Gliko tou Koutaliou – slik på en ske
Hvad er en ferie i Grækenland uden søde sager? Har du ikke smagt Gliko tou Koutaliou, så skal du prøve det næste gang, du er i Grækenland. For at forklare hvad Gliko tou Koutaliou er, så er det bedst at sige "slik på en ske". Det er helt enkelt forskellige frugter og bær, som ligger i en sød sukkerlage, lavet af honning, sukker eller sirup. Den serveres på en ske sammen med et koldt glas vand.
Ifølge sagnet omkring denne dessert så var det for at undgå at blive forgiftet, at man serverede det på en ske - hvis man fx spiste mange mennesker af en skål. I det gamle Grækenland lavede man lagen på honning og sirup.
Appelsin, aubergine eller melon
Enhver frugt eller grøntsag, der tilsættes denne dessert og serveres, kan variere afhængigt af hvor i Grækenland du er, men de mest almindelige varianter er appelsiner, kirsebær, abrikoser, vandmeloner, nogle gange med fyldte nødder. Andre sorter af slik på skeen, som måske er mere usædvanlige, når man tænker på slik, er tomater, kartofler og gulerødder. På Kreta er de for eksempel lavet af små, mandelfyldte auberginer og krydres med nelliker, kanel og citronsaft. På Naxos er Gliko tou Koutaliou ofte aromatiseret med basilikum. I andre opskrifter krydres det med roser eller citroner. På Santorini er pomodoro-tomater almindelige, krydret med kanel og hele mandler.