Gode feriebilleder

Sådan tager du gode feriebilleder!

Ferier er højtid for fotografering, og med disse enkle tips i kufferten er vil du garanteret nogle fantastiske ferieminder!

Nutidens smartphones har gjort os alle til hobbyfotografer. Hver dag tager vi billeder af børnene, smukke udsigter til og fra job eller i naturen. Men det er alligevel på ferien, vi fotograferer mere end normalt – og det er ganske forståeligt. Vi rejser for at se og opleve nye ting, dyrke kvalitetstid og udvide vores horisonter, og selvfølgelig skal det dokumenteres! Når vi hos Apollo er på ferie og deler vores pletskud på sociale medier, er der ofte et spørgsmål, der går igen: Hvordan tager I så fine billeder!?

Heldigvis er sandheden den, at der ikke skal så meget til! Her har vi samlet nogle simple tips, der hjælper dig på vej.

1. Vær forberedt!

Vi har alle oplevet det: Du ser det perfekte motiv, men så siger telefonen, at det ikke er nok lagringsplads. Sørg derfor altid for at have masser af ledig plads FØR afrejse – så sikrer du dig det perfekte billede, når fx den mindste hopper i vandet for første gang. Fotografering og redigering af billeder sluger alt for hurtigt batteriet på mobilen, så et andet godt tip er altid at medbringe en powerbank i strandtasken. Sidst, men ikke mindst: Hav altid kameraet let tilgængeligt – og tør ALTID linsen! Der er intet værre end når favoritbilledet bliver ødelagt af fedtpletter fra lommen.

2. Lær kameraet at kende

Dagens mobiler er udstyret med gode kameraer – og derfor også mere avanceret kamerafunktioner. Leg derfor lidt med det hjemmefra – prøv forskellige formater som portrætter og vidvinkel, forskellige lysindfald og eksponeringstider. Husk også at selvom alle mobiler har autofokus på kameraet, kan du selv vælge fokuspunkt ved at trykke på skærmen på det, du ønsker, skal være skarpest.

3. Husk vinklerne

Forskellige vinkler kan give helt forskellige billeder. Du skal derfor turde at bevæge dig lidt – gå både langt væk for at et oversigtsbillede og nærmere på for fine detaljer. Sæt dig på hug eller læg dig ned på græsset, stig op på en bænk, tag kameraet op og ned og tag billeder af det samme motiv fra forskellige steder. Hvis du fotograferer mennesker, kan dette også gælde for dem! Vift med kjolen, spark til sandet eller lad som om du går – bevægelse i billedet skaber blikfang!

4. Ikke zoome!

Yderst få mobilkameraer har optisk zoom, med undtagen af meget få dyre modeller som ofte har et ekstra teleobjektiv. Når du zoomer, gør du derfor egentlig ikke noget andet end at beskære billedet – og derfor også minimere billedkvaliteten. Gå derfor heller nærmere dit motiv – med mindre det er en løve. Du skal hellere beskære efterfølgende.

5. Brug farver og rammer

Et godt tip til at skabe liv i billedet eller rettere sagt gøre det lidt mere spændende er enten at finde noget farverigt – eller noget, som kan ramme motivet lidt ind. Det kan være alt fra blomster, lidt buske, en væg eller noget andet, du kan gemme dig lidt bagved eller bruge som kulisse. Vælger du en “ramme” til billedet, vil denne selvfølgelig blive blurry, når du sætter fokuspunktet på motivet – og vips ser billedet mere professionelt ud!

6. Leg med lyset!

Den største udfordring ved at fotografere på ferien er ofte det skarpe sollys. Solen er nemlig ikke altid din bedste ven, fordi den hurtigt kan skabe alt for stærke kontraster. Du behøver heldigvis ikke vente på en sky for at få det bedste billede; Brug hellere lyset til din fordel! Tag billeder med solen bag dig, eftersom du vil få detaljer, ansigter o.lign., men prøv også at fotografere mod solen, eftersom du kan få nogle fede billeder af silhuetter. 

Husk også at jo mørkere det er, jo længere skal lukketiden være for at fange nok lys. Derfor oplever mange af os, at indendørs- og aftenbilleder ofte bliver mere uskarpe. Hold derfor altid kameraet så stabilt som muligt – med begge hænder, gerne med albuerne tæt til kroppen, eller find noget at støtte telefonen på. Det kan også være værd at investere i en lille tripod!

7. Mennesker, mennesker, mennesker!

En strand er et smukt motiv, men det vil blive endnu mere fint, hvis det inkluderer nogen, vi holder af? –  især hvis de ikke poserer, men bare er i nuet! Når man rejser, får man ofte også lyst til at tage billeder af lokalbefolkningen i sit naturlige element, men husk at spørge om lov. Og det er også vigtigt at huske, at ikke alle kan lide at blive fotograferet.

8. Undgå apps

Du må selvfølgelig snappe så meget du vil fra din ferie, men eftersom du nok tager billeder, som du senere ønsker at fremkalde eller bruge til andre ting, er det en god ide at tage billederne i selve kamera-appen. Billederne vi tager direkte gennem andre apps som fx Snapchat og Instagram får nemlig betragtelig lavere kvalitet – og bliver derfor ofte pixelerede, når de bliver fremkaldt. Pssst! Dette gælder også, når vi deler billeder mellem os! Hvis du sender billeder via Messenger og WhatsApp komprimeres filerne, og billederne bliver af dårligere kvalitet. Har du iPhone, er Airdrop derfor din bedste ven!

9. Brug et godt redigeringsværktøj

Har du planer om at få fremkaldt billederne, men vil gerne lige redigere dem lidt først? Så anbefaler vi at bruge et godt redigeringsværktøj, som ikke komprimerer størrelsen eller kvaliteten! Photoshop og InDesign er eksempler på gode værktøj. På sidstnævnte kan du desuden også gemme dine egne “presets” (filtre) så alle dine billeder får nogenlunde samme farveskala – ligesom billederne ovenfor. Helt perfekt til storys på sociale medier og fotobøger!

10. Tag MANGE billeder!

Vi behøver ikke at fremkalde hvert et billede, vi tager. I dag udvælger vi favoritterne blandt hundredvis – så tag derfor altid mange billeder af samme motiv! På de fleste telefoner kan du automatisk tage et hav af billeder på én gang, hvis du holder udløserknappen inde. Sådan undgår du, at far ødelægger det perfekte familiebillede ved at blinke.

Bonustip: Ha’ det SJOVT! 

Fotografering skal være morsomt – og ikke altopslugende. Hvis man fx har en 8-årig, der efter dag 3 på ferien tigger om ikke at få taget flere billeder, så skal du ikke gå bananas. På ferien skal vi leve i nuet, slappe af og dyrke kvalitetstiden sammen. Og vi er vel alle enige om, at billeder er dejlige at have, men oplevelserne i sig selv langt bedre!

Har du brug for mere feriebilledeinspiration? Så følg @apollorejser på Instagram!