De bedste tips fra lokalbefolkningen

Vi var nysgerrige på, hvordan Kroatien opleves for en, der er født og opvokset i skønne Kroatien. Marija Babić er fra Makarska og arbejder som lokal guide. Dette er hendes bedste tips til det bedste Kroatien har at byde på med alt fra madoplevelser til strande og mindre kendte steder. Og når hun siger, at det er det bedste, må vi tro på hende!

De massive forsvarsmure i Dubrovnik skaber en helt speciel atmosfære

1. Fortæl lidt om dig selv og dit forhold til Kroatien? 

Jeg er født og opvokset i Makarska, og jeg har været lokalguide i Kroatien i de sidste 10 år (tysk og svensk). Jeg boede og arbejdede i udlandet i mange år og kom til den konklusion, at der ikke er noget sted som hjemme. Klimaet og maden, menneskene og traditionen, livsstilen og vinen på en almindelig tirsdag eftermiddag - Kroatien vinder i alle kategorier!

2. Hvad kan du bedst lide ved Kroatien?

Det, jeg bedst kan lide ved Kroatien, og det lyder som en kliché, er den afslappede atmosfære og spontanitet. Folk tager sig tid til at nyde hverdagen. Og jeg mener bogstaveligt talt hver dag. Jeg skal også nævne landskabet, som simpelthen er fabelagtigt og at køre langs kysten er en oplevelse i sig selv. 

3. Hvad er din yndlingsting at lave i Makarska? 

Min absolutte favorit er at sidde på promenaden om morgenen eller om aftenen og drikker noget godt, mens jeg ser på folket. Her er der mange terrasser med havudsigt og gode cocktails og snacks, der frister. Højt på listen står også at leje en speedbåd med vennerne og sejle ud til en af ​​øerne og holde picnic på stranden.

4. Er der noget, du kan fortælle os, som de fleste mennesker ikke ved om Kroatien?

De fleste ved ikke, at den populære HBO-serie Game of Thrones blev optaget langs Dalmatiens kyst, i Split og i Dubrovnik. Forsvarsmurene i Dubrovnik, hvor Game of Thrones blev optaget, er et af de bedst bevarede forsvar i Europa. Hver gang jeg nævner det på udflugter til Dubrovnik, bliver mange fuldstændig overvældet af entusiasme. Den serie har så stor en tilhængerskare, og mange kommer til vores land på grund af den.

Al kroatisk vin er god Ifølge Marija Babić.

5. Hvad overrasker folk mest, når de kommer til Kroatien?

I Europa har Kroatien sammen med Spanien det højeste antal af UNESCOs verdensarvssteder, bygninger og steder, der er beskyttelsesværdige. Dette inkluderer blonder, honningkagebagning, historiske byer og håndlavet trælegetøj. Vi kroater elsker og er meget stolte af vores gamle håndværkstraditioner, sange og kultur, og vi gør vores bedste for at holde dem i live. Arv og traditioner er vigtige for os som nation, og vi vil gerne vise det til alle, der vil se og høre!

6. De bedste tips til foodies, der kommer til Kroatien?

Spis alt, hvad der kommer fra havet! Udfordr dig selv lidt og smag vores sorte blæksprutterisotto - den ser lidt mærkelig ud, men smager fantastisk! Så er der hvid rejerisotto, rejer fra grillen, muslinger i hvidvin og persillesovs, blæksprutte med spinat og kartofler og til sidst blækspruttesalat – alt smager skønt! Vi plejer at sige - fisken skal svømme tre gange - den første i havet, den anden i olivenolie og den tredje i vin. Uanset hvilken kroatisk vin du vælger, vil du ikke blive skuffet. Når det kommer til kødretter, er der nogle rigtig gode. Der er forskellige typer kød med kartofler, krydderier og forskellige grøntsager tilberedt under en jernklokke dækket til med glødende kul. Det tager tid at tilberede denne ret, og den skal bestilles flere timer i forvejen.

7. Hvilken restaurant går du på, når du skal have noget helt særligt?

Hvis du vil have en liste over mine yndlingsrestauranter i og omkring Makarskas Riviera, så er den her - Bura, Konoba Kalalarga, Stari Mlin, Riva, Tempera, for godt kød anbefaler jeg Bounty and Ranch, The Olive tree ... for at nævne nogle få . Der er endda en der er anbefalet i Michelin-guiden, og den er placeret på bakken over Makarska. Det er virkelig en lækker en! En rigtig god madoplevelse er Jeny restaurant - prøv at slå det op.

8. De bedste tips for familier? 

Kroatien er en familievenlig destination. Makarska Riviera har især gode strandaktiviteter for børn. Vandrutsjebaner og vandland er overalt, ligesom cykler, segways og scootere. Der er også en række familievenlige udflugter, der inkluderer båd- og busture, der ikke er for lange.

Kroatiens mest berømte strand Zlatni Rat – Det gyldne horn.

9. Hvor går turen til når du vil opleve noget autentisk? 

For at opleve noget autentisk kan du forlade turistbyerne i Makarska og tage ud til en af ​​øerne eller rejse ind i landet. Disse områder er stadig ret beskyttet og uberørt af turisme. Livet er lidt mere stille, landskabet er smukt, og maden er traditionel og hjemmelavet. Imotski, for eksempel, er 40 minutter fra Makarska Riviera. Den ligger ikke ved havet men ligger i et eventyrligt landskab med muligheder for vinsmagning, kajak på floden og svømning i søen. Øen Hvar er en af ​​mine favoritter med lavendelmarker, magiske bugter, smukke gamle byer beliggende langs vores længste dalmatiske ø. Her står kirketårnene på bakkerne og vogter over byerne, kulturarven blomstrer og der serveres selvfølgelig lækker fisk og skaldyr. Denne del af Kroatien er meget autentisk, men der er også andre øer, såsom Braç.

10. Top 3 strande og hvorfor? 

Bystranden i byen Omis: primært fordi det er en af ​​de få sandstrande i Dalmatien. Årsagen er, at der er en flod, der har udløb i havet i nærheden. Min erfaring er, at mange af vores skandinaviske gæster ønsker sådan en strand, da de fleste af vores strande er med runde sten eller klippestrande. Den anden, jeg vil nævne, er Makarskas Cubano-Beach, fordi den har mange pubber og restauranter i nærheden, og det er muligt at sidde i skyggen under de smukke middelhavsfyr for at komme væk fra den stærke sol. Og den sidste som er et must at besøge, ligger i Bol på øen Braç. Det er Kroatiens mest berømte strand og kaldes Det Gyldne Horn. Det er et paradis for windsurfing.

11. Kan du opsummere en perfekt dag i Makarska, hvad gør dig glad?

Jeg vil beskrive en perfekt sommerdag i min by sådan her: Vågn op og spis morgenmad på en af ​​bistroerne ved havnen og tag derefter til stranden. Efter en svømmetur i havet ville jeg tage en kop kaffe i en loungebar med havudsigt og læse en side eller to i en god bog. Bagefter ville jeg tage endnu et dyp i havet. Frokost ville være en picnic på stranden eller en frisk skaldyrssalat på en nærliggende restaurant. Om eftermiddagen er det siesta tid i Dalmatien – det respekterer jeg! Når aftenen kommer, er det svært at sige, om jeg ville vælge at gå på torvet for at deltage i en koncert eller lytte til stille musik på en af ​​de mange barer inden middagen. For valg af middagsrestaurant se min favoritliste ovenfor. Herefter vil det helt sikkert være tid til et glas vin i vinbaren Grabovac!

Nationalparken Plitvice lakes

12. Hvad må man absolut ikke gå glip af når man besøger Kroatien? 

Du bør bestemt besøge en af ​​vores nationalparker. Den nærmeste er Krka Waterfalls National Park, men jeg må indrømme, at det ikke er min favorit. Der er i alt syv nationalparker. Mine favoritter er, Plitvice Lakes National Park - her lejer du en bil og tager en dagstur dertil fra Makarska. Her er der 16 søer og 98 vandfald i forskellige nuancer af blå og grøn. Et magisk landskab, der næsten er umuligt at beskrive med ord. Mljet National Park er en ø med en kæmpe saltsø med en mini-ø i midten. På denne mini-ø ligger et gammelt kloster. Hvis du er på Makarska Rivieraen, gå ikke glip af hovedattraktionen - Biokovo mountain skywalk. En plexiglas balkon i 1400 meters højde med udsigt over Rivieraen og mange af øerne langs kysten.

13. Hvad er Kroatiens bedst bevarede hemmelighed at se, opleve eller lave i Kroatien?  

Nå, så må jeg sige Slavonien og Barania. Det er steder i det nordøstlige Kroatien. Det er klart landets bedst bevarede hemmeligheder. Turismen er stadig stort set fokuseret langs kysten, men der er så meget at opdage i andre dele af Kroatien. Barokbyer og helt anden mad og landskab end det man ser og oplever langs kysten.

Blev du inspireret? Det blev vi! Book din rejse til Kroatien og lad eventyret begynde!


Tips & Inspiration

Se alle vores rejsetips for Kroatien, find og book en rejse til Kroatien eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Alle rejsetips for Kroatien

Vil du vide, hvilken by der passer dig bedst, hvilke de bedste strande er eller måske få tips på restauranter og udflugter? Her har vi samlet vores bedste rejsetips før din rejse til Kroatien!

Se alle rejsetips for Kroatien

Kroatien

  • Postkortsmuk natur og krystalklart vand
  • Vidunderlige Makarska Riviera med mange hyggelige byer 
  • Spændende udflugtsmål 
Læs mere om Kroatien

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspirerende rejsetips og tilbud til din næste rejse!

Tilmeld dig nyhedsbrevet her