Indiske krydderier
Det srilankanske køkken har stærke påvirkninger fra sin store nabo Indien, men har stadig en helt egen karakter. Maden minder mest om sydindisk, som igen er ret anderledes end de nordindiske gryderetter, der serveres på indiske restauranter i Danmark. Traditionelt er maden i Sri Lanka meget krydret, men de retter, der serveres til turister, er næsten altid meget mildere udgaver. Så hvis du kan lide krydret mad og ikke spiser på et lokalt sted uden for turistområderne, så bed om at få maden "krydret"!
Ris og karry
Grundlaget for det srilankanske køkken er ris og karry – "rice og curry", og det spises til morgenmad, frokost og middag. Det lyder måske lidt ensformigt, men det er det ikke. Variationen af smagskombinationer og ingredienser er stor, og der serveres altid en række forskellige gryderetter. Hvis du på menuen bliver tilbudt ris og karry med mulighederne for fisk, kød eller grøntsager, betyder det ikke, at du kun får serveret ris med for eksempel en fiskekarry. Vælger du fiskemuligheden, medfølger der udover fiskegryden flere vegetariske røre- og gryderetter, den ene mere smagfuld end den anden. Derudover serveres der altid forskellige chutneys, pickles og sambol. En sambol er et krydret rod, der normalt indeholder løg og chili. Den mest almindelige udgave er pol sambol, som også indeholder kokos, limesaft og lidt tørret fisk og spises til det meste.
Kokosmælk er en basisvare, ligesom en bred vifte af lokalt dyrkede grøntsager. Linser bruges selvfølgelig til at lave dahl, en fantastisk god linsegryde, der næsten altid indgår i ris og karry.
Hoppers
En anden typisk srilankansk ret er hoppers (også kaldet appam), som kommer i to grundlæggende versioner. En hopper er en pandekage lavet af fermenteret rismel, der er stegt i en skålformet pande. En almindelig version er ægge-hopper, hvor et æg steges inde i pandekagen. Prøv til morgenmad i stedet for en omelet!
Forvirrende nok er string hoppers noget helt andet - dampede risnudler serveret som en slags alternativ til de allestedsnærværende ris, især til morgenmad.
Sluk tørsten i varmen
Vil du slukke tørsten med en øl, er der både lokale og internationale muligheder at vælge imellem. Den mest almindelige lokale sort kaldes Lion. Hvis du foretrækker noget alkoholfrit, så prøv en forfriskende limesodavand. Grundlaget er frisk limesaft og sodavand, normalt serveret sødet med sukkersirup. Nogle gange serveres den med sirup ved siden af, så du kan vælge, hvor sød du vil have din limesodavand. En anden populær tørstslukker er kokosvand fra en "kongekokosnød". Postevand bør ikke drikkes af turister. Hvis du beder om vand til dit måltid, får du en flaske vand ved bordet.
Sri Lanka er en stor teproducent, og te er naturligvis en nationaldrik. Te fra Sri Lanka kaldes normalt ceylon te, efter det gamle britiske navn for Sri Lanka. Så benyt lejligheden til at nyde en kop lokalt produceret te under din ferie!