Livet på Naxos

En lille græsk ø som Naxos har alt, hvad du behøver for en vellykket ferie. Du bliver hurtigt fortrolig med både øen og dens indbyggere, og den charmerer også med sit krystalklare vand og varme sol.

Book din rejse til Naxos

Hele Grækenland dufter af oregano, og på de små øer er duften endnu mere tydelig, uforstyrret af andre dufte. Vi tager dig på en tidsrejse. For 27 år siden var jeg her på den lille taverne Perama på Naxos. Meget ligner sig selv, og en del er forandret. Det er let at tro, at forandringer kun er til det dårlige, men sådan er det ikke. For 27 år siden måtte du gå, hvis du skulle fra byen til denne smukke strand. I dag kører der en bus. Der lå også kun en enkelt taverne mellem byen og stranden. Nu er der flere at vælge imellem, og der er også nogle på stranden. De små græske øer er modnet. Udbuddet er blevet bredere. Men det ægte og meget typisk græske lever endnu. Det er sjældent på disse små øer. Det er tidligt om morgenen i havnen. Øens gæster er ikke vågnet endnu. Øboerne og tavernerne, der ligger som perler på en snor langs havnepromenaden, er derimod vågnet op. Her fyldes vogne med is og friskfangede fisk. Blæksprutter hænger til tørre i solen. Det er en behagelig morgenstund.

På det lille ouzerie Baletta samles nogle ældre mænd. De taler længe og piller ved de karakteristiske bånd med perler i et hurtigt fingerspil. Sådan starter dagen med den stærke søde kaffe man nipper, går vi forbi ved middagstid, så er der garanteret ouzo i glassene. Der er ingen tvivl om, at mændene kender ejeren, også han tager sig tid til en sludder med gæsterne, selv med mig. Den lille restaurant er blevet drevet af samme familie i tre generationer. Ejeren er stolt af både sin restaurant og den smukke ø. Her finder du alt hvad du kunne ønske dig, havet og bjergene. Her dyrker de deres egne grøntsager og opdrætter både køer og får. Øen er også selvforsynende, når det kommer til råvarer. Det tager et par timer, inden tavernes frokost- og middagsgæster dukker op. Og disse rolige timer er grækernes timer. Øboerne udfører deres ærinder, morgenchatter i caféer og gadekryds. Her dufter forførende af friskbagt brød og nylavet kaffe.

Når solen begynder at varme havnen op, er det stadig lidt køligere i de små smalle stræder i den gamle by. Så gåturen fortsætter videre og længere ind og op. Der er bemærkelsesværdigt stille selv her. Små butikker med souvenirs, sandaler, tasker og diverse strandartikler ligger side om side med grønthandleren og det lille supermarked. Her i gyderne kører dagligdagen som den plejer. Først om aftenen blandes byboerne med besøgende på jagt efter sandaler og på udkig efter den perfekte lille aftenrestaurant. Der er meget at vælge imellem, så malerisk som et postkort med vinstokke fra tagene i de få meter brede stræder. Vi forlader bylivet og tager videre til stranden. Hvad skal vi vælge i dag? Den nærmeste ligger kun et stenkast fra havnen. De græske børn kan lide at svømme fra klipperne, der omslutter havnepromenaden. Men det er ikke noget for os. Vi vil have fint sand mellem tæerne, turkisblåt hav, der glitrer livgivende. Ikke alt for mange mennesker, men lidt bekvemmelighed. Det er dejligt at ligge på en solstol. Det er skønt med en skyggende parasol. Og det er især luksuriøst at slippe for at bære alt dette til stranden.

Det bliver stranden, som ligger lidt udenfor byen, og selvom det er en enkel uendelig lang strand, har den tre forskellige navne. Jo længere fra byen, desto mindre folk mellem solstolene. Så det er bare at finde din plads, og gøre hvad du føler for i øjeblikket. Hvis du søger aktiviteter, så kan du også finde det. Kitesurfing bliver stadig mere populært i Grækenland, og de fleste øer har deres egen specielle kite-strand, hvor forholdene er de bedste, og hvor dem med interesse for det kan samles.

Vi vælger stranden midt imellem, hvor den usynlige grænse løber mellem Agia Anna og Plaka, samme strand som for 27 år siden. Lige her er sandet ikke sand, men små guldagtige glatte sten, så små at de næsten er som sand, men ikke helt. Den bedste af strandene, hvis jeg skal vælge.

Når det bløde og varme lys fra eftermiddagssolen stråler ned på stranden, har vi ikke lyst til at forlade stedet. Nu er vandet helt stille, og solen er rar. Snart går den ned i horisonten. Vi afslutter dagen på en af tavernerne på stranden. Så dejligt at se dig igen Naxos. En fantastisk lille ø, men stadig den største i sin øgruppe, Kykladerne. Jeg er så heldig at være tilbage, 27 år senere - jeg er også modnet, og jeg er uendeligt taknemmelig for, at du også er det. På en helt perfekt måde.

Vi starter fra Naxos by og følger kysten mod syd. Agios Georgios. Hvor havnen og byen stopper, fortsætter stranden, hvis du går sydpå. På stranden er der mange hoteller. Den er lavvandet, og sandet er finkornet. En helt perfekt strand til familien. Her finder du alle de alt, hvad du behøver af forskellige vandaktiviteter, solstole, strandbarer og taverner.

Agios Prokopios
Næste strand ligger lidt over fem km fra havnen, og er en af de mest populære strande på øen. Den er blevet udnævnt som Grækenlands tredje bedste strand! Her kan du leje en solstol eller ligge direkte på stranden. Der er både en livlig del med vandsportsaktiviteter, samt nogle mere rolige steder langs den to km lange strand.

Agia Anna
Fortsæt mod syd, og du kommer til Agia Anna, en bred smuk strand både med sanddyner og cedertræer, der giver en fin skygge. Den lille sti fra Agios Prokopios tager dig forbi en lille kirke og adskillige små bugter. Hvis du er ude tidligt, kan du måske få en for dig selv. Du er altid tæt på en dejlig taverne fra stranden. Og du kan også finde forskellige vandsportsaktiviteter.

Plaka
Agia Anna bliver til Plaka-stranden, og her bliver øen bredere og smukkere. Havet er blændende turkisblåt. Nogle gange er stranden med finkornet sand, og andre gange består den af små sandede sten. Vælg bare hvad der passer dig. Der er rigelig plads til alle, uanset om du vil leje en solstol eller finde et privat afsondret sted. Langs den lange strand er der flere små hyggelige taverner med borde på stranden.

Mikri Vigla og Orkos
Dette er surfernes strand. En meget smuk strand med en dramatisk klippe, som deler Mikri Vigla fra Orkos, som er en forlængelse af Plaka. Det er her, hvor kitesurferne samles, men du behøver ikke at være bidt af sporten for at nyde livet her, hvor vandet, hvis det er muligt, er endnu mere turkist.