Seværdigheder i Prag, Karlsbroen

Seværdigheder i Prag

Carl Rüster er forfatteren til guidebogen Mit Prag og deler her nogle af sine bedste tips til seværdigheder i Prag: Jeg har under mine år i Prag mødt mange besøgende, men jeg har aldrig hørt nogen, der er blevet skuffet over byen. Prag er ganske enkelt en enestående og smuk by. En af årsagerne er selvfølgelig, at det er Europas mest velbevarede hovedstad. Utroligt nok har den klaret sig gennem 1900-tallets forskellige krige, og den undgik også nedrivningerne i 1960'erne og 70'erne.

Der er mange årsager til, at Prag er så populær, men en af de vigtigste, tror jeg, er at den er symbolet på hvordan en europæisk by skal være opbygget. Der skal være et højt beliggende slot, hvor herskeren huserer, en gammel bydel hvor håndværkere og købmænd sælger varer i små stræder og på markedspladser, der skal være kirketårne og kroer, og til sidst skal der være en flod.

Det betyder ikke, at Prag er et uforanderligt museum. Tværtimod er det en dynamisk by, hvor det sker ekstremt meget utrolig hurtigt indenfor både madkultur, design og kunst. Prag er en nem by at komme rundt i på egen hånd, fordi det normalt er muligt at rejse til fods, og hvis du ikke gør det, er den lokale trafik en af ​​verdens absolutte bedste.

Karlsbroen

Selvfølgelig bør du som gæst i Prag mindst én gang krydse Karlsbroen. Denne gamle skønhed var indtil midten af ​​1800-tallet den eneste bro, der forbandt Prags to dele. Det var den store kong Karl IV, der lagde grundstenen, og det gjorde han på det magiske tidspunkt år 1357 den 9. juli kl. 5.31 om morgenen, hvilket gav den magiske nummerserie 1-3-5-7-9-7-5-3-1 .

Karlsbroen i Prag

Huset ved den sorte madonna

Prag var et avantgarde hovedkvarter i begyndelsen af 1900-tallet ved siden af ​​Paris og Moskva. Kunsten, litteraturen og arkitekturen var stildannende, og det er stadig uforståeligt, hvordan en sådan lille by kunne producere sådan en meget højkvalitets kultur indenfor så kort tid. En af minderne er dette fantastiske hus, verdens første kubistiske hus (1912), hvor man i dag kan nyde kaffe, gå til en udstilling eller købe kubistiske gadgets i den fine lille butik.

Loreta i Prag

Loreta

Denne lille kirke er beliggende midt i Pragborgen og er opkaldt efter det lille hus i indergården. Ifølge legenden tog korsfarerne jomfru Maria hjem fra Nazareth til Loreta i Italien, og derefter blev Loretor bygget omkring i det katolske Europa. Prags Loreta er en yderst smuk lille kirke med en lille stille gårdhave med korridorer rundt og det lille hus i midten.

Mánes

Det fantastiske funkispalads, der blev bygget i 1930 lige ved siden af ​​vandtårnet fra 1500-tallet. Det har været lukket for renovering alt for længe, ​​men nu er det åbnet med en kro, café, grillterrasse og galleri. Her arrangerede Prag den store surrealistiske udstilling i 1932, og her hvor André Breton forelæste og Juan Miro åbnede udstillinger, kan du nu spise, drikke og nyde Moldau-floden langsomt flyde forbi.

Billardpaladset

Dette gamle ridehus er gemt i en blindgyde i centrum af Prag. Når du er kommet ind, åbner sig en utrolig sal med 8 gigantiske krystalkroner, sorte af sod og med spindelvæv mellem prismerne. Der findes en masse poolborde, fremragende øl, bordtennisborde og dart. En legeplads for voksne!

Vil du læse mere om Carl Rüsters Prag? Hans bog Mit Prag udgives af Karavan Förlag (svensk side).