Bulgarske specialiteter

Bulgarske specialiteter

I Bulgarien kan du nyde mad inspireret af både europæiske og asiatiske smage. Prøv kød- og grøntsagsgryden kavarma eller de aflange kødboller kebabtje. Andre lækre bulgarske specialiteter er shopskasalat og det spinatfyldte butterdejsbagværk Banitsa.

Lukanka

Lukanka er en pølse med smag af bacon, som bliver lavet i forskellige varianter, der er lufttørret i fem til seks dage. Pølserne serveres derefter i skiver.

Shopska

Shopkasalat er en bulgarsk forfriskende specialitet, der står på hvert et menukort. Salaten består af agurk, tomat og løg med et lag revet ost af komælk på toppen. Salatens farver afspejler landets flag - hvid, grøn og rød.

Banitsa

Bagværket Banitsa bliver oftest spist ved særlige lejligheder, men selvfølgelig kan du få det til enhver tid. Prøv gerne Banitsa med spinat eller den bulgarske ost Sirene.

Bulgarske specialiteter

Kebabtjeta og kjufteta

For dig der kan lide at prøve lokale kødretter, er kebabtjeta eller kjufteta noget du skal prøve at bestille. Kebabtjeta er aflange kødboller, og kjufteta minder om de danske pandebøffer. Begge retter er normalt tilberedt med en velsmagende fåreost.

Tarator

Tarator er en forfriskende suppe lavet af yoghurt, agurk, krydderier, hvidløg og valnødder og serveret kold. Suppen er frisk og svalende - et tip er at bestille det på en af de varme sommerdage.

Kavarma

Kavarma er en gryderet tilberedt med kylling eller svinekød og grøntsager, og serveres ofte i en keramikgryde. Kavarma er en af landets nationalretter og en oplevelse for både øjne og mund.

Sødt bagværk og is i løsvægt

Baklava er den traditionelle bulgarske dessert bestående af butterdej, valnødder, smør og sirup. En dejlig sød og god afslutning på måltidet. Du må også bare smage deres is, der sælges i løsvægt! Isen er af høj kvalitet og fås i mange gode smage. Vælg den du vil smage, og betal derefter pr. hektar. Yoghurtisen og chokoladeisen, som har stykker af Ferrero Rocher i, er to gode favoritter.

Bulgarske specialiteter

Lokale vine ...

Bulgarien er en af verdens førende vinproducenter, der konkurrerer med de spanske og franske vine, når det gælder smag og kvalitet. En af de største vinområder er Pomorie-regionen, herunder Sunny Beach. Hvis du vil have indsigt i, hvordan de produceres, kan du besøge et lokalt destilleri eller en vingård. Sørg for at købe nogle flasker med hjem - der er meget at vælge imellem, både rød og hvid i forskellige prisklasser.

Bulgarsk snaps

Rakia kaldes den velkendte bulgarske snaps, som du hovedsageligt drikker til forretter. Ofte er den lavet af blommer, men den kan også laves af æbler, druer eller andre frugter.

... og øl

Intet slukker tørsten bedre efter en dejlig dag på stranden end en kold øl. Der er mange forskellige slags øl at vælge imellem, og hver by har som regel sit eget ølmærke. Fælles mærker er Burgasko fra Burgas, Kamenitza fra Plovdiv og Zagorka fra Stara Zagora.