Udflugt til kirken uden tag

Læs rejsejournalisten Bjørn Moholdts reportage fra Limnos

Tag på udflugt – det giver altid en ekstra dimension til ferien. Jeg tog mine sneakers på og tog på en lille pilgrimsrejse i bjergene på ferieøen Limnos.

Populær udflugt

Selv på de varmeste dage er der en dejlig brise i luften på Limnos. På strandene blæser vinden behageligt hen over sandkornene, og efter et par dage med sol & svømning vågnede opdagelsesrejsende i mig og jeg tog ud i bjergene. Til det eneste sted af sin art i verden. Limnos kan ikke prale af bjerge så stejle som i Norge. Selv for uerfarne bjergbestigere er de små bjerge her forholdsvis overskuelige. I vest på "sommerfugleøen" kan man komme ret højt op og valget faldt på en tur op til Panagia Kakaviotissa - "kirken uden tag". Den førnævnte kirke ligger få kilometer fra den grusvej, der fører ind til Kakavos-bjerget.

De fleste vælger at gå ad grusvejen, inden de drejer af og tager den smalle gangsti videre. Det er også den mulighed, som bjerggederne bedst kan lide, at dømme efter deres "rester". Langs den smalle sti op og ind i det golde landskab præget af vulkansk sten og lavtvoksende buske, hænger en duft af krydderier i luften, lidt rosmarin, måske lidt timian. Her er stille og roligt. Og selvom Panagia Kakaviotissa er et populært udflugtsmål, så møder jeg ikke en eneste sjæl på netop denne dag. Men det er måske fordi det er slutningen af ​​maj og påsken er forbi.

I hundreder af år gemte munkene sig i den huleåbning, der fungerer som taget på Panagia Kakaviotissa - kirken uden tag

På udflugt

Jeg kan ikke lide at vandre uden formål og har brug for et mål. En form for "belønning". Måske har det at gøre med den chokolade, jeg blev lovet, hvis jeg gennemførte vandreture med mine forældre, da jeg var barn. Uanset hvad er det altid tilfredsstillende at nå det mål, du har sat dig.

Miniaturekirken i bjergene, som ligger knap en kilometer fra øens hovedstad Myrina i luftlinje, har en dramatisk, over 700 år gammel historie. Stedet har blandt andet været et gemmested for munke på flugt fra tyrkerne. Stedet er så godt gemt, at man skal kende bjergene godt for at finde det. Eller følg stien fra parkeringspladsen, der fører dig dertil. De første munke kom hertil allerede i begyndelsen af ​​1300-tallet. Det var en kombination af askese og ønsket om stilhed, der tiltrak munkene til Limnos ørken. De sidste, der slog sig ned her, var fromme mænd fra klostret på øen Agios Efstratios sydvest for Limnos.

En oplevelse

Det var denne sidste bølge af munke, der byggede en mere omfattende kirke på bjerghylden. Men med årene faldt den ene munk efter den anden, indtil der kun var én tilbage. Inden den allersidste munk forlod Panagia Kakaviotissa - til fordel for den berømte helgen Athos på fastlandet - overrakte han et ikon til en lokal hyrde.

Ifølge legenden pålagde han hyrden at bringe ikonet til klippekirken den første tirsdag efter påske hvert år. Det gjorde han pligtskyldigt, og selv i dag - flere hundrede år senere - udføres ritualet, hvor både lokale og pilgrimme deltog, ligesom munken havde overtalt hyrden til at gøre det. Det er med en vis ærbødighed - både for de mange, der engang søgte tilflugt her og for historiens gang - at jeg bestiger de sidste trin til kirken - den eneste i verden uden tag.

På den anden side af kløften suser tre vilde geder op ad bjergsiden. De eneste synlige levende ting, så vidt jeg kan se. Så ser jeg, at der røg fra stearinlysene foran et af ikonerne inde i kirken. Spiller myten om Panagia Kakaviotissa mig et puds? Oplevelsen af ​​noget spirituelt sidder stadig i kroppen længe efter, at jeg er klatret ned fra bjerget og kan tage en aftendukkert i solnedgangen.

Tekst & billede: Bjørn Moholdt, rejsejournalist


Tips & Inspiration

Se alle vores rejsetips for Limnos, find og book en rejse til Lefkas eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Alle rejsetips for Limnos

Her finder du vores bedste tips til de bedste restauranter, fineste strande, bedste aktiviteter og meget mere!

Se alle vores rejsetips for Limnos

Limnos

  • Uberørt og autentisk
  • Smukke strande
  • Perfekte sports- og træningsmuligheder
Læs mere om Limnos

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspirerende rejsetips og tilbud til din næste rejse!

Tilmeld dig nyhedsbrevet her