Det Blå Øje, Syri i Kelter

Sarandas mange seværdigheder

Få tips om Sarandas mest interessante perler! Læs om stederne hvor man mærker historiens vingesus bedst, hvor du kan betragte lokalbefolkningens hverdag og hvor du skal tage hen for at opleve de mest spændende udflugter.

Midt i byen

Midt i Saranda centrum kan du finde flere ruiner i form af de gamle synagoge-ruiner, særligt kendt for sine smukke mosaikker. Synagogerne blev bygget i 500-tallet, men stedet blev først gravet ud under kommunisttiden.

Lige ved synagoge-ruinerne ligger venskabsparken – Parku Miquesia – et hit blandt indbyggerne, når de skal slappe af efter en lang arbejdsdag. Mens de gamle mænd diskuterer verdenssituationen, leger børnene bekymringsfrit i parken. Venskabsparken er beliggende på hjørnet af gaderne Rruga Telat Noga og Rruga Onhezmir.

Hvis du går en tur ad strandpromenaden i Saranda, vil du støde på det lille charmerende bymuseum. Bymuseet har et etnografisk fokus og giver et glimt af, hvordan det var at leve i Albanien før i tiden.

En tur i bjergene

Man siger at kært barn har mange navne, det samme gælder Saranda, ”bryllupsrejsernes by” som den kaldes i folkemunde, eller kort og godt ”fyrre”, som ordet egentlig betyder på græsk. Dette ved første øjekast mærkeligt navn stammer fra det fyrre helgenes kloster - et af Sarandas mest interessante seværdigheder.
Klosteret blev bygget i 500-tallet og er dedikeret til de Fyrre Martyrer af Sebaste, der blev dræbt, fordi de nægtede at gøre afkald på deres tro. I dag er klostret i ruiner, efter at det blandt andet blev ødelagt under bombningen fra ​​Anden Verdenskrig.
På toppen af ​​bjerget lige over Saranda troner resten af ​​Lekursislottet. Slottet blev bygget i 1537, da Süleyman den Store invaderede Korfu for at få kontrol over Sarandas betydningsfulde havn. På det nu nedrevne slot er en café, hvor man kan spise frokost og nyde en spektakulær udsigt over byen. Du kommer nemt derop med taxa for omkring 1000 lek, og arranger gerne en afhentningstid med din taxachauffør.

Ruinerna i Butrint

Korfu på nært hold

Korfu ligger meget tæt på, og hvor end du befinder dig i Saranda, kan du se øen. Hvis vil se nærmere på øen, kan du dagligt tage en færge fra havnen i Saranda til charmerende Korfu by. Billetterne køber du på Finikas Lines kontor, som ligger på gaden ned mod havnen, ca. 100 meter efter havneindløbet.

Gjirokastër, Butrint og Det Blå Øje

Når du nu er i Saranda, anbefaler vi, at du tager en udflugt til den pittoreske bjergby Gjirokastër, de mægtige ruiner i Butrint og det smukke naturfænomen Det Blå Øje. Læs mere om disse seværdigheder og andre rejsetips for Albanien.