Stærkere drikkevarer
Lidt længere inde på øen – et stenkast fra en af Limnos mest populære restauranter – får vi serveret en markant stærkere drink. Tsipouro er en aperitif, som ifølge spiritusmageren Nicolaos ikke skal forveksles med den langt mere berømte ouzo.
- Denne drink holder sig til opskriften, forklarer han.
Nicolaos bor i udkanten af den lille landsby Sardes et stykke ind på øen. Skjulet, vi befinder os i, minder mest om en ulovlig operation, hvor lyset fra gadelygterne ikke når hele vejen. Den prikkende fornemmelse af noget fiskeagtigt forstærkes af tusmørket, der gradvist omslutter os.
- Yamas! siger Eleftheria nipper til "ildvandet", som hovedsageligt er lavet af de druer, der ikke egner sig til vin.
Alkoholindholdet er 50 procent og noget de fleste måske udsætter til efter middagen, og aftensmaden venter os et par hundrede meter nede ad gaden, så vi nipper forsigtigt til de to varianter, der tilbydes – med eller uden anis.
Da vi efter lidt over en halv time går mod aftensmaden, er tavernen Mantella begyndt at blive fyldt.
- Her er der en god blanding af både lokale og turister, forklarer ejeren, mens han guider os til bordet.
- Det lover godt for fremtiden, siger mine bordkammerater, inden han tager imod drikkevarebestillingen.
- Vin, siger rækken af forventningsfulde spisende gæster på hver side af langbordet næsten i kor.
Det blev en sen aften...
Tekst & billede: Bjørn Moholdt, rejsejournalist