Skjulte skatte og dramatisk natur

i magiske Makarska

Makarska er måske en af de smukkeste rivieraer i Kroatien. Krystalklart vand, mægtige bjergkæder og gode madoplevelser har gjort Makarska til en favorit for både kroater og skandinaver. 

 

Zlatni rat, Kroatien

En otte kilometer lang kyststrækning mellem turistmetropolerne Split og Dubrovnik har tiltrukket et stigende antal mennesker til en ferieverden med vand, kyst og bjerge. Makarska Rivieraens billedskønne kystlinje er perfekt til solbadning og forfriskende dyp, men også til udflugter ind i landet og spændende sportsaktiviteter.

En af dem, der er faldet for Makarska, er Jesper Falck, som i 2020 blev destinationschef på et af Apollos koncepthoteller, Mondo Family. Året efter blev Jesper udnævnt til Apollos destinationschef for hele Kroatien. 

-   Men det var Makarska, der først fangede hans hjerte. Jeg har rejst meget rundt i Middelhavsområdet, men der er noget særligt ved Kroatien, som næsten er blevet mit andet hjem. Makarska er uforlignelig med sin natur, det turkisblå hav, strandpromenaderne og de mange seværdigheder. Desuden er det kun lidt over en time til Split, hvis du vil have lidt bystemning. Og så er det selvfølgelig nærheden til Dubrovnik, som er en unik by," siger han.

Som perler på en snor

Makarska er en fællesbetegnelse for et par forskellige destinationer. Den største by i regionen har givet rivieraen sit navn, men mange mennesker vælger også at bo på et af de badebyer, der ligger som en perlerække omkring Makarska: Baska Voda, Podgora og Tucepi.

-    Hvis du vil lære området at kende, synes jeg, at du skal starte med at gå ned til havnen i Makarska tidligt om morgenen og se de lokale fiskerbåde lægge til kaj. Derefter kan du køre ind i den gamle bydel med de mange små smalle gader, smukke blomster og hyggelige tavernaer. 

Makarska ligger indlejret og hviler fredeligt foran den mægtige Biokovo-bjergkæde, en af Kroatiens tolv naturparker. Den dramatiske bjergkæde og det naturreservat, der adskiller kysten fra det dalmatiske indland, beskrives ofte som "at have fødderne i havet og panden i lynet". Jurajs top er hele 1.762 meter høj, og bjergområdet er perfekt til dem, der ønsker at kombinere det afslappende ferieliv og gåture langs de brostensbelagte strande med mere eller mindre udfordrende aktiviteter.  

-    Der er fine vinmarker bag bjergene, hvor du kan tage på udflugter og virkelig opleve det autentiske og lokale Kroatien. De mere vovede kan prøve dragefly eller klatre frit på klipperne.

Lækre i skaldyr i Promordia

Hoteller at drømme om

Med sine 27 hoteller er Apollo repræsenteret på alle fire feriesteder langs Rivieraen. Et af dem er Romana Beach Resort, hotellet lige ved Makarsko-stranden, hvor Jesper Falck for to år siden var destinationsmanager.

-   Det er et af vores Apollo Mondo Family hoteller, hvor vi tilbyder svømmeskole for børn, gratis holdtræning og forskellige sportsaktiviteter hver dag. Vi har en børneklub kaldet Club Polly og Mino for børn i alderen fire til elleve år med skandinavisktalende personale og masser af sjove aktiviteter. 

-   Romana ligger meget godt placeret, lidt over en kilometer uden for selve byen, som man kan nå via en hyggelig strandpromenade eller med et tog hver time. Mod nord kan du gå langs havet til den lille by Brela, som er meget stille og uberørt af turisme.

Tucepi er også vidunderligt harmonisk. Tamaris er et af de hoteller, der skiller sig ud, fordi det ligger lige ved stranden. Tamaris, der er en del af Apollo Mondo Local-hotelkonceptet, er ofte i top, når det gælder kundetilfredshed. Landsbyen Tucepi er ellers bedst kendt for sin kilometerlange stenstrand. 

Jesper Falck anbefaler også, at man ikke går glip af byens spændende kulturliv, der er krydret med masser af koncerter og festivaler om sommeren. 

Længere sydpå langs Rivieraen ligger den lille by Podgora, som er langt den mest fredelige by i Makarsko. Primordia-hotellet ligger lige ved stranden og tiltrækker gæster, der søger privatliv og absolut nærhed til det krystalklare vand. Her kan du bo bogstaveligt talt midt på strandpromenaden. 

-   Primordia har nyrenoverede lejligheder og en fantastisk restaurant med udsigt over havet, hvor der er masser af lokalt fanget fisk på menuerne. Hotellet er ikke ligefrem for de festglade, men mere for par, der vil ligge på stranden og slappe af og måske gå en tur langs vandet.

Det kroatiske øhav

Det er hyggeligt at gå langs Makarskas lange strandpromenader. De, der holder af motion med lav intensitet, kan blot gå eller cykle mellem mange af landsbyerne langs hele kyststrækningen. 

Ud over nærheden til Dubrovniks historiske centrum er der gode dagsture ud til nogle af Kroatiens gemte øer. Lige uden for Makarska ligger Brac og den berømte strandstribe Zlatni Rat, som venter på dem, der søger spektakulære sandstrande. Du kan enten tage færgen fra havnen i Makarska eller kombinere med Split og tage en direkte båd derfra direkte ud i det kroatiske øhav.

-    Desuden arrangerer vi en ugentlig bådtur til Zlatni Rat på Brac. Makarska har en stor mangfoldighed, og vi har mange tilbagevendende gæster. En af grundene er sandsynligvis, at folk har fundet præcis det, de har længtes efter og ledt efter. Personligt foretrækker jeg at komme her i maj eller september, som er mine yndlingsmåneder at besøge Makarska.

 

Jespers drømmedag i Makarska:

  • Havnen i Makarska. Start dagen med en kop kaffe på en af de mange tavernaer, og se på fiskerbådene.
  • Solbad og svøm på en af de små strande omkring Apollo's Romana Beach Resort.
  • Kort bustur til den lille kystby Omis med sine karakteristiske huse og smukke landskaber.
  • Tilbage i Makarska vælger jeg en af de mange fantastiske fisketavernaer. På den måde går jeg ikke glip af solnedgangen, som altid føles lidt ekstra magisk i Makarska.

Tips & Inspiration

Se alle vores rejsetips for Kroatien, find og book en rejse til Kroatien eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Alle rejsetips for Kroatien

Vil du vide, hvilken by der passer dig bedst, hvilke de bedste strande er eller måske få tips på restauranter og udflugter? Her har vi samlet vores bedste rejsetips før din rejse til Kroatien!

Se alle rejsetips for Kroatien

Kroatien

  • Postkortsmuk natur og krystalklart vand
  • Vidunderlige Makarska Riviera med mange hyggelige byer 
  • Spændende udflugtsmål 
Læs mere om Kroatien

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspirerende rejsetips og tilbud til din næste rejse!

Tilmeld dig nyhedsbrevet her