Græske oliven

Grækernes stolthed - de græske oliven

Kan du lide oliven er en ferie i Grækenland et eventyr. Næsten overalt vokser de store oliventræer og olivenlunde. Ikke bare er de smukke, oliven er landets nationalprodukt. Størst er Kalamata- og Halkidikioliven. Nyd oliven på ferien, hæld god olivenolie op på tallerkenen og køb de gode sager med hjem – så du kan nyde en bid af din ferie derhjemme.

Oliven fra Grækenland

Det flydende guld - græsk olivenolie!

I Grækenland går de fleste oliven til produktion af olivenolie. Den græske olivenolie er et fast indslag på græske restauranter og i madretter. Du får ofte en portion brød inden dit måltid, som du kan dyppe i den skønne olivenolie. Salat, fyldt med sunde grøntsager, bliver ekstra delikate med et generøst dryp olivenolie. På Peloponnesos, Kreta og Lesbos er produktionen af olivenolie størst. Størstedelen af den olivenolie som produceres i Grækenland laves på oliven Koronaiki fra Peloponnesos.

Vidste du, at Grækenland er det land, som forbruger mest olivenolie? Hvert år konsumerer en indbygger ca. 25 liter. Grækenland er også en af verdens største producenter af olivenolien "extra virgin". Grækerne elsker helt enkelt deres olivenolie!

Grækenlands bedste oliven

At noget så småt kan være så godt. Syrlige, søde, frugtagtige eller salte – græske oliven findes i mange former. Lær de mest populære at kende:

Kalamataoliven og Kalamonooliven

Kalamonooliven blandes ofte sammen med Kalamataoliven. For at en olivensort må kaldes for Kalamataoliven, skal de komme fra Kalamata-distriktet. Kalamono- og Kalamataoliven er oftest mørkelilla, næsten sorte, og er formet som mandler. Tilsammen er de den mest kendte olivensort i Grækenland.

Og smagen? Du kender en Kalamono eller Kalamata gennem den frugtagtige og salte smag. Oliven håndteres varsomt, når de høstes. For ikke at skade træerne høstes de ofte i hånden, hvilket tager tid.

Den grønne Halkidikioliven 

Får du fat i en grøn, stor oliven i Grækenland er det formodeligt Halkidikioliven. Halkidikioliven er med sit fyldige frugtkød en syrlig og sprød oliven, men med en dejlig smag. Oliven kommer, som navnet afslører, fra Halkidiki-området og høstes fra september til oktober.

Græske oliven
Græske oliven

Opskrift på græsk oliventapenade

En delikatesse i Grækenland er oliventapenade, som ofte serveres til brød. Vil du prøve at lave en græsk oliventapenade hjemme? Her kommer en klassisk opskrift! 

Ingredienser til en græsk tapenade: 

  • Olivenolie
  • Oliven 
  • Hvidløg
  • Ansjoser

Sådan gør du:

Mos ansjoser og oliven med en gaffel. Smag til og tilsæt mere ansjos eller oliven efter smag. Tilsæt hvidløg og olivenolie. Server oliven tapenaden med brød!