Grækenland
Se alle lande
Græske hovedretter
Fra den enkle, men lækre gyros til en velsmagende Moussaka – Grækenlands gode hovedretter får os til at længes efter Grækenland. Lær at lave en Stifado eller Kleftiko derhjemme, eller planlæg hvilke retter du vil spise på din ferie i Grækenland ved hjælp af disse tips!
Souvlaki
Souvlaki er en græsk fastfoodret, der består af spyd med grøntsager og enten lam, kylling eller svinekød. Serveres i pitabrød eller med ris og pommes frites. Souvlaki smager bedst med frisklavet tzatziki og en græsk salat.
Gyros
En anden populær fastfoodret i Grækenland er gyros. Gyros består af strimlet svinekød serveret i pitabrød med salat, tzatziki og pommes frites. Perfekt når du leder efter noget hurtigt og lækkert!
Opskrifter på græske retter
Her deler vi lækre opskrifter på nogle græske hovedretter.


En fyldig og velsmagende gryderet med blandt andet oksekød, løg, cognac, laurbærblade og muskatnød. Serveres med kogte eller stegte kartofler. Det er en god idé at tilberede retten dagen før du vil spise den, så smagene kan nå at sætte sig ordentligt.
Ingredienser 1 kg oksetern 1,5 kg stegte løg 4 spiseskefulde olivenolie 1,5 dl rødvin 3 teskefulde rødvinseddike 0,8 dl cognac 1 stor tomat (grofthakket) 1 tsk tomatpuré Et laurbærblad En knivspids muskatnød
Gør dette: Varm olien op i en gryde, tilsæt kødet i små portioner og steg det, indtil alle sider af kødet er brunet. Sæt til side. Pil løget og steg det ved middel varme i den samme olie som kødet, indtil løget er blødt. (ca. 10 minutter) Tilsæt cognac, vin, eddike og lad det simre i 3 minutter. Tilsæt kød, tomat, tomatpuré, laurbærblad og muskatnød. Bring det i kog og skru derefter ned for varmen. Lad det simre i ca. 1,5 time, eller indtil kødet er færdigt, og saucen er tyknet. Tilsæt lidt kogende vand, hvis det ser ud som om gryden er kogende tør. Salt og peber.

En græsk favorit med hakket lam og aubergine. Moussaka kan tilberedes på flere måder, og grækerne har ofte selv en hemmelig ingrediens eller et særligt trick til at gøre deres moussaka ekstra lækker. Moussakaen er lige så god vegetarisk!
Ingredienser
4 store kartofler, kogte og skrællede 1 løg 3 auberginer 5-6 tsk olivenolie Hakket kød 1 fed hvidløg lidt sukker 1/2 tsk muskatnød 1 tsk kanel 1 tsk tomatpuré 500 g hakket kød (den originale opskrift er med hakket lam, men hakket oksekød eller vegetarisk hakket kød fungerer lige så godt) 400 g knuste tomater salt, peber, timian Til béchamelsaucen 100 g smør 100 g mel 7,5 dl mælk (3%) 1 knivspids muskatnød 100 g revet parmesanost 3 æggeblommer
Gør dette: Sæt ovnen på 200 grader. Skær kartoflerne i skiver på ca. 1 cm. Steg dem i olivenolie, indtil de får lidt farve på begge sider. Læg kartoflerne i et ovnfast fad (25x30 cm). Krydr med timian og peber. Skær løget i tynde skiver og steg det, indtil det er blødt. Placer løget oven på kartoflerne. Skær auberginen i skiver og steg dem, indtil de har fået lidt farve. Placer skiverne oven på løget. Krydr med salt, peber og timian. Hakket kød: Hak løg og hvidløg. Steg løget i lidt olivenolie. Tilsæt sukker, muskatnød, kanel og tomatpuré. Tilsæt det hakkede kød og lad det simre ved svag varme i ca. 10-15 minutter. Salt og peber. Béchamelsauce: Smelt smørret og bland melet i. Bland grundigt. Tilsæt mælken i små portioner og rør konstant for at fjerne eventuelle klumper. Kog ved svag varme, indtil saucen tykner. Tilsæt muskatnød, salt, peber, parmesan og æggeblomme. Bland grundigt. Hæld 200 g béchamelsauce i det hakkede kød. Dette gør at moussakaen holder bedre sammen. Hæld det hakkede kød i retten oven på grøntsagerne. Hæld resten af béchamelsaucen over. Top med lidt revet parmesan. Tilbered i ovnen i ca. 35-40 minutter. Lad moussakaen stå et stykke tid inden servering.
Kleftiko er en solid, græsk lammegryde, der bliver bedre, jo længere og langsommere den koger.
Ingredienser
1 kg lammekød 100 g olivenolie 4 fed hakket hvidløg 100 g citronsaft Oregano, salt, paprikakrydderi 5 gram korianderfrø. Kan erstattes med en lille mængde stødt koriander. 100 g kefalotyri (gedeost). Det er godt at erstatte med fetaost.
Gør dette:
Salt lammet godt. Steg lammekødet i en stor stegepande ved høj varme i lidt olivenolie. Tilsæt hvidløg, citronsaft og krydderier. Kog gryderetten ved svag varme under låg i ca. 2,5 timer. Lad derefter gryden stå i 1 dag. Ved servering lægges gryderetten i serveringsskåle, ost drysses over og gratineres i ovnen, indtil gryderetten er varm, og osten er brunet. Server med kartofler.
Tips og inspiration
Se alle vores rejsetips til Grækenland, find og book en rejse til Grækenland eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.