Grækenland
Se alle lande
Hvad skal man drikke i Grækenland?
På ferie i Grækenland kan du nemt forkæle dig selv med god mad og drikke. I dette rejsetip guider vi dig gennem landets drikkekultur, fra gamle traditioner til nye trends. Skyl din meze ned med en slurk ouzo, besøg en vingård og smag prisvindende vine, eller prøv hippe Tsipouro. Giámas! siger vi og skåler med dig.
Uanset om du kan lide at drikke noget virkelig koldt, stift, stærkt eller blødt, er der masser af lækre muligheder i Grækenland. I dette rejsetip vil vi fokusere på ouzo, tsipouro og den prisvindende vinskat, der findes i landet, men der er selvfølgelig mere. Prøv en cocktail lavet med den græske likør Mastiha. En iskold øl drikkes bedst, hvis det er Mythos, Alpha, Fix eller Piraiki. Græsk kaffe er en kunst i sig selv.
Trendy Tsipouro
Tsipouro er hurtigt blevet en af de mest trendy drikkevarer i Grækenland. Tsipouron er lavet af druer og er fremstillet af biprodukter fra vin. Drikken produceres ofte ren eller nogle gange med anissmag. Det er primært i regionerne Epirus og Kreta, at tsipouro er populær. Ligesom med ouzo anbefales det at spise din tsipouro med nogle små retter. Oliven, charcuteri, skaldyr og saltet fisk sammen med et glas tsipouro er en populær kombination. Hist og her begynder såkaldte Tsipouradikas at dukke op, en taverna med et stort udvalg af tsipouro.

Ouzo - humørforstærkeren
En af de mest elskede drikke i Grækenland er selvfølgelig ouzoen. Grækerne selv ynder at omtale ordsproget "Ouzo skaber følelsen" - det er lige så tydeligt for måltidet som menneskene omkring bordet, den ledsagende græske musik og den lækre mad foran dig.
Ouzoen er en stærk spiritus smagsat med anis. Det første ouzo-destilleri åbnede i 1856 i Tyrnavos. Ouzoen serveres normalt ren, men blandes ofte med iskoldt vand, hvilket gør den lidt uklar og mælkeagtig. I dag betragtes ouzo fra Plomari på Lesvos som den bedste i Grækenland.
Overalt i Grækenland findes der såkaldte ouzerier, hvor man kan finde et bredt udvalg af ouzo, serveret med meze. Sammen giver ouzo og meze et langt og lækkert måltid, som bør tages sig tid og nydes grundigt.
Græske vine - Alt du behøver at vide om vin fra Grækenland
Vin fra Grækenland er blevet overskygget af andre vinproducenter omkring Middelhavet, hvilket er en skam. De fleste forbinder Grækenland med retsina, når der findes mange andre fantastisk lækre vine. I løbet af de sidste 30 år har Grækenland produceret nogle af de mest spændende vine i verden, hvoraf mange er prisvindende.
Der er en hel del vinappellationer i landet. Blandt de Ioniske Øer er Zakynthos og Korfu to eksempler. Selv øer som Paros, Samos og Rhodos har vinappellationer. Santorini og Kreta er to store, berømte vinproducenter – benyt lejligheden til at tage en tur til en vingård, hvis du skal hertil.
Santorinis vin
På Santorini er der omkring 3500 hektar vinmarker, hvor vinstokkene vokser i klippefyldte ørkener. Ligesom øen selv er vinene fra Santorini kraftfulde med stærk karakter. Nogle af de mest almindeligt anvendte druer til vinfremstilling her er:
Den grønne drue assyrtiko dominerer øen med en frisk og sprød smag af citrus og salt.
Athiri og aidani bruges normalt til hvidvine
Almindelige blå druer er mavrotragano, mandilaria og voudomato

Santorini er hjemsted for adskillige prisvindende vingårde. Vingården Artemis Karamolegos på Santorini har vundet priser i flere år i adskillige anerkendte vinkonkurrencer, såsom Decanter. Vingårdens hvidvin lavet på Assyrtiko-druen vandt platin i 2018. Tæt bagved ligger Gaia-vingården, også en hvidvin lavet på den samme drue. Estate Argyros og Sigalas har også vundet priser.
Hvis du er på Santorini og ønsker at besøge en vingård, kan du tage med os på en udflugt. Hvis du vil afsted selv, skal du bare hoppe ind i den nærmeste taxa, men glem ikke at vinmarkerne er populære, og at besøg ofte skal bookes på forhånd. Et eksempel er Santo Wines, hvor du kan kombinere vinsmagning med en middag og en uforlignelig udsigt.
Vin fra Kreta
På Kreta ligger vinmarkerne højt oppe, de fleste af dem på den nordlige side af øen. Klimaet er køligere, og druerne trives bedre der. Der er over 30 vingårde på øen i dag, der dyrker druer som anoskeli, vilana, dafni, mandilaria, plito og kotsifali.
Hvis du er interesseret i at besøge en vingård på Kreta, er der masser af muligheder. Ca. 30 minutters kørsel fra Platanias ligger Manousakis Winery. Tæt på Heraklion, nemt at komme til fra Anissaras, ligger Lyrarakis Winery, hvor du kan tage en dejlig gåtur blandt vinmarkerne. Lyrarakis har haft både prisvindende rød- og hvidvine i flere år. Diamantakis Winery og Alexakis Wines er to andre prisvindende vingårde på Kreta.
Du kan også vælge at tage med os på en udflugt til en autentisk kretensisk vingård, hvor vi smager Anoskeli-vine.
Rødvin fra Nemea og Náousa
Nogle af Grækenlands bedste rødvine kommer fra Nemea på Peloponnes og Náousa, omkring en time fra Thessaloniki. Náousa var den første region i Grækenland, der modtog en officiel appellationstitel. Vinene fra Náousa er lavet på den røde drue xynomavro, og de betragtes som blandt de fineste vine. Vine dyrket her har en høj syre og er gode til lagring. Den ældste vingård på Nemea, Mitravelas Winery, har vundet guld for sin rødvin lavet på druen Agiorgitiko ved Decanter Awards 2018.
Nemea er på den anden side et af Grækenlands vigtigste rødvinsområder. Der er blevet dyrket vin her i århundreder af agiorgitiko- druen, som er velegnet til både lettere og tungere vine. Der er omkring 40 vinproducenter i området. De bedste vine dyrkes i store højder, hvor lavere temperaturer bidrager til at producere gode druer. En prisvindende vingård i Nemea er Tselepos, Ktima Driopi.

Læs mere om det græske køkken
Tips og inspiration
Se alle vores rejsetips til Grækenland, find og book en rejse til Grækenland eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.