Italienske specialiteter

Italienske specialiteter

Maden i Venedig er både unik og klassisk italiensk. Mange af retterne er inspireret af byens geografiske placering ved vandet – der er masser af fisk og skaldyr på menuen. Ligesom resten af Italien er almindelige hovedretter ofte baseret på pasta eller ris. En klassisk pastaret i Venedig indeholder ofte sardiner eller ansjoser.

Italiensk køkken og spisevaner

Måske har du allerede bemærket, at middagen er lidt anderledes på en italiensk restaurant i Danmark? På italienske restauranter spiser man i flere trin: aperitivo, antipasto, primo piatto, secondo piatto og formaggio e frutta.

Aperitivo

En aperitivo er, hvad vi i Danmark ville kalde en aperitif. Med andre ord er det en lille aperitif, man tager før måltidet. En almindelig aperitif ville være en drink som Aperol Spritz eller et lille glas vermouth.

Antipasto

Tid til at vække appetitten! Formålet med antipasto er netop det, at skærpe appetitten. Som sædvanlig er det noget småt, som melonskiver med prosciutto, carpaccio eller grillede grøntsager.

Pasta

Primo Piatto

Den første hovedret er primo piatto. Det er normalt en pasta, gnocchi, suppe eller risotto, og serveres normalt uden kød eller fisk.

Secondo Piatto

Til den anden hovedret får du kød, fisk eller fjerkræ med en tilbehørsret efter eget valg.

Formaggio e frutta

Her må man håbe på, at der er ekstra plads i maven til lækkerier, det sidste ved middagen er dessert. Navnet formaggio e frutta betyder ost og frugt, hvilket afslører lidt om, hvad italienerne selv anser for at være gode desserter. Tilsæt en sød, il dolce, plus en espresso, og sagen er bøf.

Antipasto

Venedigs lokale retter

Der er et par typiske Venedig-retter, som du absolut skal prøve på din ferie. Bigoli, en slags pasta, serveret med en sauce lavet af ansjoser og svampe, jordskokker og parmesan, er en typisk ret i Venedig. Tramezzini er intet mindre end en trekantet sandwich med lækkert fyld som tun, oliven og skinke. Cicchetti er en venetiansk specialitet, der minder meget om spanske tapas. Det er små snacks, der ofte serveres sammen med drikkevarer. Det er ofte små sandwich, oliven eller chips.

Drikke i Venedig

Hvis du kan lide at prøve lokale drinks og skikke, er der to drinks, der er et must under din ferie i Venedig - Bellini og Aperol Spritz. Bellini er en drink lavet med prosecco og ferskenpuré, der blev skabt i Venedig. Aperol Spritz er en drik lavet af prosecco, spritz (sodavand) og aperitiffen Aperol. Under en ferie i Italien er det også bedst at prøve en lækker espresso for at få lidt ekstra energi.

Se flere rejsetips til Venedig