Italienske specialiteter

Italienske specialiteter

Maden i Venedig er både lækker og klassisk italiensk. Mange af retterne er inspirerede af byens geografiske beliggenhed ved vandet - meget fisk og skaldyr på menuen. Ligesom i resten af Italien er almindelige varme retter ofte baseret på pasta eller ris. F.eks. kan en pastaret indeholde sardiner eller sardeller.

Italienske madvaner og det italienske køkken

Måske kender du det allerede fra en italiensk restaurant i Danmark, at middagen bliver serveret på en lidt anderles måde? På italienske restauranter spiser du i flere trin: aperitivo, antipasto, primo piatto, secondo piatto og formaggio e frutta.

Aperitivo

En aperitivo er, hvad vi i Danmark ville kalde for aperitif. Det er med andre ord en lidt kold drink før maden. En almindelig drink kan være en drink som Aperol Spritz, eller et lille glas vermouth.

Antipasto

Tid til at øge appetitten! Formålet med antipasto er at starte appetitten. Normalt er det lidt som melonskiver med prosciutto, carpaccio eller grillede grøntsager.

Primo Piatto

Den første varme ret er primo piatto. Det er normalt pasta, gnocchi, suppe eller risotto og serveres som regel uden kød eller fisk.

Secondo Piatto

Til den anden varme ret får du kød, fisk eller fugl med en sideret, som du selv vælger.

Formaggio e frutta

Her kan du kun håbe på, at der lidt ekstra plads i maven til lækkerier - den sidste del af middagen er desserten. Navnet formaggio e frutta betyder ost og frugt, hvilket afslører en del om, hvad italienerne selv anser for at være gode desserter. Tilsæt lidt sødt, il dolce, plus en espresso, og så bliver det ikke bedre.

Venedigs lokale retter

Der er et par retter, der er typiske for Venedig, som du bare må smage under din ferie. Bigoli, en slags pasta, serveret med sauce lavet af ansjoser og svampe, artiskokker og parmesan er en typisk ret i Venedig. Tramezzini er intet mindre end en trekantet sandwich med lækkert fyld som tun, oliven og skinke. Cicchetti er en venetiansk specialitet, der minder utrolig meget om spanske tapas. Det er små godbidder, der ofte serveres til drinks. Det er ofte små sandwicher, oliven eller chips.

Drikke i Venedig

Hvis du kan lide at prøve lokale drikkevarer og cider, er der to drikkevarer, der er et must under din ferie i Venedig - Bellini og Aperol Spritz. Bellini er en drink på prosecco og persicopuré, der blev skabt lige i Venedig. Aperol Spritz er en drink lavet på prosecco, spritz (sodavand) og apertiffen Aperol.

Når du holder ferie i Italien, kan du også prøve en lækker delikat espresso for lidt ekstra energi.