Flere retter du skal smage på Sri Lanka

Mad på Sri Lanka

Maden i Sri Lanka er en kulinarisk oplevelse, der forgylder ferien i dette smukke land. Så gå ikke glip af at prøve de lokale delikatesser under din rejse til Sri Lanka! Hotellerne og mange restauranter i turistområderne serverer en bred vifte af vestlig mad, men det meste af tiden er der srilankanske muligheder at vælge imellem. I buffetrestauranterne er der normalt et srilankansk hjørne, og det er ofte her, man finder den mest veltilberedte mad.

Frugtmarked på Sri Lanka

Indiske krydderier

Det srilankanske køkken har stærke påvirkninger fra sin store nabo Indien, men har stadig en helt egen karakter. Maden minder mest om sydindisk, som igen er ret anderledes end de nordindiske gryderetter, der serveres på indiske restauranter i Danmark. Traditionelt er maden i Sri Lanka meget krydret, men de retter, der serveres til turister, er næsten altid meget mildere udgaver. Så hvis du kan lide krydret mad og ikke spiser på et lokalt sted uden for turistområderne, så bed om at få maden "krydret"!

Ris og karry

Grundlaget for det srilankanske køkken er ris og karry – "rice og curry", og det spises til morgenmad, frokost og middag. Det lyder måske lidt ensformigt, men det er det ikke. Variationen af ​​smagskombinationer og ingredienser er stor, og der serveres altid en række forskellige gryderetter. Hvis du på menuen bliver tilbudt ris og karry med mulighederne for fisk, kød eller grøntsager, betyder det ikke, at du kun får serveret ris med for eksempel en fiskekarry. Vælger du fiskemuligheden, medfølger der udover fiskegryden flere vegetariske røre- og gryderetter, den ene mere smagfuld end den anden. Derudover serveres der altid forskellige chutneys, pickles og sambol. En sambol er et krydret rod, der normalt indeholder løg og chili. Den mest almindelige udgave er pol sambol, som også indeholder kokos, limesaft og lidt tørret fisk og spises til det meste.

Kokosmælk er en basisvare, ligesom en bred vifte af lokalt dyrkede grøntsager. Linser bruges selvfølgelig til at lave dahl, en fantastisk god linsegryde, der næsten altid indgår i ris og karry.

Hoppers

En anden typisk srilankansk ret er hoppers (også kaldet appam), som kommer i to grundlæggende versioner. En hopper er en pandekage lavet af fermenteret rismel, der er stegt i en skålformet pande. En almindelig version er ægge-hopper, hvor et æg steges inde i pandekagen. Prøv til morgenmad i stedet for en omelet!

Forvirrende nok er string hoppers noget helt andet - dampede risnudler serveret som en slags alternativ til de allestedsnærværende ris, især til morgenmad.

Sluk tørsten i varmen

Vil du slukke tørsten med en øl, er der både lokale og internationale muligheder at vælge imellem. Den mest almindelige lokale sort kaldes Lion. Hvis du foretrækker noget alkoholfrit, så prøv en forfriskende limesodavand. Grundlaget er frisk limesaft og sodavand, normalt serveret sødet med sukkersirup. Nogle gange serveres den med sirup ved siden af, så du kan vælge, hvor sød du vil have din limesodavand. En anden populær tørstslukker er kokosvand fra en "kongekokosnød". Postevand bør ikke drikkes af turister. Hvis du beder om vand til dit måltid, får du en flaske vand ved bordet.

Sri Lanka er en stor teproducent, og te er naturligvis en nationaldrik. Te fra Sri Lanka kaldes normalt ceylon te, efter det gamle britiske navn for Sri Lanka. Så benyt lejligheden til at nyde en kop lokalt produceret te under din ferie!


Tips & Inspiration

Se alle vores rejsetips til Sri Lanka, find og book en rejse til Sri Lanka eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Alle rejsetips til Sri Lanka

Hvor kan man snorkle og dykke i Sri Lanka? Hvor kan man finde de mest interessante seværdigheder, og hvad må man ikke gå glip af? Her har vi samlet nogle af vores bedste tips til din rejse til Sri Lanka!

Se alle vores rejsetips til Sri Lanka

Sri Lanka

  • Finkornede sandstrande
  • Magiske junglelandskaber
  • Autentisk køkken
Læs mere om Sri Lanka

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspirerende rejsetips og tilbud til din næste rejse!

Tilmeld dig nyhedsbrevet her