Grækenland
Se alle lande
Guide til Grækenlands 1000 køkkener
Det græske køkken er ikke bare én ting, men er en mangfoldighed af retter og traditioner fra hele landet. Hver region har sine egne specialiteter, og hver ø har sin stolthed. For at finde vej ind i de gastronomiske drømmes hvælving, spurgte vi den græske kendiskok Mirsini Lampraki om hendes bedste tips. Smagfuld madrejse!
Det magiske græske køkken
Mad kan være en vigtig faktor for os, når vi vælger rejsemål. Måske er det derfor, at så mange af os er forelskede i Grækenland i første omgang? Vejen til hjertet går ikke kun gennem maven, men den tager også en omvej til udlandet.
Bare tanken om en græsk salat har en unik evne til at teleportere os fra en grå hverdag til en malerisk pastelfarvet taverna ved vandkanten – og hvis nogen nævner frappé, kan vi næsten mærke fregnerne på næsen. Selv souvlaki er ikke et uskyldigt ord. Så tager vores lugtesans fart – og pludselig er vi omsluttet af Zorbas lyde, latter og gæstfrihed.

Der er noget magisk ved græsk køkken. Eller køkkenerne – for der er mange af dem.
8 gastronomiske distrikter - og endnu flere køkkener
Traditionelt græsk køkken er hovedsageligt opdelt i otte gastronomiske distrikter, hver med sine egne karakteristika og lokale produkter: Kreta, Nordgrækenland, Epirus, Nordægæiske Øer, De Joniske Øer, Kykladerne, Peloponnes og Thrakien.
Ifølge den berømte græske kok Mirsini Lampraki er det præcis her, vi turister tager fejl. Fordi vores smagsløg havde en sjælfuld oplevelse første gang vi smagte moussaka i Grækenland, bestiller vi den igen og igen i håb om at genskabe præcis den samme magi.
Men moussaka smager ikke ens alle steder, da den er lavet med forskellige ingredienser afhængigt af hvor i Grækenland du befinder dig. De fleste steder gøres det efter traditionen; med aubergineskiver sauteret i olivenolie, toppet med hakket kød og forkogt med krydderurter, løg og tomater. I andre områder er artiskokker dog opskriftens stjerne. Nogle gange tilberedt med karamelliserede løg og fetaost, andre gange med lam. Og smagene af de forskellige er helt forskellige!
Derfor er kokkens klare første og vigtigste tip dette: Spørg altid servitricen om lokale specialiteter. Ikke græske specialiteter, men specialiteter til den ø eller by, du befinder dig i. Så vil du se, at en helt ny verden af mad åbner sig for dig.

Magisk moussaka
Køb dette med dig hjem
Som alle gode ting har ferien i Grækenland også en ende, og i et desperat forsøg på at forlænge den dejlige feriefølelse løber vi til det nærmeste marked eller købmandsforretning og medbringer olivenolie, en fetaost og måske en køleskabsmagnet eller to. Når vi kommer hjem, drypper vi godt med olien over salaten og forsøger at genskabe magien. Men et sted, midt i nostalgi og beslutsomhed, indser vi den smertefulde sandhed: Selvom de vigtigste ingredienser kan findes i det nærmeste supermarked, smager det aldrig helt ens.
Heldigvis er der stadig håb. For selvom vi ikke kan fylde vores kuffert med solmodne tomater, er der meget andet, vi kan tage med os, som vil løfte smagene derhjemme til nye højder. Vi spurgte kokken hvilke, og her er indkøbslisten:
Ost - helst bløde oste, fetaost og gruyère
Saucer - især tomatsaucer med aubergine
Krydderurter - Urtica (brændenælde), fennikel, oregano, timian, basilikum og mynte
Trachana - en blanding af ris og pasta, lavet af mel, sur yoghurt og salt
Bjerg-te og honning
Oliven og kapers
Vin, vin, vin!

Grækenlands bedste rejsemål for madelskere
Tips og inspiration
Se alle vores rejsetips til Grækenland, find og book en rejse til Grækenland eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.