
Mad på Sri Lanka
Maden i Sri Lanka er en kulinarisk oplevelse, der forbedrer din ferie i dette smukke land. Så gå ikke glip af at prøve de lokale delikatesser på din rejse til Sri Lanka! Hoteller og mange restauranter i turistområderne serverer et bredt udvalg af vestlig mad, men for det meste er der også srilankanske muligheder at vælge imellem. Buffetrestauranter har normalt et srilankansk hjørne, og det er ofte der, du finder den mest veltilberedte mad.
Indisk indflydelse
Det srilankanske køkken har stærke påvirkninger fra sin store nabo Indien, men har stadig sin egen karakter. Maden minder mest om sydindisk, som til gengæld er ret forskellig fra de nordindiske gryderetter, der serveres på indiske restauranter i Danmark. Traditionelt er srilankansk mad ret krydret, men de retter, der serveres til turister, er næsten altid meget mildere versioner. Så hvis du kan lide krydret mad og ikke spiser på en lokal restaurant uden for turistområderne, så bed om at få din mad ”spicy”!
Ris og karry
Fundamentet for det srilankanske køkken er ris og karry, og det spises til morgenmad, frokost og middag. Det lyder måske lidt monotont, men det er det ikke. Udvalget af smagskombinationer og ingredienser er fantastisk, og der serveres altid et udvalg af gryderetter. Hvis du kan købe ris og karry på menuen med mulighederne fisk, kød eller grøntsager, betyder det ikke, at du kun får serveret ris med for eksempel en fiskekarry. Hvis du vælger fiskemuligheden, inkluderer den udover fiskegryden flere vegetariske wokretter og gryderetter, den ene mere velsmagende end den anden. Derudover serveres der altid forskellige chutneys, pickles og sambol. En sambol er en krydret blanding, der normalt indeholder løg og chili. Den mest almindelige version er pol sambol, som også indeholder kokos, limesaft og lidt tørret fisk og spises til det meste.
Kokosmælk er en fast bestanddel, ligesom et bredt udvalg af lokalt dyrkede grøntsager. Linser bruges selvfølgelig til at lave dahl, en fantastisk lækker linsegryde, der næsten altid indgår i ris og karry.

Hoppers
En anden typisk srilankansk ret er hoppers (også kaldet appam), som findes i to forskellige versioner. En hopper er en pandekage lavet af fermenteret rismel, der steges i en skålformet pande. En almindelig version er egg hopper, hvor et æg steges inde i pandekagen. Prøv det til morgenmad i stedet for en omelet!
String hoppers er, forvirrende nok, noget helt andet – dampede risnudler, der serveres som en slags alternativ til den allestedsnærværende ris, især til morgenmad.
Sluk din tørst i varmen
Hvis du vil slukke tørsten med en øl, er der både lokale og internationale muligheder at vælge imellem. Den mest almindelige lokale sort kaldes Lion. Hvis du foretrækker noget alkoholfrit, så prøv en forfriskende limesodavand. Basen er frisk limesaft og sodavand, der normalt serveres sødet med sirup. Nogle gange serveres den med sirup ved siden af, så du kan vælge, hvor sød du vil have din limesodavand. En anden populær tørstslukker er kokosvand fra en ”king coconut”. Vand fra hanen bør ikke drikkes af turister. Hvis du beder om vand til din mad, får du en flaske vand ved bordet.
Sri Lanka er en stor teproducent, og te er selvfølgelig en nationaldrik. Te fra Sri Lanka kaldes normalt Ceylon-te, efter det gamle britiske navn for Sri Lanka. Så benyt lejligheden til at nyde en kop lokalt produceret te under din ferie!
Tips & inspiration
Se alle vores rejsetips til Sri Lanka, find og book en rejse til Sri Lanka eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.