Hvad er hemmeligheden bag den sunde mad på Kreta?

Befolkningen på den græske ø Kreta siges at være blandt de sundeste i verden. De bliver gamle. De holder sig i form, og de både spiser og drikker godt. Hvad er hemmeligheden bag et langt og sundt liv? Vi inviterede madskribenten Helle Øder Valebrokk, kendt fra det norske program Helles Kitchen, til Kreta for at finde svaret! Dette er hvad hun fandt ud af!

Mad, drikke & motion

Efter at have talt med folk over hele øen, er det tydeligt, at de alle er enige om, hvad hemmeligheden er: Den består af flere elementer, men de vigtigste er mad, drikke og motion.

De kalder det Kreta-diæten. For os turister kan det fejlfortolkes med for meget stegt mad, øl og søde drikkevarer – den klassiske feriemad. Men ser man på, hvad grækerne spiser på denne ø, får man et helt andet syn på græsk mad og sundhed. Grækere spiser faktisk tre gange så meget fedt som den gennemsnitlige amerikaner. Men hvilken slags fedt spises? Det er der, meget af svaret ligger.

Helle får en introduktion til, hvordan man fremtryller de bedste græske retter.

Olie, olie, olie!

I gennemsnit spiser en græker, der bor på Kreta, 31 liter olivenolie om året. Det siges, at ekstra jomfru olivenolie hjælper mod betændelse, hjerte-kar-sygdomme, overvægt, kræft og andre sygdomme. Derudover spiser grækerne friske, solmodne grøntsager i løbet af sæsonen, og økologisk produktion bliver stadig vigtigere.

Når du spørger en græker om opskriften på en ret, vil han/hun sige, at "her på Kreta følger vi ikke opskrifter. Vi følger årstiderne".

Vi synes måske ikke, at en tomat smager anderledes i begyndelsen af ​​sæsonen i forsommeren end i slutningen af ​​sæsonen i september. Det forklares med, at tomaten her har mere syre tidligt på sæsonen og er bedre egnet til at bruge i en tilberedt ret end de modne tomater, man plukker om sommeren. Når man hører sådanne argumenter, er det rimeligt. For os, der kan købe tomater og ananas i butikken året rundt, tænker vi ikke så meget over, hvornår grøntsagerne og frugten er bedst. Men det er det, de interesserer sig for på Kreta.

«The better life»

Hos Dounia's Traditional Cretan Food har de valgt at vende tilbage til, hvordan Kreta var på hendes bedstemors tid. De få, der arbejder her, bruger kun økologisk dyrkede grøntsager (som de plejede), kød fra dyr, der græsser i bjergene omkring landsbyen og honning fra deres egne stader. De bruger ikke strøm, men kun brændeovne og siger selv, at der er tale om en slags protest og modkampagne mod det hektiske og stressede liv i storbyerne. Dette er "The better life", siger de.

Mange af retterne på Kreta indeholder mange grøntsager og gedeost. De er ofte gennemblødt i masser af olivenolie, som vi nu har erfaret er sundt. De spiser også varieret: fisk, lidt kød, frugt, bælgfrugter, grøntsager, vilde planter, urter (timian, oregano og basilikum) og hjemmebagt brød. Og så drikker de vin. Hver dag. Men i modsætning til den gennemsnitlige dansker holder grækeren sig til et glas. De mener, at vin er sundt, men det handler om mådehold.

Sundhedsrejse?

Samtidig må vi ikke glemme, at det er et kuperet landskab på Kreta og daglig motion i form af arbejde udendørs og gåture gør sit til at holde Kretas befolkning i form. Det er således måske ikke så svært at tro på kretenserne, når de hævder, at Sitia er det område på Kreta, hvor de lokale er sundest. Ikke nok med at produktionen af ​​kvalitetsolie og vin er fortsat her siden tidernes begyndelse – vilde planter, tang og krydderurter er også meget brugt i retter, og brugen af ​​rødt kød er minimal.

Så næste gang du rejser til Kreta, kan du måske nyde de lokales kost og komme sundere og friskere hjem. En rigtig sundhedsrejse!