Oplev omgivelserne

Bulgariens seværdigheder

Bulgarien er et spændende land med meget at opleve. Smukke klostre, mægtige stenskove og fantastiske naturreservater er nogle af de steder, du kan besøge på ferien.

Rila-klosteret

Rila-klosteret er landets største ortodokse kloster og en af Bulgariens mest berømte seværdigheder. Det smukke kloster, der er 1147 meter højt og ligger i de sydvestlige Rila-bjerge, blev grundlagt i 900-tallet af Bulgariens nationalhelgen Ivan Rilski. Siden 1983 har det været en del af UNESCOs verdensarvsliste, og i klosteret finder du også et museum.

Et af de mest spektakulære elementer er Rafails kors, der er skåret i ét enkelt træstykke med en størrelse på 81x43 cm. Det skulle have taget munken Rafail 12 år at lave trækorset, som indeholder 104 religiøse scener og 650 miniaturefigurer. I 1802 blev Rafail tvunget til at afbryde sit arbejde med korset, fordi han mistede synet.

Åndelige Shumen

Byen Shumen blev grundlagt for ca. 3200 år siden, og var et vigtigt åndeligt og kulturelt centrum for de thrakiske, rumænske, byzantinske og bulgarske indbyggere. Shumen er primært kendt for sit betonmonument, der er dedikeret til at hædre det første bulgarske imperium, der blev dannet for ca. 1.300 år siden. Et par km vest for Shumen finder du ruinerne af en gammel borg, der i dag fungerer som et friluftmuseum. Her kan du beundre keramik, metalgenstande og stenskulpturer fundet ved udgravningerne.

Oplev omgivelserne

Madara-rytteren

Madara-rytteren er Bulgariens ældste og mest berømte kunstværk fra den tidlige middelalder (dateret til 710 e.Kr.). Kunstværket, som er hugget ud i sten, repræsenterer en rytter, der støder en løve med sit spyd, bag ham løber hans hund, og i luften flyver en ørn. Siden 1979 har den været på UNESCOs liste over kulturskatte. Ifølge nogle er motivet en episode fra bulgareren Khan Tervels liv, mens andre mener, at det viser en thrakisk gud.

Mægtigt naturreservat

Ropotamo-floden kaldes normalt for Bulgariens Amazonas og ligger ca. 25 min fra Sozopol i bil. Området er et naturreservat, og den bedste måde at opleve naturen med de mægtige Strandja bjerge i baggrunden er fra en bådtur, der fører dig til havudmundingen.

Bulgariens østligste punkt Kaliakra er en smal landestrimmel, som ligger ca. 60 km fra sommerhovedstaden Varna og strækker sig ud i Sortehavet. Kaliakraklippen består af solide kalksten, der er dannet i den forhistoriske sø, der engang lå der, og fra det højeste punkt er der 70 meter ned til vandoverfladen. I Kaliakra naturreservat, kan du, hvis du er heldig, se både delfiner og sæler fra slotsruinerne. Der er flere legender om Kaliakra - den mest berømte er den om de 40 bulgarske jomfruer, der havde knyttet deres hår sammen for at kunne klatre ned i havet, og dermed undgå de tyrkiske soldater.

Oplev omgivelserne

Magisk stenskov

Ca. 20 km vest for Varna finder du den ejendommelige stenskov Pobiti Kameni. På et areal på ca. 70 kvm står høje stensøjler. Forklaringerne på, hvordan det fascinerende naturfænomen er skabt, er mange – bl.a. siges det at have magiske kræfter, der kan fjerne negativ energi fra kroppen. 800 meter fra indgangen er der et område, hvor kraften siges at være særlig stærk - to alterlignende søjler beliggende i en stencirkel.

Cape Emine

Cape Emine ligger ca. 15 km syd for Obzor, og her møder du dramatisk natur med høje klipper, der skråner lige ned i vandet. I middelalderen lå fæstningen Emona på skrænten, og i dag kan du besøge fortets ruiner. Der er også rester af et kloster og et fyrtårn. Ikke langt fra fortet ligger den lille by Emona, hvor den thrakiske konge Rez blev født. Kongen skulle have været med i den thrakiske krig, og ifølge Iliaden, blev han dræbt af Odysseus og Diomedes.

Varme kilder i Hissar

Ved Sredna Gora bjergene i Plovdivprovinsen ligger den maleriske lille kurby Hissar. Der er ca. tyve varme kilder og flere spafaciliteter. Her kommer besøgende primært hen for at nyde det afslappede miljø og det milde klima. Hissar er også berømt for sine romerske ruiner, som er et smukt indslag i det frodige landskab.