Frihedsgudinden

Frihedsgudinden

Frihedsgudinden, Statue of Liberty, Liberty Enlightening the World – dette berømte symbol for New York er en kvinde med mange navne og en klassiker at besøge på en rejse til New York. Foruden at være en af New Yorks mest berømte turistattraktioner er hun også kendt fra film som Abernes Planet og Ghostbusters. Hun står på Liberty Island og i hendes sokkel eller krone, kan du se ud over Hudsonfloden og Manhattan. Statuen er 93 meter høj, inklusive den 47 meter høje sokkel hugget i sten.

Frihedsgudindens historie

Da USA fejrede Independence Day for hundrede gang i år 1886, ville Frankrig skænke en gave som et symbol på landenes venskab og forærede USA statuen af Frihedsgudinden i år 1885. Hun kom monteret på en båd til New York og blev derefter monteret igen på fire måneder. Statuen er designet af Gustav Eiffel - samme ingeniør der byggede Eiffeltårnet.

I 1924 blev Frihedsgudinden et nationalmonument, og siden 1984 er Frihedsgudinden med på UNESCOs liste over verdensarv. Mellem 1984 og 1986 blev hun renoveret og blandt andet blev hendes fakkel skiftet ud med en i guld. Den oprindelige fakkel  er i dag på  Frihedsgudindens museum.

Sådan kommer du til Frihedsgudinden

Når du besøger Frihedsgudinden er det med en bådtur på Hudsonfloden. Bådene sejler fra Battery Park og Liberty State Park afhængig af, om du er på Manhattan eller i New Jersey. Færgerne sejler dagligt fra Liberty State Park fra 17. februar til 7. september, til forskel fra Battery Park, hvor færgerne kun sejler nogle dage om ugen i perioder. I højsæsonen april – september kan der være mere end 90 minutters kø til bådene, så kom i god tid. For at nå både Liberty Island og Ellis Island bør du tage med en færge senest 13.00 for at nå tilbage med sidste færge som sejler 18.45. Bådselskabet, som sejler, hedder Statue Cruises og du kan få mere information om tidstabeller og priser her.

Billetter til Frihedsgudinden

For at komme hele vejen til toppen af Frihedsgudinden er det vigtigt at planlægge sin rejse i forvejen. Der findes et system, hvor man kan forudbestille billetter og slippe for at stå i kø. Der er forskellige typer billetter: Kun mark, sokkelbillet eller kronbillet. Inkluderet i alle billetter er entre til Ellis Island og immigrationsmuseet, når du tager med færge over til øerne.

Frihedsgudinden og Manhattan

Kun mark

Denne billettype er den eneste, der findes når sokkelbilletter og kronbilletter er udsolgt. Med denne type billet kan du lære mere om Frihedsgudinden på marken. Tag med en parkvagt en halv time og få at vide, hvordan monumentet blev til, hvilken symbolik hun har, og hvordan man restaurerede hende i 1980’erne. Du kan også gå rundt selv og lytte til audioguides for både Ellis Island og Liberty Island.

Sokkelbillet

Sokkelbillet giver dig adgang til udsigtspunktet på soklen. Dette er en populær billet, og det anbefales, at du reserverer i forvejen. Det kan du gøre her. Når du har en billet til soklen, har du også adgang til museet inde i lobbyen. Her kan man se mere af Frihedsgudindens historie, og hvordan hun er forandret siden 1886.

Kronbillet

Ligesom sokkelbilletten skal kronbilletten bookes i forvejen, da der kun er begrænset antal hver dag. Reservationerne kan være udsolgt op til 6 måneder i forvejen, så husk at booke denne billet, ligeså snart du har booket din rejse New York! Her får du adgang til den lange trappe, som leder hele vejen op i kronen og den fantastiske udsigt over Manhattan.

Frihedsgudinden i New York

Mange trappetrin

Når du kommer ind i monumentet er her en hel del trappetrin,  377 trin for at være nøjagtig. Du bør ikke lide af klaustrofobi, højdeskræk eller svimmelhed. Det er krævende at gå op af alle trapperne, og har man hjerteproblemer eller åndedragsbesvær, bør man undgå at gå hele vejen op til toppen. Skulle du få problemer på vejen, er der altid mulighed for at standse ved soklen og nyde den fantastiske udsigt derfra.

Uanset om du har været i New York før og ikke fik besøgt Frihedsgudinden, eller det er første gang, så glemmer du aldrig dit første besøg oppe i statuen.

Inden du besøger Frihedsgudinden

Der er en del, man skal vide, inden man besøger Frihedsgudinden. To sikkerhedskontroller skal passeres, en inden du går om bord på båden til øen og en, når du kommer ind i monumentets lobby.

Du må ikke medbringe:

På færgen til øen

 • Våben eller spidse genstande
 • Tasker større end en rygsæk el. almindelig håndtaske
 • Husdyr (førerhunde er velkomne)

I soklen

 • Al mad og drikkevarer er forbudt (vand er ok)
 • Alle tasker
 • Barnevogne
 • Bærbar computere
 • Stativ til kamera
 • Lommekniv

I kronen

 • Samme regler som for besøg i soklen
 • Nøgler, kuglepenne etc

I kronen kan der medbringes et kamera pr. selskab - men mobiltelefoner og medicin er tilladt