Matala på Kreta

Oplevelser i Plakias

I området omkring Plakias er der flere spændende steder at tage på opdagelse. Hvad med den vidunderlige afslappede landsby Matala, historiske klostre som Preveli og Arkadi eller slottet Frangokastello, som siges at være hjemsøgt? Her kan du læse mere om, hvad du kan opleve i området omkring Plakias!

Spili

Spili er en hyggelig lille landsby ca. 2 km fra Plakias, som er et besøg værd. Ordet Spili betyder "hule", og det antages at komme fra alle de nærliggende huler omkring landsbyen. Spili er kendt for sine frodige omgivelser og farende farvande, hvor det største kendetegn er landsbyens springvand med en række løvehoveder, der sprøjter kildevand. Rundt om springvandet er der flere hyggelige restauranter og taverner, og her er det dejligt at slentre rundt og bare kigge på omgivelserne.

Agia Galini

Agia Galini er en malerisk, græsk lille perle, hvor du bliver mødt af en smuk lille havn med krusende både. Her er atmosfæren venlig og imødekommende, og folket er vidunderligt afslappet. Du finder masser af restauranter, barer og caféer, og de smukke bjerge i baggrunden danner en imponerende natur. Gå ikke glip af en kølig dukkert i det azurblå farvande!

Chora Sfakion

Hvis du ønsker at komme væk fra de store turiststrømme og blive ét med naturen, skal du besøge Chora Sfakion. I denne charmerende lille kystby er der flere pæne vandrestier, der fører dig rundt i landskabet. I den gamle havn er der adskillige taverner og caféer - perfekte til at slå sig ned efter en tur i naturen.

Havnen i Agia Galini

Matala

Matala er et populært turistmål takket være en stor del af den afslappede atmosfære. Her tager du hver dag, som det kommer, og der er ingen grund til at jage eller stresse. Noget, der kendetegner Matala, er klipperne med deres hule-formationer, der blev brugt som grave i den romerske og kristne periode. Mange af "hulerne" har værelser, trapper og senge, hvilket indikerer, at de også fungerede som hjem for mennesker i denne periode. I 60'erne og 70'erne flyttede hippier ind og transformerede Matala til deres eget paradis. Stranden er også blevet tildelt International Blue Flag Award, hvilket betyder, at den opfylder visse kriterier vedrørende vandkvalitet, sikkerhed, service og miljøoplysninger.

Mirthios

Den hyggelige lille landsby Mirthios ligger omkring 3 kilometer uden for Plakias og tilbyder kønne omgivelser i gåafstand til en strand. Fra landsbyen har du en fantastisk udsigt over Plakias og det libyske hav. Når du først er her, skal du også besøge kirken Aghios Charalambos, som er kendt for sit træsnitsikon fra 1800-tallet. Sæt dig ned i en af ​​de traditionelle taverner og kig efter souvenirer i charmerende gamle huse.

Arkadiklostret på Kreta

Borgen Frangokastello

Den venetianske borg Frangokastello er et af Kretas mest kendte monumenter og blev bygget som en beskyttelse mod pirater med et tårn i hvert hjørne. Tror du på spøgelser? Efter et besøg i Frangokastello er det måske netop, hvad du gør. Den 17. maj 1828 blev bastionen besat af hundreder af kretensiske mænd fra Sfakia, som derefter blev massakreret af tyrkerne. Hvert år, på årsdagen for massakren, siges det at skygger af de væbnede kretensiske soldater er synlige, når de marcherer fra fortet ned til vandet. Soldaterne kaldes drosoulitter efter det græske ord for duggedrosia. De har fået netop dette navn, da det siges, at de altid marcherer ud tidligt om morgenen.

Arcadian-klosteret

Ved foden af ​​Mount Psiloritis ligger det berømte Arcadian-kloster fra ca. år 500. Klosteret blev bygget som et fort og er bedst kendt for at spille en vigtig rolle i revolutionen mod Tyrkiet i 1866. Klosteret tjente derefter som en tilflugt for ikke mindre end 943 grækere, mest kvinder og børn. Da grækerne indså, at oprøret var mislykkedes, valgte de overlevende kretensere, som gemte sig i krudtlageret, for at sprænge sig selv i luften i stedet. Hellere dette end at overgive sig til undertrykkerne. Med andre ord er Arkadi et vigtigt sted for Kretas historie og et besøg værd. Klosteret er åbent hver dag om sommeren.

Prevelistranden

Stranden Preveli er et besøg værd af mange grunde. Her er det ikke kun stranden og selve havet, der tiltrækker, men også udsigten og landskabet. Stranden ligger ved mundingen af ​​kløften Kourtaliotis Gorge, som fyldes af Great River floden. Klippevæggene strækker sig næsten 600 meter højt og med sine tre kilometer er slugten et af områdets mest berømte naturfænomener. Fra Plakias er der bådture til Preveli, hvor du også kan se mere af Plakias smukke natur.

Preveliklosteret

Ikke langt fra den berømte Preveli-strand ligger Preveli-klosteret, som menes at være blevet grundlagt i middelalderen, da Kreta var under venetiansk styre. Navnet er blevet tildelt slottet af dets grundlægger - Prevelis, og i århundrederne, der fulgte efter, voksede klosteret gradvist ud og blev et kulturelt og religiøst centrum for indbyggerne i området. Under den græske uafhængighedskrig i det 19. århundrede og også under 2. verdenskrig blev store dele af klosteret ødelagt. I dag er Preveli fuldstændig restaureret og giver en imponerende indsigt i kretensernes historie og religion.

Kourtaliotiko Gorge

Kourtaliotiko Gorge er en af Kretas smukkeste kløfter med imponerende lodrette klipper på hver side, der strækker sig ikke mindre end 300 meter opad. Ravinen er cirka 2,5 kilometer lang og er hjemsted for flere usædvanlige fuglearter, hvilket gør ravinen til et internationalt vigtigt sted. Omkring midten af ruten ligger et kønt lille kapel inde i en hule, som man ikke må gå glip af under vandreturen.

Aradena Gorge

Aradena Gorge er en af Kretas mest populære vandreture, men anbefales til mere erfarne vandrere. Benyt også lejligheden til at besøge landsbyen Aradena, der blev forladt i 1950. De gamle huse er stadig tilbage og giver et køligt indblik i den gamle kretensiske arkitektur. Aradena er knyttet til landsbyen Anopolis ved en bro over en imponerende kløft, der tiltrækker mange bungyjump-springere.

Se flere rejsetips om Plakias

Aradena Gorge