk og findes med eller uden støddæmpere. Hjulene er normalt 26-29 tommer. Mountainbikes findes i mange afskygninger og afhænger af hvad de skal bruges til. Nedenstående er en beskrivelse af de mest almindelige typer.
Cross Country (XC)
En Cross Country-cykel er en lettere terræncykel, som gør at du klarer dig godt i varieret terræn og med varierende underlag. En god Cross Country cykel vejer omkring 10kg. og giver dig mulighed for både høj acceleration og fart på skovstier og anlagte spor i naturen.
Trail- og endurocykler
Trail- og endurocykler er til dig, der er fan af eventyr og adrenalin! Cyklerne er normalt tungere end XC-cyklerne og har en typisk vægt på mellem 14 og 16 kg. Disse cykler har ofte det der kaldes Full Suspension, som betyder at de har støddæmpere både for og bag. Ofte med en vandring på op til 150 mm, som betyder hvor meget affjedringen kan give sig. Måtte du støde på ordet hardtail, så betyder det, at der kun er støddæmper foran. Trailcyklen passer perfekt til cykling i spor, hvor det både går op og ned og med hop og drops. Cyklernes opbygning, med et bredt styr og den bløde affjedring, gør at du "flyder" langs stierne, ofte fyldt med rødder og sten. Endurocyklen blander den adrenalinfyldte downhill-cykling med Cross Country. Her cykler man ofte op af bjerge og stigninger af egen kraft, men tager også en lift, hvis en sådan findes tilgængelig.
Downhill
Downhill cyklen er designet til at køre ned ad bakke! Ofte tager man sig op i bjergrigt terræn ved hjælp af en lift eller anden form for transport. En Downhill cykel har op til 250mm vandring (affjedring) og klarer sig rigtig godt i terrænet. Det bedste ved at cykle downhill er at alle kan være med og at du selv bestemmer farten. Man kan sagtens tage større børn eller alle vennerne med på downhill cykling, da det ikke kræver hårdt fysisk arbejde, som når man cykler op ad et bjerg på fx en Endurocykel.
Landevejscykling
Landevejscykel, racercykel, ryttercykel - kært barn har mange navne. Landevejscyklen kender de fleste, har man aldrig cyklet på landevejscykel, så har man sandsynligvis set en langs en asfalteret landevej. En landevejscykel findes i flere forskellige modeller, som fx race- eller enduro variant. En endurocykel passer de fleste og giver lidt højere komfort, da styret ofte er lidt højere placeret, hvilket gør den perfekt til lange strækninger, samt til nybegynderen eller den almindelige cykelmotionist.
Gravelbike og cyclocross
Enkelt forklaret kan en cykelcross og gravelbike beskrives som en landevejscykel til grus og naturstier og af den grund, er cyklen udstyret med lidt mere robuste hjul, gear og bremser. Cykelstellet minder dog meget om landevejscyklen, da en gravelbike og crosscykel også har et bøjet rytterstyr. Cyklen giver dig adgang til meget mere end asfalt, da du også kan cykle hurtigt på grusveje og stier. Utroligt sjovt, for den der elsker fart og at komme vidt omkring.