På kulinarisk rejse gennem Kroatien

På kulinarisk rejse gennem Kroatien

Kroatien er et vidunderligt land, når det kommer til mad og vin. Følg med på en kulinarisk rejse gennem Kroatien, som starter på grøntsagsmarkedet i Split og slutter med en guddommelig blækspruttegryderet i Makarska.

Skinnende ferskner, søde vindruer, friske nødder og nyplukkede figner, der synes at smelte i munden. Vores kulinariske rejse gennem Kroatien begynder på frugt- og grøntsagsmarkedet uden for bymuren i Split, blandt tanter og onkler fra landet, der er taget hertil for at sælge friskhøstet frugt og grøntsager, olivenolie, oste og måske en flaske rakija - den lokale brændevin, som ved en smagsprøve viser sig at være lidt i den stærke ende.

Efter at have slentret rundt på markedet i et stykke tid, sætter kaffetrangen ind. Splits havnepromenade, Riva i folkemunde, er det bedste sted til en kop kaffe. Her tager de lokale selv hen for at sidde og kigge. Caféer og isbarer ligger på række, og vi slår os ned på den første den bedste, og bestiller en "velika kava sa mlijekom" - en stor kaffe med mælk, mens vi længe sidder og kigger ud over havet.

Fiskeretter i Kroatien

Den efterfølgende morgen tager vi katamaranen til Hvar, en times lang bådtur på krystalklart hav gennem den kroatiske skærgård med fyrbeklædte kobber og skær. Hvars top kulinariske specialitet er fiskegryderetten gregada - klassisk bondemad, der er blevet serveret på øen i århundreder. Det er en billig ret, der står på menuen på næsten alle øens spisesteder. Opskriften varierer, men hovedingrediensen er altid dagens fangst, der koges sammen med kartofler, sort peber, selleri og løg. Gemt væk i en bakke bag kirken finder vi den traditionelle restaurant Luviji. Der er kun få retter at vælge imellem, så vi er sikre på, at vi skal prøve fiskegryderetten sammen med et glas lokal vin. En ægte smagsoplevelse!

Når det gælder vin, skal du huske på, at Kroatien er et vidunderligt vinland. Vi afslutter vores lille kulinariske rejse i Makarska, på vinbaren Grabovac, ved torvet i Makarska. Her kan du lære alt om kroatiske vine. Som en snack serveres den stærke salamipølse, grøntsagspickles, fåreost og lufttørret skinke, prsut. Efter at have arbejdet appetitten op i vinbaren fortsætter vi til Kalalarga, gågaden der bobler gennem den gamle bydel og Konoba Stari Grad, byens bedste restaurant med en guddommelig blækspruttegryderet på menukortet. Afslut alting på toppen.