Seværdigheder i Side

At rejse til Side er som at rejse tilbage i tiden. Byen er fuld af historiske monumenter som i princippet gør Side til et museum. En populær aktivitet er at betragte solnedgangen ved Apollons og Athenas tempel, men hvis du vil prøve noget anderledes, bør du besøge Europas første undervandsmuseum. Her kan du læse mere om hvilke seværdigheder Side byder på!

Antikke Side

Det antikke Side lå i regionen Pamfylien, og var regionens vigtigste sted med sin strategiske beliggenhed. I dag findes der flere interessante steder tilbage fra det gamle Side, som fx ruiner af bymuren, flere templer, et imponerende teater og et nymfeum. Side er paradiset for den historieinteresserede, og her er masser at opleve!

Den Gamle By i Side

Den Gamle By i Side er lige så charmerende, som den lyder. Gaderne er omgivet af smukke stenhuse, små restauranter og butikker. Langs gågaderne kan du gøre gode fund, og selvfølgelig er det et must at prutte om prisen. Det er billigt at shoppe i Tyrkiet især læder- og guldsmykker, men også alt fra tæpper til tøj.

Om aftenen lukker man den gamle by af for biltrafik, og de smalle gader og ruinerne lyser op af nattebelysningen. Bliv en del af aftenens mylder, hvor restauranter, caféer og barer fyldes af folk, der ser frem til en dejlig aften.

Side, Tyrkiet
Apollons og Athenas tempel i Side

Det arkæologiske museum i Side

Det Arkæologiske museum i Side er et interessant sted af flere årsager. For det første viser museet en omfattende samling af artefakter fundet under udgravninger af Sides ruiner. For det andet er museet beliggende i det gamle badehus fra den romerske periode og blev bygget i midten af ​​100-tallet.

I museet finder du samlinger af antikke mønter fra græsk, romersk og byzantinsk periode, og statuer og sarkofager fra Sides romerske periode. En af de mest berømte ting er en søjle, der stammer fra 600-tallet f.Kr. Der er også våben, smykker og værktøjer fra forskellige perioder gennem historien.

Apollons og Athenas tempel

En af Sides mest berømte og ældste seværdigheder er ruinerne af templerne Apollon og Athena, der danner et imponerende friluftsmuseum med de smukke strande i baggrunden. Stedet er især smukt i skumringen, da ruinerne er oplyst med dramatiske spotlights. Det er også populært at komme her for en dejlig picnic og nyde udsigten over Middelhavet.

Sides nymfeum

En nymfeum var i det gamle Grækenland en type grotte- eller kælderhelligdom dedikeret til de mytiske væsner kaldet nymfer. I Romerriget blev disse senere udviklet til imponerende områder med bl.a. fontæner og bassiner. Sides vigtigste nymfeum var i løbet af sin storhedstid tre etager høj med en smuk facade. I dag kan du stadig se underetagen, og de statuerne, der før prydede bygningen, er blevet flyttet til det arkæologiske museum i Side.

Akvædukten i Side

På Sides nymfeum er der også en akvædukt, bygget i slutningen af ​​100-tallet, hvis opgave var at forsyne Side med vand. Vandet kom fra Taurusbjergene og løb ned i floden Melas, der i dag er kendt som Manavgat Cayi, og blev derefter transporteret ca. 40 kilometer til centrum af Side. Selv i dag er nogle dele af akvædukten synlige, og ved en åbning i bymuren kan du se røret, hvorfra vandet løb ind i Side.

Det romerske teater i Side

Det gamle romerske teater er et af de mest bevarede historiske seværdigheder i Side og et af de fineste romerske teatre i Tyrkiet. Det blev bygget i midten af ​​100-tallet og er et typisk romersk teater, selvom du kan se en del græske influenser såsom formen. Teateret havde tidligere to etager, men i dag er det kun første sal, der ses. Ikke mindre end 15.000 tilskuere sad her for at se, når gladiatorer kæmpede, blandt andet mod vilde dyr.

Sides undervandsmuseum

Vidste du at Europas første undervandsmuseum ligger i Side? Her kan både erfarne og nybegyndere dykke ned mellem 7-25 meter og udforske fem forskellige områder med i alt 110 statuer på havets bund. Nogle af de mest populære steder er Camel Road på 18 meter, Side Reef 1 på 12 meter og Poseidon på 25 meter.

Amfiteater i Side