Smag på Tyrkiet

Velkommen til Tyrkiet - kebabens hjemland! Ud over denne velsmagende ret, så er der mange andre spændende ting at smage her. Hvorfor ikke prøve Tyrkiets nationaldrik, chee köfte eller gözleme? 

Kebabens hjemland

Når du rejser til Tyrkiet, så skal du selvfølgelig prøve en ægte tyrkisk kebab. Tyrkernes svar på pølse med brød findes i mange forskellige udgaver og serveres næsten overalt. Hvad med at prøve en Adana kebab (hakket kød med chilisauce serveret med pitabrød, peberfrugt og bladpersille) eller en Testi kebab (kylling eller lam kogt med tomat, aubergine, kartofler, peberfrugt og løg i keramik). Hvis du vil have en "normal" kebab, så skal du bestille en Döner kebab - bladskåret kød serveret i brød med salat, løg og tomat.

Tyrkiets nationaldrik

Tyrkere drikker te som vi skandinaver drikker kaffe, men endnu mere! Ideelt set drikker du i tulipanformede glas og med meget sukker. Sæt dig på den nærmeste café og prøv selv en kop te.

God latte

Hvis du får lyst til en virkelig god international kaffe, så skal du tage en tur til Roberts Coffee i Manavgat eller Alanya. Latte, espresso eller hvad du vil have af kaffe - alt er her.

Tyrkisk kaffe

Velsmagende mad

Maden i Tyrkiet er normalt godt krydret, men ikke så krydret som i f.eks. Asien. Kebab er en klassiker som bliver lavet på mange forskellige måder og er meget mere spændende end fastfoodversionen i Danmark.

Det bedste til at slukke tørsten

Ayran er bedst på varme sommerdage. Drikken er lavet af yoghurt, vand og en knivspids salt, som blandes sammen, indtil den bliver fluffy. Den passer perfekt til krydrede kødretter og slukker tørsten bedre end både øl og vand. Den kan købes på restauranter og i supermarkeder.

Chee Köfte - lækkert og krydret!

Hvis du vil smage en tyrkisk specialitet, så skal du bestille Chee Köfte. Det er rå oksekød blandet med krydderier, urter, løg og bulgur og derefter står det og trækker, så de lækre smage går i opfyldelse. Kødretten serveres derefter i salatblade. Anderledes, men meget gode!

Pide

Pide kan sammenlignes med en halvt indbagt calzone og er en typisk tyrkisk ret. Fyldet består f.eks. af ost, kød, æg og grøntsager. De fleste mindre restauranter omkring Alanya, Side og Antalya serverer pide.

Muhammara

Det tyrkiske køkken har indflydelse fra forskellige dele af verden, og ligesom i Grækenland og Mellemøsten serveres måltiderne ofte som en række af små retter, meze, til forret. Ofte serveres der flere forskellige saucer, der er gode til at dyppe i. Den smukke røde sauce muhammara er lavet af paprika og valnødder blandet med hvidløg, citron og gode krydderier. Det lille ekstra får det ved at tilføje en knivspids chili. Vi kan anbefale dig at købe krydderier med hjem, når du er i Tyrkiet, så smager dine egne meze-retter, som dem på ferien, når du laver dem i eget køkken.

Manti

Manti

Dette er en tyrkisk variant af ravioli bestående af små pastaer med lækkert kødfyld. Manti serveres med yoghurt, tomatsauce og tre forskellige slags krydderier. Smager lækkert og er meget mættende.

Meze

Meze er flere små retter, som de fleste restauranter serverer. At bestille mange små retter og dele rundt om bordet er en hyggelig måde at spise på. Nogle favoritter vi kan anbefale, er hvidløgsrørt hay dari, krydrede tomatsauce med hvidløg kaldet antep ezme, oliven, oste, svampe, fisk, muslinger og spændende grøntsager.

Baklava

En populær dessert i Tyrkiet er baklava, en sød delikatesse lavet af filodej, pakket med nødder og aromatiseret med sirup. Perfekt med en kop tyrkisk kaffe eller te!

Gözleme

Gözleme er tynde, gode pandekager tilberedt over åben ild på en stor rund plade. Pandekagerne er normalt fyldt med kartofler, spinat og frisk ost, men også egnet til dessert og derefter med chokolade, syltetøj eller sukker.

Frugternes land

I Tyrkiet er forudsætningerne ideelle til dyrkning af frugt, og det er mærkbart. Her kan du nyde bananer, appelsiner, granatæbler, jordbær, figner, meloner, nødder og meget mere. Den specielle Alanya-banan er mindre, sødere og mere krogede end almindelige bananer. På grund af bananens hurtige modningsproces kan den ikke transporteres yderligere, så den kan kun spises i Tyrkiet.

Turkish delight

Turkish delight er tyrkernes eget slik. Det fines i flere forskellige smage og tilbehør, såsom kokos eller nødder. Det kan sammenlignes med vores bland-selv slik herhjemme. Det er virkelig godt!

Turkish delight