Græsk kaffe

Der er ikke meget, som slår en svalende god frappé en varm feriedag i Grækenland. Den cremede og iskolde drik serveres i høje glas med sugerør, og du drikker den med fordel i en solstol på stranden - med lyden af bølgernes brusen i ørerne. Vil du prøve andre græske kaffesorter, skal du bestille en freddo cappuccino eller en freddo espresso! Til forskel fra en frappé, som laves af Nescafe, er disse baseret på espresso-kaffe men stadig opfriskende og kolde.


Frappé – sød, medium eller uden sukker?

Frappé er Grækenlands afkølende svar på iskaffe og noget, du skal prøve, når du er i Grækenland. Oftest serveres den i et stort glas med sugerør – perfekt til at tage med til stranden eller på gåturen. Du kan også sætte dig på en café eller taverne, ja hvor som helst  - i Grækenland er en frappé aldrig langt væk! Navnet frappé stammer fra det franske ”frappé”, som betyder slået. At frappé, sammen med den stærke græske kaffe, er Grækenlands nationalkaffe nummer et er ingen underdrivelse, og den har til og med sin egen dag! Vil du fejre den nationale Frappé-dag, er det den 7.oktober.

Når du bestiller din frappé, vil du blive spurgt, om du ønsker den glykós (sød), métrios (medium) eller skétos (det vil sige uden sukker) alt efter hvilken hvilken smag, du ønsker.  En rigtig frappé laves på pulverkaffe, som mixes med rigtigt koldt vand og, hvis ønskes, mælk. Den serveres iskold med isterninger.

Lav din egen frappe

Prøv at lave frappé derhjemme! Det bedste resultat får du, hvis du har en speciel frappé mixer - men en mælkeskummer fungerer også fint. 

Du skal bruge

4-6 dl iskoldt vand
En teske pulverkaffe
Sukker efter smag
Mælk efter smag

Sådan gør du

Mix iskoldt vand, pulverkaffe og så meget sukker du vil have i ca. 15 sekunder, eller til du har en tyk og cremet skum. Fyld et højt glas med isklumper og iskoldt vand. Kan du lide mælk i kaffen, skal du også mixe frappéen med det. Servér i et højt glas med sugerør. Velbekomme!


Freddo espresso & freddo cappuccino 

En anden græsk kaffesort er freddo, som du kan få som en espresso eller en cappuccino. Freddo espresso er helt enkelt Grækenlands kølende version af den italienske kaffe. Men istedet for at servere det varmt og i en lille kop, har grækerne gjort det på deres måde – kold og god!  Til forskel fra frappéen laves den på rigtig espressokaffe.

Det var i midten af 2000-tallet, da de italienske kaffesorter allerede eksisterede i Grækenland, at den første freddo espresso så dagens lys. Med sin forkærlighed til iskold kaffe fødtes altså den kølende freddo espresso – som bestod af en dobbelt espresso som blandes med masser af is. Når du bestiller en freddo espresso, skal du, præcis som med frappéen, bestemme om du ønsker den sød, medium eller uden sukker.

Af alle græske kaffesorter er freddo cappuccino den, som er mest trendy! Den kan du bestille på de fleste caféer og barer og er ligesom frappé og freddo espresso både kølende og god.

Freddo cappuccino er lavet på samme måde som freddo espresso, forskellen er helt enkelt, at du får den serveret med lidt skummet mælk på toppen, som skaber et ekstra lag. Du skal selv røre rundt og blande kaffen med mælk og is. Lige som når du bestiller en frappé og freddo espresso, bestemmer du  selv, hvor sød den skal være.

Lav din egen freddo espresso

Vil du lave en kølende freddo espresso hjemme, skal du bruge en espressomaskine og en god mixer.

Du skal bruge

2 espresso
Is
Smag til med sukker

Sådan gør du

Start med at lave en dobbelt espresso. Derefter blander du 3-4 isklumper sammen med den dobbelte espresso. Tilsæt så meget sukker du vil have i. Bland i ca. 3-5 sekunder. Fyld et lavt glas, f.eks. et whiskyglas, med is og hæld drikken over.

Lav din egen freddo cappuccino

Du skal bruge

2 espresso
Is
Smag til med sukker
Mælk med lavt fedtindhold

Sådan gør du

Start med at lave en dobbelt espresso. Derefter blander du 3-4 isklumper og så meget sukker du vil have i til det bliver cremet. Hæld op i et højt glas, og fyld op med den mixede espresso. Tilsæt lidt skummet mælk på toppen og server med et sugerør.


Græsk kaffe

Sort kaffe på græsk laves præcis som i Tyrkiet og flere arabiske lande - i en speciel kaffekedel som hedder brik. Selve beholderen er ofte i kobber eller messing og er bredere forneden end foroven, har en lille tud og et langt håndtag. For at få kaffe på den græske måde skal du lede efter rigtig finmalet kaffe, som, ifølge gammel tradition, males med møllesten. I dag er det lettere at købe med hjem fra ferien – se efter papagalos  i butikkerne. Et andet godt tip er at købe en dekorativ brik på din Grækenlands-ferie, så du enkelt kan lave græsk, stærk kaffe hjemme!

Du skal bruge (til 4 små kopper)

Ca. 1,5 spiseske finmalet kaffe
3 dl vand
Et par te skeer sukker

Sådan gør du

Start med at varme vand og sukker op i kanden - det skal ikke koge, så hold øje. Når det er varmt, hælder du den fintmalede kaffe i og rører rundt, til det begynder at koge. Så snart kaffen stiger, tager du den væk fra kogepladen. Sæt tilbage på pladen og gentag 2 gange. Derefter er kaffen klar! Servér i små kopper.