Grækenland
Se alle lande
Blæksprutter i Grækenland
Blæksprutter der hænger til tørre, er et ganske almindeligt syn i Grækenland. Blæksprutte er meget populært i det græske køkken, og måderne at tilberede den på er uendelige. Her fortæller vi dig mere om denne delikatesse, og hvordan du kan lave de autentiske græske opskrifter derhjemme.
Blæksprutte eller blæksprutte?
Har du nogensinde kigget på en græsk menu og spekuleret på, hvilken slags blæksprutte du skal bestille? Der er så mange forskellige. Et tilbagevendende problem for os danskere er, at vi kun har ét navn for blæksprutte, mens grækerne har flere forskellige. Så hvordan ved du egentlig, hvilken slags du skal bestille?
Blæksprutter opdeles let i ottearmede blæksprutter og tiarmede blæksprutter:
Ottearmet blæksprutte
Den ottearmede blæksprutten er den, vi måske bedst genkender og forbinder med ordet blæksprutte; et lille hoved og otte arme. De gemmer sig blandt klippehulrummene og sprøjter blæk, når de føler sig truet. Her sidder kødet hovedsageligt i de lange arme.
Blækspruttens størrelse varierer meget, og der er alt fra helt små, der er stegt hele, til de lidt større, som vi normalt ser hænge til tørre i fiskerlandsbyer, til rigtig store, der gemmer sig dybt nede i havets dyb.

Tiarmet blæksprutte
Den tiarmede blæksprutte er mindre og har ofte et kegleformet hoved og mindre arme, der peger bagud, når den svømmer. Det er den tiarmede blæksprutte, der bruges til at lave blæksprutteringe, kendt som calamares. En velkendt ret, som ingen middelhavsrejsende må overse!
Denne blæksprutte findes også i flere forskellige størrelser, lige fra helt små, der er stegt, til helt store.
Tilbered altid blæksprutten
Blækspruttens kød kan være sejt, hvilket udover faktorer som friskhed og tilberedning også har at gøre med, at blæksprutten ikke har noget skelet, men kun består af bindevæv og muskler. Hvis du tilbereder blæksprutten, ved du, at den er klar, når en kniv nemt kan skære igennem kødet uden modstand. Steg dog ikke for længe, da kødet let bliver tørt. Uanset hvad vil blæksprutte altid yde en vis tyggemodstand - og sådan skal det være!
To opskrifter med blæksprutte du kan lave derhjemme

Et velsmagende græsk måltid er blækspruttegryderetten kaldet "gastra".
Du skal bruge:
Blæksprutte
Grøntsager og rodfrugter
Zucchini, selleri og fennikel
Hvidløg
Rødvin og rød eddike
Olivenolie
Anis og koriander
Vand
Gør dette:
Kog blæksprutten langsomt sammen med blandt andet grøntsager og rodfrugter i mindst 3 timer ved en temperatur på omkring 120°C. Kog blæksprutten med kartofler, løg, gulerødder, zucchini, hvidløg, selleri, fennikel, rødvin, rødeddike, olivenolie, anis, koriander og lidt vand for at binde smagene sammen. Resultatet er en lækker græsk gryderet, der fører tankerne hen på varmere breddegrader.

Denne opskrift bruger tiarmet blæksprutte fyldt med ris og en blanding af olivenolie, persille, frisk løg og et skvat ouzo.
Du skal bruge:
Tiarmet blæksprutte
Ris
Olivenolie
Persille
Løg
Ouzo
Gør dette:
Fold blæksprutten og luk den med en tandstikker. Tag derefter en bred gryde og bland olivenolie, knuste tomater, persille, dild og løg sammen, som koges sammen i ca. tre minutter. Læg derefter de fyldte blæksprutter i gryden (ved siden af hinanden) og tilsæt 4 cl ouzo og vand. Dette tilberedes derefter i ca. 1,5 time ved 120°C og er derefter klar til servering!
Læs mere om det græske køkken
Tips og inspiration
Se alle vores rejsetips til Grækenland, find og book en rejse til Grækenland eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.