Spændende byer i Albanien

Hvis du bliver træt af at slænge dig i en liggestol langs med det klare hav, så er der flere interessante albanske byer, der blot venter på at blive udforsket. Hovedstaden Tirana, havnebyerne Durres og Vlora, middelalderbyen Kruja og den nordlige by Shkodra er alle et besøg værd – de byder på en fascinerende blanding af historie og modernitet.

Statue i Tirana

Tirana

 

Albaniens hovedstad Tirana ligger cirka 30 kilometer ind i den centrale del af landet fra Durres. Man mærker tydeligt det historiske vingesus! Kommunistregimet rev dele af den gamle by ned og erstattede bygninger med østeuropæisk arkitektur. Alligevel finder man stadig en del historiske bygninger i den moderne og energifyldte by, Tirana er blevet til.

I centrum af byen ligger Skanderbeg-torvet, hvor man finder både nationalteatret, kulturpaladset og Ethem Bey-moskéen fra 1789. Den bizarre bygning, der bliver kaldet Pyramiden, ligger også midt i byen. Den blev bygget som et museum for Enver Hoxha efter hans død, men den huser nu et konferencecenter og er base for en albansk mediestation. I den pulserende bydel Blloku finder man et stort udvalg af restauranter, barer og caféer. På det livlige Central Marked kan man handle lokal mad og små souvenirs. Der er også flere parker med kunstige søer, som fungerer som små oaser.

Den kommunistiske diktator Enver Hoxha regerede i Albanien i næsten 40 år. Hoxha frygtede, at landet ville blive invaderet og sørgede derfor for, at der blev opført omkring 700.000 bunkere. Der skulle gerne findes en for hver familie. Nu står bunkerne som tavse vidner til den tid, hvor Albanien var totalt afskåret fra omverdenen. De seneste år er flere af bunkerne blevet til museer. En af de mest interessante museer at besøge, det er Bunk’ Art i Tirana. Den blev bygget til den politiske elite og giver nu et fascinerende indblik i landets moderne historie. I nærheden ligger også svævebanen, som går til toppen af Datji-bjerget, hvor en fantastisk udsigt venter. Her er det også muligt at snøre skoene og vandre i den smukke nationalpark.

Amfiteatret i Durres

Durres

Er du på ferie på Durres Rivieraen, så behøver du ikke rejse langt for at opleve byens puls. Albaniens største havneby er også en af landets ældste byer – her har mennesker boet i næsten 3000 år. Byen blev dog udsat for omfattende bombninger under Anden Verdenskrig på grund af sin strategiske placering, og den er nu præget af arkitektur fra anden halvdel af 1900-tallet. Den fineste seværdighed i Durres er dog næsten det romerske amfiteater fra 100-tallet, som også er et af de største amfiteatre på Balkan. Med indgangsbilletten til teatret følger også en gratis entre til byens arkæologiske museum. Her kan du blandt andet se Durres skønhed - en smuk mosaik fra 400-tallet, som forestiller et kvindehoved. I nærheden af amfiteatret ligger en gammel venetiansk fæstning, som også er et besøg værd.

Ved stranden inde i Durres by ligger områdets mest populære strandbar, som kort og godt hedder The Beach Bar. Man finder dog et væld af restauranter og barer både inde i byen og langs hele den lange fine strand.

Kruja i Albanien

Kruja

Middelalderbyen Kruja ligger på skråningen af Sari Salik-bjerget nordøst for Durres. Her finder man en fæstning fra 500-tallet, som huser det store skanderbeg-museum, et af Albaniens mest besøgte museer. George Kastriot Skanderbeg, som levede i 1400-tallet, er Albaniens nationalhelt, og Kruja var hans hjemby. Den traditionelle basar i Kruja er over 600 år gammel, og her kan man i dag gøre nogle gode souvenirkøb.

Vlora og Shkodra

Vlora er en anden interessant havneby i Albanien, som ligger ganske tæt på Dhermi og Himara. I byen finder man gamle kirker, moskéer og et slot, som er oplagte steder at udforske. Du kan tage med på Apollos udflugt hertil, som også kombineres med en tur til halvøen Kaburun med fine strande, en berømt kalkstensgrotte og øen Sazani.

Shkodra eller Shkoder, som det også staves, er en af Europas ældste byer. Byen ligger ret nordligt i det imponerende og naturskønne nordlige Albanien. Shkodras gamle bydel er overraskende velbevaret, hvilket gør det til en fornøjelse at spadsere rundt i de små gader. Den mægtige borg Rozafa byder på en vidunderlig udsigt over Shkodersøen, Sydeuropas største sø, som strækker sig over grænsen mellem Albanien og Montenegro.


Tips & Inspiration

Se alle vores rejsetips for Albanien, find og book en rejse til Albanien eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Alle rejsetips for Albanien

Hvad er Albaniens bedste strande? Hvor kan jeg finde de bedste restauranter? Hvad er der at lave for børnene? Her har vi samlet nogle af vores bedste tips til din rejse til Albanien!

Se alle rejsetips for Albanien

Albanien

  • Krystalklart vand og smukke strande
  • Historiske seværdigheder
  • Hyggelige bjerglandsbyer og uberørte badebugter
Se alle rejser til Albanien

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspirerende rejsetips og tilbud til din næste rejse!

Tilmeld dig nyhedsbrevet her