Haga Sofia

De 5 største seværdigheder i Istanbul

Istanbul er en by med en lang historie, hvilket giver anledning til en masse imponerende seværdigheder. Vi har samlet 5 af de største, der er et must at opleve på din rejse til Istanbul!

Hagia Sofia

Den mægtige Hagia Sofia blev oprindeligt bygget som en kirke i 500-tallet. I mange år var det verdens største kirke. I 1400-tallet blev bygningen i stedet en moské, og da bliv de fire minareter tilføjet. I 1934 blev den i stedet til et museum, og tiltrækker nu flere hundrede mio. besøgende hvert år. Hagia Sofia anses for at være det største mesterværk indenfor den byzantinske arkitektur. Den høje kuppel skaber et fantastisk rum, hvor man virkelig kan mærke historien.

Hagia Sofia er åben for besøgende alle dage undtagen mandage og enkelte helligdage. I højsæsonen kan der opstå lange køer, men dette kan undgås, hvis man køber billet online, i kreditkortautomaterne indenfor portene eller hvis man skaffer sig et museumspas.

Den Blå moské

Nær Hagia Sofia ligger Den Blå moské, som blev bygget for at overgå den tidligere kirke. Denne berømte moské hedder egentlig Sultan Ahmed-moskéen, men kaldes ofte Den Blå moské eftersom interiøret er beklædt i blå iznik-kakler.

Den Blå moské

Hvis man vil besøge moskeen, skal man huske på, at den lukker i løbet af de fem daglige bøn-timer. Det er med andre ord vigtigt at planlægge besøget, men det er absolut værd at forsøge at opleve det smukke interiør.

Eftersom moskéen er en aktiv religiøs bygning, skal man være iklædt nobelt tøj, hvilket betyder dækkede skuldre og ben. Skoene tages af, og kvinder skal dække deres hår. Hvis man ikke har sit eget sjal, er hovedtørklæder til rådighed ved indgangen. Turistindgangen er placeret på den sydlige side af moskéen. Indgang er gratis, men en donation kan ske ved udgangen.

Paladset Topkapi

Topkapi, den gamle sultans palads, var det osmanniske rigs epicenter i lang tid. Det store kompleks var under sin storhedstid som en by i byen. Lige som Hagia Sofia blev Topkapi-paladset et museum i 1900-tallet. I dag kan gæsterne nyde paladsets store samlinger af juveler, porcelæn og kunsthåndværk og få et indblik i, hvordan livet i det smukke paladsområde foregik.

Også her kan køerne være lange, ​​og kun et begrænset antal besøgende lukkes ind i den populære Harem-del af paladset. Det er derfor en god idé at ankomme tidligt om morgenen, og hvis man skal se alt på det store område, skal man bruge en hel dag. Du skal købe separate billetter til Harem og Skattekammeret. Køb dem tidligt for at være sikker på at komme ind. Åbningstiderne for Topkapi-paladset varierer afhængigt af sæsonen, men den er åben hver dag undtagen tirsdage og på enkelte helligdage.

Det sunkne palads

Yerebatan Saray, eller også kaldet "det sunkne palads" og Basilikacisternen, er et velbevaret vandreservoir i Istanbul. Cisternen blev bygget i 500-tallet af den byzantinske kejser Justinianus I for at give vand til Konstantinopel (nutidens Istanbul).

Reservoiret er et imponerende syn, da det er et underjordisk kammer, hvor taget er holdt af 336 marmor-pæle, som alle er 9 meter høje. To af søjlerne står på hver sit Medusa-hoved. Hvis du vil blive inspireret før dit besøg, skal du se filmen Inferno, baseret på Dan Browns bog.

Vandreservoiret Yerebatan Saray

Süleymaniyemoskéen

Süleymani-moskéen er den næststørste moské i Istanbul og blev bygget omkring 1550-1557 efter ordre fra den daværende Sultan Süleyman I. Moskéen er et af de mest berømte symboler for Istanbul og er et imponerende syn.