Bjerg på Kreta

Oplev Kretas smukke natur

Kreta har en fantastisk smuk og varieret natur, der indbyder til mange oplevelser. Spadser gennem storslåede kløfter, udforsk huler og nyd det smukke landskab!

Samariakløften

Storslåede kløfter på Kreta

Oppe i Lefka Ori-bjergene syd for Chania ligger Samaria-kløften, som er den længste kløft i Europa. Her kan du opleve en storslået naturoplevelse og en vidunderlig tur. Kløften er ca. 18 km lang og har et rigt plante- og dyreliv. Er du heldig, ser du måske en Kri Kri, som er en sjælden ged, der bor her.

Imbros-kløften er syv km lang, og det tager ca. 3 timer at vandre igennem den. Kløften begynder ved landsbyen Imbros og tilbyder en relativt let tur i den smukke natur. Er du her i foråret, kan du nyde alle de blomstrende planter på Kreta. Turen slutter i den lille landsby Komitades, hvor du kan få en let frokost på tavernen.

Du kan også køre i bil i Therissokløften. En asfalteret lille vej fører dig langs hele kløftens bund til den lille landsby Therisso. Gennem kløften, som skygges af træer, er der mange grotter, der fungerede som gemmested for landsbyens mænd under den kretensiske frihedskamp. På torvet i landsbyen er der en gammel kirke, og her er også en statue af ​​frihedskæmperen Eleftherios Venizelos. I løbet af weekenderne fyldes tavernerne af lokalbefolkningen, der kommer for at nyde noget god mad.

Hvis du vil vandre gennem uberørt natur langt væk fra de store turistattraktioner, skal du besøge den smukke Myrthian-kløft, der ligger syd for Heraklion. Her kan du vandre i frodige skove og fantastiske omgivelser og virkeligt genoplade batterierne.

Mellem landsbyerne Chromonastiri og Xirochori kan du vandre langs den smukke Mili-kløft. Strækningen tager ca. en time til fods. Inden i kløften er der en øde by med traditionelle huse, hvor du kan købe en bid mad i sommermånederne. På turen går du også over ruinerne af Panagia Chalevi-kirken.

Den ca. 3 km lange Kourtaliotiko-kløft ligger mellem landsbyen Koxare og Prevelisøen. Det er et fantastisk sted besøge, og her er der store stenmure, der næsten går 600 meter op til himlen. Det dybeste punkt når du via en trappe fra vejen ovenfor, og her finder du også en kirke. Floden, Megalo Potami, der strømmer ind i kløften, er hjemsted for fisk, frøer og skildpadder.

Grotter og søer

Grotten, Agia Sofia, byder på fantastiske kalkstensformationer, og er et fantastisk stop hvis du er på vandretur i bjergene. Grotten huser også en lille kirke og ligger ca. 80 meter fra vejen. Du kommer herhen via trapper. Du finder grotten lige syd for landsbyen Topolia, der ligger ca. 12 kilometer syd for Kissamos. Fra vej- og rastepladser får du en fantastisk udsigt ned Topoliar-kløften.

I selskab med en guide kan du tage på en vandretur i Sfendoni-grotten. Det er fascinerende at se fantastiske stalagmitter og stalaktitter, som naturen har formet gennem årtusinder. Fra parkeringspladsen i landsbyen Zoniana, der ligger i ca. 630 meters højde, får du desuden en fantastisk udsigt ud over omgivelserne.

Kretas eneste naturlige sø, Kourna, ligger ved foden af ​​de hvide bjerge nær den hyggelige landsby Georgiopolis. Det er et dejligt udflugtsmål, og i sommermånederne kan du leje en pedalbåd og sejle ud i søen. Langs kanten finder du flere gode taverner, der tilbyder god mad og en god atmosfære samt en smuk udsigt ud over søen. Du møder et lille torv, når du kommer ind i Georgioupolis, og her er der caféer og tavernaer på rad og række. Byboerne er gæstfrie, og her kan du sagtens få dig en god snak over en kop kaffe. Lidt væk fra torvet kan du gå ned til den fine sandstrand, og går du en gade bagom stranden, finder du Kretas ældste bageri, hvor du stadig kan få brød bagt i stenovn. 

Du kan også opleve den lille sø, Lake Agia, der ligger ca. ni kilometer sydvest for Chania, byder på både smuk natur og smukke fugle. Du kommer nemt på cykel, scooter eller bil.

Kourna søen

Smuk natur og fine strande

Paleochora ligger på sydkysten mellem Elafonissi og Sougia. Det smukke landskab, det behagelige klima og de fantastiske strande gør det til et skønt område at tage til. Her ligger der også caféer og tavernaer side om side med moderne barer og butikker.

Den specielle ø, Chrissi, ligger syd for Ierapetra på Kretas sydlige kyst. På grund af de usædvanlige cedertræer der vokser i klitterne, er øen i dag et naturreservat. Her er der også dejlige gyldne strande, hvor du kan sole dig, svømme og snorkle. En bådtur på en knap time tager dig til denne smukke ø.