Grækenland
Se alle lande
Grækernes stolthed - den græske oliven
Er du glad for oliven, vil en ferie i Grækenland være som at komme i himmerige. De store oliventræer og olivenlunde er synlige næsten overalt. De er ikke kun smukke, oliven er landets nationalprodukt. De største er Kalamata- og Halkidiki-oliven. Benyt lejligheden til at nyde olivenerne på stedet, hæld lidt mere olivenolie på din tallerken og køb noget med hjem og nyd den i hverdagen.
Det flydende guld - græsk olivenolie!
I Grækenland går de fleste oliven til produktion af olivenolie. Lækker som slik, glat som fløjl og tilgængelig næsten overalt – græsk olivenolie er en fast bestanddel af græske restauranter og retter. Du får normalt en tallerken brød inden dit måltid ankommer, som du kan dedikere helt til at dyppe i lækker olivenolie. Salaterne, fyldt med smagfulde, lokalt producerede grøntsager, bliver ekstra lækre med en generøs smule olivenolie. Der er mange anvendelsesmuligheder for den, men det er i sin rene form, at vi elsker græsk olivenolie. Peloponnes, Kreta og Lesvos har den største produktion af olivenolie. Størstedelen af den olivenolie, der produceres i Grækenland, er lavet af Koronaiki-oliven fra Peloponnes.
Vidste du, at Grækenland er det land, der forbruger mest olivenolie? Hvert år forbruger beboerne omkring 25 liter. Grækenland er også en af verdens største producenter af ekstra jomfruolivenolie. Grækerne kender deres olie, og de elsker den!

Grækenlands bedste oliven
At noget så småt kan være så lækkert. Syrlige, søde, frugtige eller salte – græske oliven findes i de fleste former. Lær de mest populære oliven at kende!
Kalamata-oliven og Kalamono-oliven
Kalamono-oliven forveksles ofte med Kalamata-oliven. De ligner hinanden, men for at en olivensort kan kaldes Kalamata-oliven, skal de komme fra Kalamata-distriktet. Kalamono- og Kalamata-oliven er normalt mørkelilla, næsten sorte, og formet som mandler. Sammen er de den mest berømte olivensort i Grækenland.
Hvad med smagen? Du kan genkende en Kalamono eller Kalamata på dens frugtagtige og salte smag. Olivenerne håndteres forsigtigt, når de høstes. For at undgå at beskadige træerne høstes de ofte i hånden, hvilket tager tid. Olivenernes skånsomme pleje mærkes i hver bid.
Den grønne Halkidiki-oliven
Hvis du får en tallerken med grønne, store oliven i Grækenland, er det sandsynligvis Halkidiki-oliven. Halkidiki-oliven er med sit fyldige kød en sur og sprød oliven, men med en behagelig smag. Olivenerne kommer, som navnet antyder, fra Halkidiki-området. Oliven høstes fra september til oktober.

Opskrift på græsk oliventapenade
En sød delikatesse i Grækenland er oliventapenade, som ofte serveres med brød. Kunne du tænke dig at prøve at lave en græsk oliventapenade derhjemme? Her kommer en klassisk opskrift!
Ingredienser til en græsk tapenade:
Olivenolie
Oliven
Hvidløg
Ansjos
Sådan gør du:
Mos ansjoserne med en gaffel, indtil de er lette at adskille. Gør det samme med olivenerne, som enten kan være af samme sort eller en blanding af forskellige. Smag til undervejs, og tilsæt flere ansjoser eller oliven. Pres et fed hvidløg i og bland olivenolie i. Server oliventapenaden med sprødt brød!

Læs mere om det græske køkken
Tips og inspiration
Se alle vores rejsetips til Grækenland, find og book en rejse til Grækenland eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.