God mad i Prag
Carl Rüster, forfatteren til guidebogen Mit Prag, giver tips til syv værtshuse, caféer og restauranter i Prag som er et besøg værd. Han fortæller også om, hvordan man gør, når man besøger et traditionelt tjekkisk værtshus.
Chlebičky – de tjekkiske smørrebrød
Disse små sandwiches er det tjekkiske bidrag til fast-food, men mere elegant end bare en pølse eller burger. I dag er der både de gamle klassikere på hvidt franskbrød og de moderniserede på mørkt brød. Men stadig noget af det mest tjekkiske man kan gøre, er at nyde en sandwich og en øl stående. Her kan du spise chlebičky:
Zlatý kříž serverer de gamle klassiske sandwiches på adressen Jungmannovo náměstí 19.
Bistro sistser serverer de moderne sandwiches og kan findes på Dlouhá 39.
Mlynská Kavárna (Møllecaféen)
Denne bar/café er blevet et kulturelt must på Little Side. Gå over den lille gangbro til den gamle mølle, så du ender i en af de hyggeligste barer i Prag. Kunstudstillingerne på væggene er specielle, men forstyrrer ikke på nogen måde. Et plus med caféen er, at der er udeservering med udsigt over øen Kampa og den lille Djævlebakke. Adresse: Vserdová 14
Peklo (Helvedet)
Peklo har et unikt miljø med fantastiske hvælvinger fra 1100-tallet, da munkene i Strahovs-klostret indrettede sine vinkældre her. Der er ingen murede hvælvinger, men de er udgravet i natursten, hvilket har givet restauranten sit navn - det er som at træde et skridt ned i underverden. Omgivelserne er fine med hvide duge og lysestager, men du kan sagtens komme casual klædt. Der er også en hyggelig udendørs servering lige til højre for indgangen. Adresse: Strahovské Nádvori 1 i Prag Slot.
U Dvou koček (Hos de to katte)
Dette værtshus har eksisteret siden 1678 og hører utvivlsomt blandt klassikerne. Det er det værtshus i Prag, der mest får mig til at tænke på en gammel kro med sine buede lofter, mørkebrune stole og borde og nikotingule vægge. Selvfølgelig er den store sal ikke røgfri, men der er en utrolig hyggelig lille røgfri salon bagved. Adresse: Uhelny trh 10 i Den Gamle By.
Hvordan man begår sig på et tjekkisk værtshus
Allerede når du sidder på værtshuset, tager du en af ølbrikkerne og lægger den foran dig på bordet. Det er tegn på, at du vil have en øl. Hvis tjeneren ikke kommer og stiller en øl, kan det skyldes, at der serveres forskellige typer af øl.
På mange værtshuse i Prag behøver du ikke bekymre dig om sprog, når du bestiller din øl. Når tjeneren har stillet din øl foran dig, sætter han en streg på et lille hvidt stykke papir. Pas på dette papir, det er din kvittering! Nu skal du i princippet ikke gøre andet end at nyde.
Når dit glas begynder at blive tomt, kommer der en ny øl uden nogen har bestilt den. Der tilføjes en streg på kvitteringen, og det eneste du skal bekymre dig om er, hvordan du stopper serveringen. Faktisk er det næsten latterligt nemt at underrette tjeneren: Du lægger simpelthen ølbrikken på glasset som låg for at vise, at du har drukket dit sidste øl for dagen.