Olie, olie, olie!
I gennemsnit spiser en græker, der bor på Kreta, 31 liter olivenolie om året. Det siges, at ekstra jomfru olivenolie hjælper mod betændelse, hjerte-kar-sygdomme, overvægt, kræft og andre sygdomme. Derudover spiser grækerne friske, solmodne grøntsager i løbet af sæsonen, og økologisk produktion bliver stadig vigtigere.
Når du spørger en græker om opskriften på en ret, vil han/hun sige, at "her på Kreta følger vi ikke opskrifter. Vi følger årstiderne".
Vi synes måske ikke, at en tomat smager anderledes i begyndelsen af sæsonen i forsommeren end i slutningen af sæsonen i september. Det forklares med, at tomaten her har mere syre tidligt på sæsonen og er bedre egnet til at bruge i en tilberedt ret end de modne tomater, man plukker om sommeren. Når man hører sådanne argumenter, er det rimeligt. For os, der kan købe tomater og ananas i butikken året rundt, tænker vi ikke så meget over, hvornår grøntsagerne og frugten er bedst. Men det er det, de interesserer sig for på Kreta.