manhattan_new_york

Manhattan, New York

Manhattan er hjertet i New York City, og her findes masser at opleve, når du er på besøg. Bliv ikke overrasket, hvis du føler dig hjemme i disse områder, selv om det er første gang du besøger New York, da så mange film- og tv-shows udspiller sig i denne store by.

New York udgør fem bydele, hvoraf Manhattan er grundstenen. Det er nemlig oprindelsen af hele New York City, som tidligere hed New York County. Manhattan er et af verdens mest tætbefolkede områder, og med så mange mennesker er der også en hel del spændende ting at lave, når du er på ferie i New York.

Chelsea

Denne bydel ligger i den vestlige del af Manhattan. Med sin moderne kunstscene finder du masser af flotte vægmalerier og gallerier, når du vandrer gennem Chelseas gader. Denne del af Manhattan er blandt andet kendt for at være særlig LGBT-venlig og om natten finder du de vildeste fester her. Udover fester og street-art er her også masser af oplevelser:

High Line Manhattan

High Line på Manhattan.

Chelsea Flea Market
Chelsea Flea Market er en af de kendte markeder i New York. Her kan du finde lokale designere men også antikviteter, tøj og smykker. Det koster $1 at komme ind på markedet, men med sine 135 udstillere er det alle pengene værd. Markedet har åbent hver lørdag og søndag ved godt vejr mellem kl. 09.00-18.00.

High Line
En af de vildeste oplevelser i Chelsea er High Line-ruten. I starten af 1900-tallet var dette en togbane over jorden, hvor der blev fragtet industrigenstande gennem Manhattan. Linjen blev lukket for togtransport i 1980 og blev igen åbnet som gåstrøg i etaper 2009, 2011 og 2014. Strøget er hyggeligt og langs med strækningen finder du restauranter, udsigtssteder og kunstgallerier. Du kan sagtens gå her på egen hånd, og du kan også vælge at komme på guidet tur tirsdag eller søndag. Her finder du mere information om High Line

Flatiron Building
Øst for området finder du Flatiron Building, eller Strygejernshuset på dansk - en bygning formet som et strygejern. Den fik sin form for at udnytte det trekantede område optimalt. Bygningen blev opført i 1902, og var en af New Yorks højeste bygninger.  
Hvis du fortsætter fra Flatiron Building langs med 5th Avenue, kommer du til Empire State Building - en af verdens mest ikoniske bygninger. Læs mere i vores guide til Empire State Building

Hell's Kitchen

Lige nord for Chelsea ligger Manhattandelen Hell’s Kitchen. Området er også kendt som Clinton eller Midtown West, og med sin nærhed til Broadways teatre og teaterskoler er det et populært område for skuespillere og skuespillerinder, som forsøger at få succes i branchen. Med sin historie af at være et af de værste områder i New York på grund af de mange bander i starten af 1900-tallet, er dette den perfekte bydel at gå en tur i.
Lige som i Chelsea er her et loppemarked for dig, der vil på shoppingtur. Du kan besøge loppemarkedet lørdag og søndag kl. 09.00 til 17.00. Om aftenen er cabarétbaren ”Don’t tell mama” et højdepunkt for dig, som vil nyde en skøn middag i selskab med en livepianist og syngene tjenere. Uanset hvilken dag på ugen du er her, er det noget på skemaet. Læs mere om kommende aftenarrangementer her

Central Park

Midt på det centrale Manhattan finder du verdens mest kendte bypark – Central Park. Du har allerede set den utallige gange på filmlærredet, men den er et besøg værd med sit areal på 3,4 kvadratkilometer. Uanset årstid vil du nyde parkens skønhed. Om efteråret oplever du de smukke efterårsfarver, om vinteren er parken smukt oplyst, om efteråret blomstrer alle kirsebærtræerne og i sommermånederne er parken helt grøn. 

Hvis du vil opleve mest muligt at Central Park, er der masser at lave. Om sommeren kan du tage på en guidet tur gennem parken, spille fodbold, basket, baseball eller volleyball, ride på hest, sejle i båd eller cykle. Om vinteren er der langrendsspor til ski og en stor skøjtebane.

Central Park

Udover parkaktiviteterne kan du også besøge Central Park Zoo. I parken huserer blandt andet pingviner, grizzlybjørne og sneleoparder, som du kan opleve i de forskellige dele af dyreparken. Tag med når søløven fodres hver dag 11.30, 13.30 og 15.30. Også pingvinerne har åben for fodring, og hvis du er her kl. 10.30 eller 14.30 ser du ekstra meget af dem, når de kommer ud af sine bure for at få mad. Central Park Zoo er åben hver dag mellem kl. 10.00 og 17.00.

Harlem

I starten af 1900-tallet var dette et centrum for afro-amerikanere hvilket bidrog meget til den kultur, som kan opleves i Harlem i dag. Denne del ligger i det nordlige Manhattan og var et epicenter for jazz og swing i 1930'erne. Hvis du besøger en af kirkerne i Harlem, vil du med stor sandsynlighed støde på et gospel-kor. Det kan være en god ide at booke en guidet gospeltur for at opleve den skønne stemning. Der findes flere udbydere.

Vi anbefaler, at du tager et kig på Apollo Theatres amatøraften, der afholdes hver onsdag kl. 19.30. Det er publikum, der kårer aftenens vinder ved at buhe eller klappe, og i løbet af aftenen kan du opleve alt lige fra dans og sang til diverse fremlæggelser og stand up. Læs mere om Amateur Night her.

Når maven begynder at knurre, er der masser af lækkerier at prøve. Prøv at gå på en restaurant der serverer Soul Food, altså traditionel afro-amerikansk mad fra Syden. Miss Mamies Spoonbread Too har en af de bedste friturestegte kyllinger i Harlem), og på Melba’s finder du Soul Food i en mere traditionel version – gå ikke glip af deres Mac and Cheese.