Grækenland
Se alle lande
Grækenlands hvide guld - fetaost
Fetaost, det hvide græske guld med sin salte, let syrlige smag og bløde tekstur, er, sammen med olivenolie og oliven, en af basisretterne i det græske køkken. Fetaost bruges i en række forskellige græske opskrifter og passer til stort set alt. Her kan du læse mere om den ost, der er elsket af så mange, og vi har også samlet nogle af vores absolutte yndlingsopskrifter med fetaost.
Feta = Grækenland
Fetaost er næsten synonymt med Grækenland og har en rig historie, der strækker sig tilbage til 700 f.Kr. Ifølge det episke digt Odysseen, som sammen med Iliaden er det ældste overlevende stykke græsk litteratur, var kyklopen Polyfemos den første til at lave fetaost. Han siges at have transporteret mælk i en pose lavet af en geds mave og opdaget, at indholdet havde koaguleret og dannet en velsmagende hvid masse. Navnet feta begynder at blive nævnt under det byzantinske rige under navnet "prospatos", som betyder frisk. I slutningen af det 18. århundrede begyndte man at bruge navnet feta, som betyder skive.
Vidste du det?
Fetaost er lavet af gede- eller fåremælk og lagres i mindst 2 måneder.
Fetaost må kun kaldes fetaost i EU, hvis den er fremstillet i bestemte regioner i Grækenland.
Fetaostdagen fejres den 15. oktober.

Grækenlands bedste fetaost
Smagen af fetaost varierer afhængigt af, hvor den er lavet, fordi fårene og gederne græsser på forskellige jordtyper. En af Grækenlands mest anerkendte producenter af fetaost er Panteliadis-familiens firma Epiros, som produceres i den naturskønne Epirus-region. En anden populær og meget velsmagende fetaost er Avramoulis fra Larissa-regionen i det centrale Grækenland.

Opskrift på Shrimp saganaki, 4 portioner
500 g rejer 250 g fetaost 50 ml ouzo 500 g tomater 1 fed hvidløg (hakket) 50 g ekstra jomfruolivenolie salt, peber frisk persille frisk oregano
Gør dette:
Pil rejerne og tør dem med papir. Varm olien op i en stegepande og tilsæt det hakkede hvidløg. Tilsæt rejerne, og hæld derefter ouzoen i. Lad det simre, indtil du ikke længere kan lugte alkohol. Hæld en lille sjat vand over. Skær tomaterne i små stykker og tilsæt dem til stegepanden. Tilsæt hakket oregano og fetaost og lad det simre under låg i ca. 3 minutter. Krydr med salt og peber og tilsæt hakket persille. Dryp lidt olivenolie over inden servering. Server med en græsk salat. Nyd!
Opskrift fra Dimitri Alexiadis.

Opskrift på spanakopita – spinattærte med fetaost
1 kg spinat 500 g fetaost 1 løg 1 bundt dild 4 æg 100 g smør 50 g olivenolie, ekstra jomfru 1 pakke filodej salt, peber
Gør dette:
Hak spinat og løg og steg det derefter i olie. Tag stegepanden af varmen. Tilsæt fetaost, hakket dild og æg. Rør hurtigt. Smør et stort ildfast fad og læg to ark filodej i bunden. Pensl tallerkenerne med lidt smeltet smør og tilsæt derefter noget af fyldet (så det dækker tallerkenerne). Læg 3 ark filodej på, pensl med smeltet smør og derefter lidt mere af fyldet. Gentag indtil fyldet er færdigt. Afslut med 2-3 ark filodej, smeltet smør og lidt salt. Sæt i køleskabet i ca. 1 time. Marker firkanter i dejen med en skarp kniv. Bag tærten i ovnen, 175 °C, i ca. 45 minutter. Lad venligst tærten stå et stykke tid inden servering. Server med tzatziki og en græsk salat. Også god som forret eller på buffetbordet. Opskrift fra Dimitri Alexiadis.
Nemt og lækkert med feta
Nogle gange er det det simple, der er det bedste.
Læs mere om det græske køkken
Tips og inspiration
Se alle vores rejsetips til Grækenland, find og book en rejse til Grækenland eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.