Bosporus

Oplevelser i Istanbul

Hvad siger du til en tur til Prinseøerne, en gåtur over Galatabroen eller hvorfor ikke tage et nærmere kig på Theodosius' obelisk? I Istanbul er der mange muligheder for en oplevelsesrig ferie!

Krydstogt på Bosporus

Bosporus er sundet, som adskiller Europa fra Asien og binder Middelhavet og Sortehavet sammen. En rejse til Istanbul er ikke komplet uden et krydstogt på Bosporus. Herfra har du nemlig første parket til byens mest kendte seværdigheder, samtidig med at du nyder postkortsmukke udsigter. Der arrangeres flere bådture langs med sundet, og du kan booke billetter både på nettet og når du er i Istanbul.

Bosporus er også kendt for den naturlige havn "Det Gyldne Horn", martyrernes bro og Leander Tårnet. Martyrbroen kaldes også "den første Bosporus-bro" og er én af ​​tre broer over sundet. Leander Tårnet er et berømt tårn ude på en ø i Bosporus, opkaldt efter historien om Hero og Leander. Tårnet kaldes også jomfrutårnet efter en legende om en sultan-datter, der skal have været muret inde her.

Forkæl dig selv med hamam

Hamam, også kaldet tyrkisk bad, er et must under besøget i Tyrkiet og Istanbul. At gå på en hamam er en gammel tyrkisk tradition, med aner fra middelalderen, og i dag går mange tyrkere regelmæssigt til behandlinger. Her kan du læse mere om, hvordan processen går til.

Prinseøerne

Tag en tur til Prinseøerne

Når det bliver for varmt, for trangt eller fir mange folk, tager Istanbul-indbyggerne over til Prinseøerne. Øerne er cirka to timer syd for Istanbul, og her nyder du næsten bilfri gader, skønne trævillaer, strande og frodige udsigter. Navnet har øerne fået efter de prinser, der blev forvist hertil i den byzantinske æra, og den dag i dag kan du mærke atmosfæren fra en svunden tid, da transporten hovedsagelig foregik med hest og vogn.

Galatabroen

Gå over Galatabroen

Over Det Gyldne Horn strækker den berømte Galata-bro sig. Under broen sejler bådene, der transporterer folk langs Bosporus, og oppe på broen prøver tyrkiske fiskere lykken. For at komme til den nye by, er det oplagt at gå over. Glem ikke kameraet, du har nemlig en fantastisk udsigt over Bosporus, Topkapi-paladset og Galatatårnet.

Galatatårnet

I den nye by Beyoglu lige over Galata-broen finder du Galatatårnet. Den dag i dag er det et mysterium, hvorfor tårnet blev bygget, men det siges, at det var i 1300-tallet, og at tårnet havde en central rolle i forsvaret af den tidligere koloni. Det tyrkiske navn til tårnet er Galata kulesi, som du kan se på flere skilte rundt omkring i byen. Tag turen op i tårnet og nyd den fantastiske udsigt over Istanbul.

Beylerbeyipaladset

Beylerbeyipaladset er Istanbuls berømte osmanniske sommerpalads, og herfra nyder du en storslået udsigt over Bosporus og den gamle bydel. Navnet betyder "paladset for herren over alle herrer" og blev bygget af Sultan Abd ül-Aziz som et hyggeligt "lille" hjem for at modtage udenlandske statsoverhoveder. I dag behøver du ikke at være et udenlandsk statsoverhoved for at gå rundt i paladsområdet og beundre det storslåede palads. Tag et kig på den stilfulde udsmykning af de velbevarede møbler, tæpper og tapeter. På bagsiden af paladset finder du det store bassin omgivet af terrasser. Når du har brug for et hvil, kan du gå til caféen i haven og nyde den rolige oase.

Det Arkæologiske museum

Istanbuls Arkæologiske Museum var det første tyrkiske museum, der blev grundlagt og er også blevet tildelt prisen "Museum of the Year" af Det Europæiske Råd. Museet består af fire forskellige bygninger, og kunsten strækker sig over alle landets tidsepoker. Nyd mesterværker som Alexander den Stores sarkofag, kunstværker fra Mesopotamien og genstande helt tilbage fra 500-tallet.

Hippodromen i Konstantinopel

Istanbuls tidligere navn var Konstantinopel, og dengang var byen også hovedstad i det byzantinske imperium. Hippodromen i Konstantinopel var, udover ceremonierne Hagia Sofia, nationens vigtigste sociale og politiske centrum. I dag er der dog kun dele af pladsen tilbage på Sultanahmet Meydani-pladsen. Den gamle væddeløbsbane ligger to meter under jorden og er blevet markeret med en stensamling.

Theodosius obelisk

På området kan du også se en anden relikvie, nemlig obelisken af ​​Farao Thutmose III fra Karnak i Egypten. Obelisken blev bragt hertil af Theodosius I, den sidste kejser, der herskede over hele Romerriget. For transportens skyld måtte obelisken opdeles i tre dele, hvoraf kun den øverste del stadig findes. Fra begyndelsen var obelisken 30 meter lang, men i dag er den "kun" ca. 18 meter høj.

Theodosius obelisk