Græske søde sager

Græske søde sager og desserter

I Grækenland elsker man søde sager og en traditionel favorit er Gliko tou Koutaliou - også kaldet "slik på en ske". Frugter, bær og grøntsager i en sød, honningbaseret lage og krydret med kanel og vanilje... Fantastisk! Og som navnet antyder, så får du den serveres på en teske og skyller den ned med et koldt glas vand. Det smager også skønt med en god, cremet yoghurt. 

Gliko tou Koutaliou – slik på en ske

Hvad er en ferie i Grækenland uden søde sager? Har du ikke smagt Gliko tou Koutaliou, så skal du prøve det næste gang, du er i Grækenland. For at forklare hvad Gliko tou Koutaliou er, så er det bedst at sige "slik på en ske". Det er helt enkelt forskellige frugter og bær, som ligger i en sød sukkerlage, lavet af honning, sukker eller sirup. Den serveres på en ske sammen med et koldt glas vand.

Ifølge sagnet omkring denne dessert så var det for at undgå at blive forgiftet, at man serverede det på en ske - hvis man fx spiste mange mennesker af en skål. I det gamle Grækenland lavede man lagen på honning og sirup.

Appelsin, aubergine eller melon

Enhver frugt eller grøntsag, der tilsættes denne dessert og serveres, kan variere afhængigt af hvor i Grækenland du er, men de mest almindelige varianter er appelsiner, kirsebær, abrikoser, vandmeloner, nogle gange med fyldte nødder. Andre sorter af slik på skeen, som måske er mere usædvanlige, når man tænker på slik, er tomater, kartofler og gulerødder. På Kreta er de for eksempel lavet af små, mandelfyldte auberginer og krydres med nelliker, kanel og citronsaft. På Naxos er Gliko tou Koutaliou ofte aromatiseret med basilikum. I andre opskrifter krydres det med roser eller citroner. På Santorini er pomodoro-tomater almindelige, krydret med kanel og hele mandler.

Gliko tou Koutaliou, slik på en ske

Frugten skal være fast og beholde sin farve, og selve siruplaget skal være tykt nok til at være i stand til at ligge på en ske. Det skal faktisk være mere fast end gelé og marmelade. Det tager ofte flere dage at lave Gliko tou Koutaliou, og resultatet er fantastisk og tiden værd! Hver familie har sin egen opskrift på Gliko tou Koutaliou, som er blevet videregivet i generationer.


Frisk frugt

I Grækenland afslutter man oftest et måltid med frisk frugt (ligesom mange andre steder omkring Middelhavet og Mellemøsten). Og hvorfor gøre det for besværligt? Bare tag en stor skål og fyld den med lækker frugt og nogle gode oste og nyd de friske smage. På de græske taverner får man ofte en skåret vandmelon til at afslutte måltidet på.

Det er let at få frisk frugt i Grækenland, og et tip er at slentre rundt på de lokale markeder og købe delikatesser med hjem. I begyndelsen af ​​feriesæsonen kan du nyde søde jordbær samt abrikoser, nektariner og ferskner. I august og september kan du nyde de dejlige friske figner. Honningmeloner og vandmeloner fås hele sommeren og er både billige og store.

Friske figner

Baklava og kataifi

Baklava er en af ​​Grækenlands mest kendte desserter og noget, du bestemt bør prøve på din ferie. Den søde, klæbrige, og på samme tid, sprøde baklavan består af flere lag filo-dej med fyld. Fyldet kan variere alt efter smag. Det mest almindelige fyld er valnødder, pistacienødder, mandler, kanel. Baklavaen bages i ovnen, og derefter nedsænkes den i et lag honning, krydderier, sukker og roser og appelsinblomster.

En anden variant af baklava er kataifi. Bagværket består af spaghetti-lignende tråde og har den samme type fyld og lag som baklavaen.

Baklava

Græsk yoghurt

Græsk yoghurt er syrligt og fantastisk. I modsætning til for eksempel den russiske eller tyrkiske yoghurt er konsistensen lidt fastere, og proteinindholdet er højere - hvilket gør det til en perfekt snack!

Ofte spiser man den græske yoghurt sammen med en moderat yoghurt, såsom tzatziki, men den passer også som kagefyld til desserter og søde cremer. Dog synes vi, at det enkle oftest er det bedste - nemlig en græsk yoghurt med friske bær og frugter og lidt lækker honning.

Græsk yoghurt