Klassiske tapas

Det kanariske køkken

På den kanariske menu finder du både spanske klassikere og egne specialiteter. Få mundvandet til at løbe ved at se vores kulinariske tips med alt lige fra tapas til paella.

Den spanske klassiker paella

Hvis du ikke har smagt en ægte paella, så har du nu muligheden for at gøre det på Tenerife. Paella er en af Spaniens mest kendte retter, og er en risret, der tilberedes af ingredienser som kød, fisk, muslinger og rejer krydret med safran. Ofte er der også ærter, chorizo og paprika i. Paellaen stammer fra Valencia, og navnet paella siges at komme fra den store pande, som den laves i. Det udtales ”pa-e-ja". Den bedste paella finder du i Los Cristianos havn – spørg din rejseleder om stederne!

Papas arrugadas og mojo

Når du nu er på Tenerife, skal du prøve den kanariske kartoffelvariant, papas arrugadas. Kartofler der er kogt i vand med en masse havsalt, der giver en lækker intens smag. Ud over at forstærke smagen, giver denne proces også kartoflen et sjovt udseende - skrællen bliver rynket og saltet ligger som et lag ovenpå.

Til en portion papas arrugadas serveres normalt mojo, en kanarisk sauce, der findes i flere varianter. Den røde version er med rød peberfrugt og chili og er lidt stærkere. Den grønne er lidt mildere i smagen med lidt koriander. En måde at bedømme mojoens kvalitet på er ved at se, hvor fast dressingens konsistens er. De billigere varianter er ofte bare olie med lidt krydderi, mens en kvalitets-mojo næsten er tyk som mayonnaise.

Spanske tapas

Tapas er en af ​​Spaniens vigtigste madkultur. Du kan vælge at spise tapas både som starter og til hovedret - det handler simpelthen om, hvor mange du bestiller. Skinke, pølse, ost, friteret blæksprutte, rejer i hvidløg, svampe - listen er næsten uendelig! Ofte er der ingen menu, men du vælger direkte fra en stor buffet eller skranke. Et tip er at bestille flere retter at dele - så får du mulighed for at prøve endnu flere retter! Her kan du læse om nogle af tapasretterne:

  • Jamón serrano er lufttørret skinke fra det nordlige Spanien, som efter et års hængning er klar til at blive nydt – en populær delikatesse. På en tapasbar ses skinken ofte hænge fra en krog i loftet.
  • Cordero skal du bestille, hvis du elsker lam. I Spanien hedder det "cordero" og tilberedes så det bliver et gastronomisk fyrværkeri.
  • Gambas al ajillo er rejer som steges i olie sammen med masser af hvidløg og et stænk sherry eller cognac.
  • Tortilla er den velkendte spanske omelet og findes i flere varianter, oftest med kartofler som hovedingrediens. Ønsker du en normal æggeomelet, skal du bestille "tortilla francesa".
  • Pimientos de padrón er de små ristede grønne peberfrugter, som steges i olie og serveres med salt.
  • Papas arrugadas con mojo er små saltede kartofler, der serveres med en stærk hvidløgssauce.

Kanin

Hvis du vil prøve at spise kanin, så skal du vide, at kaninretter betragtes som en delikatesse. Prøv det sammen med salmorejo, en krydret sauce hvori man ligger det færdige kød. Lækkert!

Grillet

Gå ikke glip af det lækre kanariske kød, der tilberedes med en såkaldt ”asador”. Mange restauranter tilbyder sine gæster små bord-grille, hvor man selv tilbereder sit eget møre kødstykke og nyder det sammen med forskellige lækre saucer og tilbehør.

Ost

På De Kanariske Øer produceres en masse forskellige typer oste, der er virkelig lækre. Det er naturligvis bedst selv at smage sig frem til din favoritost. Gå på opdagelse i et supermarked, for at se udvalget. En sand fornøjelse!

Vin fra Tenerife

Tenerife er kendt for sine gode vine. Der findes fem vindistrikter – Abona, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar, Valle de la Oratava og Ycoden-Daute-Isora. Spørg efter den lokale vin næste gang du går på restaurant – du vil ikke blive skuffet. De gode vine fra Valle de la Orotava og Abona er ofte lidt dyrere, men det er pga. at det koster meget at vande markerne.

Sangría

En anden drink værd at prøve er selvfølgelig den spanske nationale sangria. Faktisk er der ingen generel opskrift, men alle restauranter har deres helt egen hemmelige opskrift. Men sangriaen skal indeholde rødvin, brandy, mineralvand, citron, is og sukker. Drikken er dejlig forfriskende og et populært valg i Tenerife!

Café con leche condensada og anden kaffe

Når du er på Tenerife, bør du prøve en café con leche condensada. Drikken består af en enkelt eller dobbelt espresso serveret i et lille glas, hvor bunden er fyldt med kondenseret mælk (dvs. sød, fed og cremet i konsistens og smag). God fornøjelse!

Et andet godt tip er den spanske cortado, som er spaniernes favoritkaffe. Det er næsten som en espresso med en skvat mælk i. Hvis du foretrækker sort kaffe, skal du bestille en café sólo, og hvis du kan lide at drikke kaffen med mælk, er det en café con leche du skal bestille. Dansk kaffe kan være svær at finde, men café filter er normal brygget kaffe og det tætteste, du kommer.

Mere kanarisk mad

Potaje canario er en lækker kød- og grøntsagssuppe, som ofte består af spaghetti, kål, ærter, gulerødder og forskellige stykker kød. Et spændende kulinarisk eventyr!

"Gammelt tøj" smager godt! Ropa vieja betyder gammelt tøj og er en usædvanlig lækker spansk gryderet og en sand kulinarisk delikatesse. Retten er tilberedt med kød, kikærter, peberfrugter, løg, stegte kartofler og en skvat vin. Kanarierne spiser traditionel ropa vieja hver søndag.

En anden kendt kanarisk ret er gofio. Det er ristet og groft malet majs-, korn- eller hvedemel, som bruges på mange forskellige måder. Det bruges blandt andet til at drysse over en banan, som morgenmadsprodukter sammen med mælk, til aftensmaden blandet i en suppe eller som et rent tilbehør og komplement i maden.

Chopitos, calamares, pulpo frito... Kært barn har mange navne. På De Kanariske Øer er blæksprutte en populær delikatesse! Her kan du prøve alle de forskellige sorter af blæksprutter. Glem tidligere erfaringer af seje friterede calamares. Dette er noget helt andet!