Dagsprogram for krydstogt med Kompas, Split – Zadar – Split 
 

Dag 1. Split

Skærgårdskrydstogtet starter og slutter i Split, en af ​​Kroatiens smukkeste havnebyer. Kommer du tidligt på dagen, er det muligt at aflevere din bagage om bord på båden, så du nemt kan udforske Split. Du kan fx gå en tur langs havnepromenaden eller besøge Diocletians palads i det centrale Split. Kl. 19.00 er velkomstmøde om bord på båden og kl. 19.30 serveres en velkomstmiddag. Ankommer du til Split efter klokken 19.30, venter et koldt måltid.

Dag 2. Split - Nationalparken Krka - Šibenik

Vi forlader Split tidligt og sejler nordpå til Šibenik. Efter frokost fortsætter turen med bus til Krka National Park, som ligger ca. 10 kilometer inde i landet. Parken er opkaldt efter floden af ​​samme navn og har flere imponerende vandfald såsom Skradinski Buk og er kendt for sin usædvanligt rige flora og fauna. Efter Krka går vi tilbage til Šibenik, som er en by med enestående historie og rig kulturarv. Her går du en tur i Šibeniks historiske centrum med et besøg i en af ​​de smukkeste renæssancekatedraler ved Adriaterhavet. Båden bliver i Šibenik natten over.

Dag 3. Šibenik - Galešnjak - Zadar

Om morgenen sætter båden kursen mod Galešnjak, en typisk lille dalmatisk ø, hvor der er et svømmestop i en af ​​de glemte badebugter. Efter frokost ankommer båden til havnebyen Zadar. Byen ligger på en halvø og blev bygget allerede i 800 f.Kr. Under den guidede byrundtur til fods ser vi den fine blanding af historiske bygninger, bymuren fra 1600-tallet, hyggelige caféer og moderne kunstinstallationer skabe en særlig atmosfære. Ved strandpromenaden findes kunstinstallationen Solen og Havorgelet af arkitekten Nikola Basic. Seværdigheder af den mere klassiske slags er Kroatiens største katedral St. Anastasia og kirken St. Donut. Disse er placeret i Forum, som er et af de bedste eksempler på romersk arkitektur på Kroatiens østkyst. Båden bliver i Zadar natten over.

Dag 4. Zadar - Primošten

Om morgenen fortsætter sejltuen nordpå til Kroatiens ø-paradis og gennem Kornati National Park, som består af over 89 små og store øer. Her er ingen fastboende, hvilket gør farvandet omkring Kornati-øerne til et eldorado for sejlere og bådfolk, der ønsker at finde deres egen skjulte bugt. Her er der tid til at svømme i en af ​​de skjulte huler.

Vi fortsætter til Primošten, en charmerende lille by bestående af gamle stenhuse. Fra kysten kan du gå op til centrum af byen, hvor kirken St. George fra 1485 ligger. Når du først er oppe, vil du blive belønnet for din indsats, en fantastisk 360 graders udsigt. Båden ligger ved kaj natten over, og der er tid til at nyde stemningen i byen.

Dag 5. Primošten - Stari Grad (Hvar)

I dag sætter vi kursen mod byen Stari Grad på øen Hvar. På vejen er det alt efter vejret muligt at tage en svømmetur ved Zlatni Rat-stranden, en af ​​Europas mest fotograferede og berømte strande. Det særlige ved denne strand er, at den har en spids, der strækker sig ud i havet, og som skifter retning efter vind og strøm.

Næste stop bliver byen Stari Grad, som er den ældste by i Kroatien, en af ​​de ældste byer i Europa, med mange hyggelige og billige konobas og restauranter i de snoede gader i den gamle bydel. Byen er omgivet af krystalblåt hav, grønne fyrretræer, vinstokke og olivenlunde. Byen har, takket være sin beliggenhed på den nordlige del af øen, altid været et populært stop for sejlere, der passerer gennem denne del af Dalmatien. Den gamle bydel består af smukke stenhuse og smalle gyder. Stari Grad Plain og den gamle bydel i Stari Grad har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 2008. Når aftenen kommer, er der en lang række charmerende restauranter at vælge imellem, hvoraf de fleste er familiedrevne.

Dag 6. Stari Grad (Hvar) - Hvar by (Hvar) - Vis 

Efter en kort sejltur ankommer vi til Hvar by – denne elegante jetset-by, der er Kroatiens svar på St. Tropez og en af ​​Europas mest solsikre. Her finder du hippe barer, trendige designbutikker, eksklusive restauranter og luksusyachter. Både lokale berømtheder og internationale stjerner holder ferie i Hvar by. Er du arkitekturinteresseret, er Stephans-katedralen et must, og Europas ældste nationalteater, der ligger her, bør også opleves. Byen er gammel med huse og bygninger fra middelalderen. Vi går sammen med vores engelsktalende lokalguide og ser på byens største seværdigheder.

Herefter venter Vis. Her er flere scener i den seneste Mamma Mia-film optaget, og når du træder i land forstår du hvorfor. Øen Vis var en militærbase i det tidligere Jugoslavien og var lukket for offentligheden indtil 1989. I dag bor her omkring 5.000 indbyggere, men øen opfattes stadig som uberørt med sin særlige charme. Vi får en byvandring og besøger resterne af Issa, og du får god tid til at opleve denne hyggelige by. Derudover stopper vi ved en af ​​vinbarerne og nyder en vinsmagning med lokal vin. Båden ligger ved kaj natten over og denne aften er der middag med kaptajnen om bord.

Dag 7. Vis - Biševo (Blue Cave) - Split

Efter et morgensejltur til øen Biševo er det tid til den berømte Blue Cave. Et imponerende naturfænomen, som har fået sit navn på grund af den smukke farve, der opstår, når solen skinner ind gennem taget. Lokale fiskere har kendt grotten i århundreder, men den blev genopdaget af baron Eugene Rausoonet i 1884. Turen ind i grotten foregår i små både, og vandet her er så klart, at man kan se helt til bunden i det 16 meter dybe vand. Indgangsbilletten koster ca. 13 EUR (afhængig af sæson) og betales på stedet. Turen til grotten afhænger af vejrforholdene, som kan være noget ustabile.

Sidste etape er sejlturen til Split. Vel fremme i Split tager den engelsktalende guide os med på en historisk gåtur i Diocletians palads, som er en demonstration af kroatisk arkitektur. Paladset blev bygget for 1700 år siden og udgør i dag Splits centrum. Inden for muren kan man se den særlige katedral. Der er ikke meget, der slår Split, når det kommer til shopping, og du får god tid til at shoppe. På havnepromenaden Riva, der strækker sig langs paladsets sydside, er der caféer og restauranter på rad og række – her er hyggeligt at sidde og studere folkelivet. Båden ligger i havnen i Split hele natten.

Dag 8. Hjemrejse fra Split til Danmark

Efter morgenmaden er det tid til at forlade båden og gå i land en sidste gang. Har du valgt at kombinere skærgårdskrydstogtet med en sol- og badeferie, fortsætter ferien på det valgte hotel. Båden sejler kl. 09.00 og du har ikke adgang til kahytten derefter. Ved senere hjemrejse efter krydstogtet, kan bagagen efterlades i bagageopbevaringen overfor båden ved havnen, indtil det er tid til at tage til lufthavnen.

 

Bemærk at kaptajnen kan ændre i dagsprogram og rute pga. uforudsete hændelser, dårligt vejr og lokale vilkår i havnen for sikkerheden om bord. På grund af begrænset kapacitet i havnene i højsæsonen (juni-september) kan båden lægge til ved en kaj i en anden havn eller på en anden ø natten over. Du vil altid skulle gå via andre både for at komme i land.