Grækenland
Se alle lande
Græsk kaffe
Der er ikke meget, der slår en forfriskende, lækker frappé på en varm feriedag i Grækenland. Den cremede og iskolde drink serveres i høje glas med sugerør, og du kan drikke den i en solstol på stranden med bølgernes brusen i ørerne. Hvis du vil prøve andre græske kaffesorter, så bestil en freddo cappuccino eller en freddo espresso! I modsætning til en frappé, som er lavet med Nescafé, er disse baseret på espressokaffe, men selvfølgelig stadig lige så forfriskende iskolde!
Frappé – sød, medium eller uden sukker?
Frappé er Grækenlands forfriskende svar på iskaffe og noget, du skal prøve, når du er i Grækenland. Den serveres oftest i et stort glas med sugerør – perfekt at tage med på stranden eller på en gåtur. Selvfølgelig kan du sætte dig ned på enhver café eller taverna – i Grækenland er en frappé aldrig langt væk! Navnet frappé siges at komme fra det franske "frappé", som betyder slået. Det er ingen underdrivelse at sige, at frappé, sammen med den stærke brik-kaffe, er Grækenlands nationalkaffe nummer et, og den har endda sin egen dag! Hvis du vil fejre National Frappé Day, er det den 7. oktober.
Når du bestiller din frappé, vil du blive spurgt, om du vil have den glykós (sød), métrios (medium) eller skétos (dvs. uden sukker), og afhængigt af smagen får du den, som du ønsker. En rigtig frappé laves med instantkaffe blandet med rigtig koldt vand og, hvis det ønskes, mælk. For at gøre den så forfriskende iskold serveres den med isterninger.

Lav din egen frappé
Prøv at lave din frappé derhjemme! Den bedste måde er, hvis du har en speciel blender til frappé, men en mælkeskummer fungerer også.
Du skal bruge:
4-6 cl iskoldt vand En teskefuld instantkaffe Sukker efter smag Mælk efter smag
Gør dette:
Blend iskoldt vand, instantkaffe og så meget sukker som du ønsker i ca. 15 sekunder, eller indtil du har et tykt og cremet skum. Fyld et højt glas med isterninger og iskoldt vand. Hvis du kan lide mælk i din kaffe, bør du også blande frappéen med den. Server i et højt glas med sugerør. Nyd!
Græsk brik-kaffe
Sort kaffe på græsk manér laves, ligesom i Tyrkiet og flere arabiske lande, i en særlig kaffekande kaldet en brik. Selve koppen er normalt lavet af messing eller kobber, og er bredere i bunden end i toppen, og har en lille tud og et langt håndtag. For at få kaffe på græsk vis, skal du kigge efter virkelig finmalet kaffe, ifølge gammel tradition blev den malet med en møllesten. Nu om dage er det nemt at købe kaffe med hjem fra sin ferie, kig efter papagalos, når du er i butikkerne. Et andet godt tip er at købe en dekorativ kaffe brik på din græske ferie, så du nemt kan lave stærk græsk kaffe derhjemme!
Du skal bruge (til 4 små kopper):
Ca. 1,5 spiseskefulde fintmalet kaffe 3 dl vand et par teskefulde sukker
Gør dette:
Start med at varme vandet og sukkeret op i briken, det må ikke koge, så hold øje med det. Når det er varmt, hældes den fintmalet kaffe i og røres, indtil det begynder at koge. Så snart kaffen hæver, tages den af den varme plade. Læg tilbage på pladen og gentag 2 gange. Så er kaffen klar! Server i små kopper.

Freddo espresso og freddo cappuccino
En anden græsk kaffevariant er freddon, som du kan få som espresso eller cappuccino. Freddo espresso er enkelt Grækenlands kølende version af italiensk kaffe. Men i stedet for at servere den varm og i en lille kop, har grækerne lavet drinken på deres egen måde – forfriskende og lækker! I modsætning til frappéen er den lavet med ægte espressokaffe.
Det var i midten af 2000-tallet, da italienske kaffesorter allerede var tilgængelige i Grækenland, at den første freddo espresso så dagens lys. Med hans kærlighed til iskaffe blev den forfriskende freddo espresso født – som bestod af en dobbelt espresso blandet med masser af is. Når du bestiller en freddo espresso, kan du, ligesom med frappéen, bestemme, om du vil have den sød, medium eller uden sukker.
Af alle de græske kaffesorter er freddo cappuccino den mest trendy! Du kan bestille drinken på de fleste caféer og barer, og ligesom frappé og freddo espresso er den både forfriskende og lækker.
Freddo cappuccino laves på samme måde som freddo espresso, forskellen er at du får den serveret med lidt skummet mælk ovenpå, hvilket skaber et ekstra lag. Du rører og blander kaffen med mælken og isen. Ligesom når du bestiller frappé og freddo espresso, kan du selv bestemme, hvor sød du vil have den.

Hvis du vil lave en forfriskende freddo espresso derhjemme, har du brug for en espressomaskine og en god blender.
Du skal bruge:
2 espressoer Is Sukker efter smag
Gør dette:
Start med at lave en dobbelt espresso. Bland derefter 3-4 isterninger med den dobbelte espresso. Tilsæt så meget sukker, som du har lyst til. Bland i ca. 3-5 sekunder. Fyld et lavt glas, såsom et whiskyglas, med isterninger og hæld drinken op. Nyd!

Du skal bruge:
2 espressoer Is Sukker efter smag Letmælk
Gør dette:
Start med at lave en dobbelt espresso. Blend derefter 3-4 isterninger, espresso og så meget sukker, som du ønsker, indtil det bliver cremet. Hæld isterninger i et højt glas og fyld op med den blendede espresso. Tilsæt lidt skummetmælk ovenpå og server med et sugerør.
Læs mere om det græske køkken
Tips og inspiration
Se alle vores rejsetips til Grækenland, find og book en rejse til Grækenland eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.


