Mount Zeus på Naxos

Naxos' historiske seværdigheder

For de historieinteresserede er Naxos seværdigheder en spændende del af ferien. Udover den store port udenfor havnen er der flere templer, der er værd at besøge, for ikke at nævne bjerget Zeus.

Portara, porten til solguden Apollos tempel

Portara - Den ældste port

Allerede ved ankomsten til Naxos vil du se den store port på en klippe udenfor havnen: Portara, porten til solguden Apollos tempel. 530 f.Kr. blev porten bygget af lederen Lygdamis, som med sit storhedsvanvid havde målt op, at templet skulle være endnu større end Zeus tempel på Akropolis. Det skete dog ikke, for templet blev aldrig færdigt under krigen med Samos. I dag er det Naxos kendetegn, og herfra kan du nyde den mest fantastiske solnedgang, se ud over havnen og byen, mens du samtidig kan skimte naboøen Paros i horisonten.

Imponerende marmorbrud

Marmorbruddet på Naxos er et imponerende syn. Der er to store bjerge med imponerende hvide marmorbrud. Her er det fortryllende smukt, og om aftenen når mørket falder på, bliver de hvide sten næsten selvlysende.

Demeters tempel, dedikeret til frugtbarheds- og høstgudinden Demeter

Demeters tempel

Demeter-templet, dedikeret til frugtbarheds- og høstgudinden Demeter, ligger tre km syd for byen Ano Sagri på Naxos. Templet blev bygget 600 år f.Kr. og blev opdaget i 1949 af en græsk arkæolog.

Dionysos tempel

I Iria på Naxos er der et smukt tempel dedikeret til Zeus søn og vinguden Dionysos. Templet stammer fra 1400 år f.Kr.

Bjerget Zeus

Bjerget Zeus ligger ved byen Filoti, 1004 meter over havets overflade. Du kan nemt gå hele vejen op til toppen, hvis du er i en ret god form, ellers er der bilvej næsten hele vejen. Ifølge legenden blev Zeus født på Kreta, men voksede op på Naxos. Øboerne elskede ham og byggede et tempel i hans ære på bjerget. Zeus kone Ariadne blev gravid, men døde inden hun fødte. Zeus skar fosteret ud og syede det ind i sit eget lår. Det barn, der blev født, var vinguden Dionysos. Det er forklaringen på, hvorfor Naxos er så frodig grøn og har så meget vin!

Kouros I

Udenfor byen Apollonas nord for Naxos by ligger der en ca. 10 meter lang stenstatue, en såkaldt "kouros", der hviler på enden af bjerget. Statuen, der går tilbage til 600 år f.Kr., er lavet af marmor og forestiller sandsynligvis guden Apollon eller vinguden Dionysos.

Kouros II

Kouros af Melanes er en mindre, men dog seks meter høj statue fra 700-tallet f.Kr. hvoraf det ene ben mangler. Efter ca. et kvarters gåtur op til bjerget kommer du til et gammelt stenbrud, hvor der er endnu en kouros - "Kouros af Potamia".


Tips & Inspiration

Se alle vores rejsetips for Naxos, find og booke en rejse til Naxos eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Alle rejsetips for Naxos

Her finder du vores bedste tips til alle de bedste seværdigheder, fineste strande, mest hyggelige restauranter og meget mere!

Se alle vores rejsetips for Naxos

Naxos

  • Paradisstrande med krystalklart vand
  • Charmerende byer og områder 
  • Kombiner med Mykonos & Santorini eller Paros 
Læs mere om Naxos

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspirerende rejsetips og tilbud til din næste rejse!

Tilmeld dig nyhedsbrevet her