Derfor skal du til Albanien

Lave priser, fantastisk udsigt og drømmende farvande ved Adriaterhavet og Det Ioniske Hav tiltrækker hvert år flere turister til Albanien. Nina Hornewall er Commercial Director hos Apollo og en af ​​kræfterne bag rejsearrangørens etablering i landet for over 7 år siden. – Albanien er noget helt særligt. Her bor turisterne fantastisk med nærhed til gamle Balkan-byer og Det Osmanniske Riges vingesus, siger hun.

I århundreder var landet en udpost af generaler, sultaner og herskere i Det Osmanniske Rige, og siden har Albanien udviklet sig fra kommunistisk diktatur til demokrati. Takket være overgangen har landet også åbnet sig for verden, og her venter en unik blanding af Balkan, Grækenland og Italien.  
 
– De seneste 40 års stærke markedskræfter har skabt en helt speciel nation. Bjergrige smukke, gamle byer, fantastiske kystlinjer og en udvikling, der fortsætter år efter år, siger Nina Hornewall.
  
– Hotellerne har udviklet sig helt utroligt. I Albanien findes desuden et mildere klima, hvor man undgår de værste varmebølger og bader i krystalklart vand på flere forskellige slags strande. 

Mødested for Europa og Balkan

Republikken Albanien ligger på det vestlige Balkan, og grænser op til Montenegro, Kosovo, Grækenland og det nordlige Makedonien. Dette har sammen med nærheden til Italien skabt en unik blanding, hvor især madkulturen trives.
  
- Albansk mad er en særlig blanding af Grækenland og Balkan, men også Italien. Samspillet mellem Italien og Albanien er omfattende i både handel og turisme. Mange albanske unge rejser til Milano og Rom for at studere, og der tales meget italiensk i landet. Jeg har spist nogle af de lækreste risottoer i Albanien, og fantastiske skaldyrsretter, siger Nina Hornewall.

I dag er Albanien et demokrati og i økonomisk udvikling. Og Nina Hornewall påpeger, at landet er "under opbygning". Ud over de udviklede feriesteder som Durres og Saranda, venter et anderledes Albanien. 

- Landet var lukket for omverdenen i over 50 år. Under og efter Anden Verdenskrig blev landet først besat af Italien, siden af Tyskland og derefter af den kommunistiske diktator Enver Hoxha. Det har selvfølgelig ramt landet, som nu er ved at "indhente det forsømte", siger hun og fortsætter:

- Da Apollo ankom i Albanien, tog de imod os med åbne arme. Albanerne gør et stort arbejde med at bygge op og frem for alt åbne deres land for omverdenen.

Populære og pittoreske Saranda ligger i det sydlige Albanien, øst for Korfu.

Turistbyerne udvikles hurtigt

Nogle af de mest udviklede feriesteder er Durres og Saranda, hvor Apollo var den første til at arrangere charterrejser. Saranda ligger ved Det Ioniske Hav, overfor den græske ø Korfu, og den maleriske oase hviler i en smuk bugt, hvor bådene skvulper mod stenmolerne.

- Saranda er den hvide perle, der minder om Grækenland. De sydlige dele af Albanien har længe været befolket af grækere, og deres tilstedeværelse kendetegner feriestedet. For eksempel er græske navne almindelige i området. Gå ikke glip af det vilde udgravningssted Butrint nogle kilometer uden for Saranda.

Vil du i stedet have en særpræget albansk oplevelse, er landets store turistby, Durres, det oplagte valg.

- Durres er lige så storstilet, som Saranda er lille. Her har du kun 50 km til hovedstaden Tirana, som prægede Albanien længe under kommunisttiden. Durres var elitens ferieparadis under kommunisterne, og det kan ses i byggekunsten. Her venter store hoteller og en kilometerlang sandstrand, siger Nina Hornewall.

 

Nord for Tirana og 600 meter over havet blandt bjergene, ligger Kruja.

Albaniens indland venter

Tirana ligger nordvest for Albaniens midte og blandt de ca. 400.000 indbyggere findes en levende og interessant storby. 
  
- I Tirana er der masser af spændende restauranter. Derudover er der det interessante forlystelsesdistrikt Blloku, den frodige park Rinia, en kunstig sø og meget mere.

Men turiststeder og storbyer er ikke alt. Nina Hornewall ser en lys fremtid for landet.

- Næste skridt er at lave udflugter inde i landet. Byen Berat med dens gamle bydel, en del af UNESCOs verdensarvsliste, eller bjergbyen Korce er et besøg værd. De imponerende bjergaktiviteter skal også med i programmet, mulighederne for rafting, vandreture og cykelture er fremragende. Derudover venter landets tredjestørste by, Vlora, på at blive opdaget og udforsket af verden, slutter Nina Hornewall.

Med andre ord er Albaniens rejse kun lige begyndt.

 
Fakta om Albanien 
  
Indbyggere: 2,8 mio. 
Flyvetid fra Danmark til Tirana: ca. 3 timer 
Valuta: Lek 
Sprog: Albansk, græsk (visse byer), engelska (turistbyer) 
Albania betyder ”det bjergrigeste land”

Læs alle vores rejsetips for Albanien her


Tips & Inspiration

Se alle vores rejsetips for Albanien, find og book en rejse til Albanien eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Alle rejsetips for Albanien

Hvad er Albaniens bedste strande? Hvor kan jeg finde de bedste restauranter? Hvad er der at lave for børnene? Her har vi samlet nogle af vores bedste tips til din rejse til Albanien!

Se alle rejsetips for Albanien

Albanien

  • Krystalklart vand og smukke strande
  • Historiske seværdigheder
  • Hyggelige bjerglandsbyer og uberørte badebugter
Se alle rejser til Albanien

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspirerende rejsetips og tilbud til din næste rejse!

Tilmeld dig nyhedsbrevet her