Mad og vin i Kroatien

Gå på markeder og nyd en kaffe i Split, prøv vin i Makarska og smag en fiskegryde i Hvar - Kroatien strømmer af madoplevelser. Her er fire tips til din ferie i Kroatien, hvis du er interesseret i kulinariske oplevelser.

Fiskegryde i Hvar

Hvars mest populære kulinariske specialitet er fiskegryden gregada. Det handler om klassisk bondemad, der er blevet serveret på øen i århundreder. Næsten alle restauranter på øen har den på menukortet. Opskriften varierer, men hovedingrediensen er altid dagens fangst, der koges sammen med kartofler, sort peber, selleri og løg. Det er simpelt, godt og billigt. Men du skal ikke være virkelig sulten, hvis du vil prøve gregada - retten tager ca. 40 min at lave. Tip! Test den traditionelle restaurant Luviji, der ligger gemt væk i en bakke bag kirken.

Traditionelle Peka

Peka er en traditionel dalmatisk madret, der kan varieres i uendelighed, men som oftest består af kød og grøntsager, der er tilberedt i flere timer i en gryde, der er placeret i glødende kul. Den lange tilberedningstid gør kødet utroligt mørt, men det gør også, at retten ofte må forudbestilles.

Marked i Split, Kroatien

Markedsshopping i Split

Skinnende ferskner, søde vindruer og friske nødder. På frugt- og grøntsagsmarkedet i Split finder du alt, hvad du behøver til en dag på stranden. Her kommer tanter og onkler fra landet og sælger friskhøstet frugt og grøntsager hver dag. Tip! Gå ikke glip af at købe friske figner, hvis de er i sæson. Bedre end slik!

Kaffepause i Split

Splits havnepromenade, Riva i folkemunde, er det bedste sted til en kop kaffe. Her tager de lokale selv hen for at sidde og kigge. Caféerne ligger på række, så det er bare at slå sig ned på den første den bedste og bestille en kop kaffe eller limonade.

Prøv vin i Makarska

Kroatien er et undervurderet vinland. Lær mere om de kroatiske vine i Grabovač vinbar på torvet i Makarska, hovedstaden langs Makarska Riviera. Lokale oste og charcuterier serveres også her. Hvis du har arbejdet en appetit op, så skal du fortsætte til Kalalarga, gågaden, der bobler gennem den gamle bydel og Konoba Stari Grad, byens bedste restaurant.

Vil du lære mere om vine, kan du tage med på vores udflugt ”Imotski - Vingård og bjergsøer” med vinsmagning i landsbyen Imotski, hvor familien Grabovač har sin vingård.

Kroatien - Crni rižot

Hvis du bestiller en crni rižot, får du en anderledes spiseoplevelse. Risottoen er lavet på blæksprutte, der kaldes sepia omkring i Middelhavet. Blækket fra en almindelig blæksprutte farver risene sorte og giver retten sin karakteristiske smag. Den cremede sorte risret toppes elegant med revet parmesanost.

Familien Grabovac vingård i byen Imotski