Oplev nye sider af Kreta til sommer

Grækenlands største ø er et ferieparadis for enhver smag. Her guider vi dig til den rigtige destination og nogle af Kretas bedst bevarede hemmeligheder.  

Voksent par, der bader Der er så meget at opleve på Kreta - og uanset hvad du vælger at gøre, er vandet altid fristende!

En ø fuld af eventyr for alle aldre

Fra charmerende småbyer, der omfavner traditionen, til trendy storbyer og lange strandstrækninger: Kreta er eventyrets ø for alle aldre.

- Tag hele familien med på et spændende jeep-eventyr, eller få gode samtaler, mens I udforsker Samaria-kløften. Udvid din horisont på en cykeltur forbi citronlunde og landsbyer, test din balance på et SUP-board i det krystalklare vand eller nyd øens bedste gyros i Chania by. "Sommerens mest eventyrlige rejsemål byder på noget for enhver smag," siger Beatriz Rivera, rejseentusiast og pressemedarbejder hos Apollo.

Sidste efterår rejste hun næsten tværs over øen - på jagt efter Kretas bedst bevarede hemmeligheder. Syv dage, fem forskellige feriesteder og utallige seværdigheder og attraktioner senere var dommen faldet:

- Jeg troede faktisk aldrig, at jeg skulle sige det, men jeg elsker Kreta. De fordomme, jeg havde, forsvandt ud af bilvinduet den første dag. Selvfølgelig er der turistfælder, der flyder over med lyserøde flamingoer og vikingehjelme, men der er langt flere fantastiske oplevelser," siger hun.

Stranden Elafonissi. Berømt for sin skønhed - Elafonissi-stranden på Kretas vestkyst.

Vestlige, østlige og sydlige Kreta

Grækenlands største ø byder på destinationer for enhver målgruppe, men fordi Kreta er så stor, kan det være svært at orientere sig. Derfor taler man ofte om Vest- og Østkreta," forklarer rejseentusiasten.

- Vestkreta er primært et paradis for børnefamilier, med badebyer som Platanias og Agii Apostoli og den berømte Elafonissi-strand. Hvis man vil lidt længere væk fra turistmylderet, er hippiebyen Paleochora på sydkysten stedet at være. Her finder du også Plakias, som er en ny favorit blandt børnefamilier. Østkreta er derimod helt klart de voksnes favorit, selvom der også er flere børnevenlige steder her. Mens Hersonissos er en favorit for de unge og festglade, er Rethymnon by perfekt for dem, der vil have lidt af det hele.

Et andet velkendt feriested på østkysten er det charmerende og lidt mere eksklusive Agios Nikolaos, der ofte kaldes "Kretas hjerte" og "den mest trendy by på øen". Agios Nikolaos byder på utallige små gader og smalle stræder, og for dem, der er interesseret i shopping, er der flere butikker.

- Cirka en kilometer mod sydvest ligger den lille by Kritsa, som er kendt som den smukkeste by på Kreta. "Hvis man er på ferie i Agios Nikolaos, er det bestemt et sted, man skal besøge, og når behovet for en iskold frappe melder sig, skal man slå sig ned ved byens berømte sø, Volousmeni," siger Rivera.

Venner på Kreta Gå på opdagelsestur i de små gader i en af Kretas charmerende byer.

Familiehygge i Chania

Chania-kysten er Kretas foretrukne område for børnefamilier. Feriestederne Platanias, Agia Marina og Agii Apostoli tilbyder en bred vifte af hoteller, aktiviteter og strande til sjov for hele familien.

- Slap af, mens børnene graver efter rosaguld i Elafonissi, dykker efter Nemo på en snorkeltur eller glider ned ad rutsjebanerne i Limnoupolis vandland. Uanset hvilket hotel du vælger i disse byer, er Chania by også en kort køretur væk," siger rejseentusiasten.

Kretas store mangfoldighed gør også øen velegnet til dagsture på tværs af øen. Den berømte ø Spinalonga er for eksempel ikke kun en oplevelse for historieglade voksne - bådturen derud byder på en fantastisk svømmeoplevelse i øens mest blå vand til glæde for både store og små.

- Det er netop de mange muligheder, der gør Kreta til en drømmedestination, uanset alder på dine rejsekammerater. Udforsk øens smukke natur fra en kajak eller på to hjul - eller tag en motorbåd ud på havet for at udforske livet under vandet. For en helt unik snorkeloplevelse anbefaler jeg en udflugt til øen Chrissi, som lokker med gyldne sandstrande og spændende pirathistorier!

Botanical Park & Gardens of Crete I Botanical Park & Gardens of Crete kan du lære at lave græsk mad i fantastiske omgivelser.

Unikke madoplevelser

Kreta er også fyldt med unikke madoplevelser, og det er ofte uden for de overfyldte gader, at man finder de mest mindeværdige spisesteder. I en sidegade i Voloudak i Chania by har brødrene Nikos og Giorgos Solidakis for eksempel solgt gyros i den lille Oasis-butik siden 1967.

- Lad dig ikke narre af facaden, men snarere imponere af køen udenfor. Her kan du få Grækenlands bedste gyros serveret lige i hånden for bare et par euro! siger hun begejstret.

For en mere omfattende madoplevelse anbefaler rejseentusiasten Botanical Park & Gardens of Crete, cirka 17 kilometer uden for Chania. Her kan man lære den græske kogekunst i fantastiske omgivelser, kombineret med en flot vandretur gennem parkens mange haver. Det er selvfølgelig også muligt bare at forkæle sig selv med en lækker frokost.

- Det, der overraskede mig mest ved Kreta, var nok maden. Jeg hører hele tiden folk sige, at græsk mad er overvurderet, men så tror jeg bare, at man har været de forkerte steder. Det er nemt at lade sig rive med af turiststrømmen på en ferie, men kig i stedet efter, hvor de lokale spiser. Grækerne har forstand på mad, det er os som rejsende, der ikke skal lade os forføre så let af facader," griner hun.