Hemmeligheden bag Middelhavskosten

Spise sig i form? Ifølge forskere er det muligt med Middelhavskost. Befolkningen langs Middelhavet er et forbillede både når det kommer til at spise godt og nyde maden. Spis løs af gode sager som fisk, grøntsager, olivenolie og brød og føl dig sundere end nogensinde før. Kosten er perfekt for dig som træner da den fylder dig med protein, kulhydrater og nyttige fedtstoffer. Så lad dig inspirere af Middelhavet og forbedr dit helbred! Her kan du læse mere om hemmeligheden bag Middelhavskost.

En livsstil

Kost og helbred har stor interesse for mange i dagens helsebevidste samfund, og trends skifter konstant.  En kostmetode som fortsætter med at levere positive resultater indenfor forskningen er Middelhavskost, som kan bidrage til at mindske risikoen for blandt andet overvægt, diabetes og hjerte-karsygdomme.

Egentlig er det forkert at kalde Middelhavskost for en diæt, da den snarere handler om en livsstil - en livsstil som folk i Middelhavslandene har udviklet med lokale råvarer, madglæde og kærlighed til det, som gror. Spis løs af gode sager som frugt, olivenolie, grøntsager, nødder, fisk- og skaldyr og komplementer retterne med kød, vin og yoghurt. Opskriften er enkel at følge, og giver dig samtidig positive helbredseffekter som højere livskvalitet. Og det bedste ved det hele er, at det smager virkelig godt.

Kostens fordele

Middelhavskosten baseres på den traditionelle mad og råvarer som anvendes af folk omkring Middelhavet. Her var befolkningen mere friske og levede længere end

i den øvrige verden, og selv i dag kan Middelhavskost prale af en verdensrekord i livslængde. En af hemmelighederne, og en af  hjørnestenene i kosten, er oliven og olivenolie. Produkter fra oliventræet har været anvendt siden tidernes morgen, og moderne forskning viser at olivenolie består af anti inflammatoriske-og immunstimulerende dele. Olien er også godt for hjertet, da den indeholder resveratrol, som skulle forbedre hjertets tilstand.

Mindre sukkertrang

Frugt og grøntsager gør, at du på en naturlig måde får den fibermængde, du behøver. Fibrene gør det, at blodsukkeret stiger langsommere, hvilket forhindrer store blodsukkerudsving. Kosten er rig på nyttige, langsomme kulhydrater som bidrager til et jævnere blodsukker og mindre sukkertrang, til forskel fra dagens moderne mad, som indeholder meget hurtige kulhydrater, der gør, at blodsukkeret stiger. Grøntsagerne og frugterne giver desuden rigeligt med vitaminer og mineraler. Et andet navn for Middelhavskost er Omegakost, da den er rig på nyttige fedtstoffer og de essentielle fedtsyrer omega-3 og omega-6. Den vigtigste kilde er fisk, nødder og olivenolie.

Middelhavskost & træning

Middelhavsmadens energirige indhold er som skabt til dig, der holder af at træne. Kulhydrater som bønner, linser og fuldkornsbrød tager længere tid at bryde ned og giver energi, som holder længe og holder dig mæt - perfekt inden træning.

Linser og bønner i kombination med pasta, ris eller hvede bygger muskler op lige så godt som kød fisk, mælkeprodukter og æg. Også fetaost er muskelopbyggende. Bælgsorter er mættende og giver energi, som rækker længe og hjælper dig gennem en hård træningstime. Mange af ugens måltider er desuden vegetariske i Middelhavskosten, hvilket er godt for både sundhed og miljø.

Nyd maden

Som tidligere nævnt er Middelhavskost snarere en livsstil end et skema for, hvad du må og ikke må spise. Mange forskere mener, at mennesker omkring Middelhavet har et bedre, fordi de spiser langsommere. Her er måltiderne vigtige, og man nyder maden og selskabet i fred og ro - gerne et par timer, med ouzo eller en prisbelønnet græsk vin til.


Produkter du skal have derhjemme

Basis-ingredienser

  • Olivenolie
  • Korn
  • Bælgfrugter
  • Grøntsager
  • Frugt
  • Fisk- og skaldyr
  • Kød
  • Citron
  • Yoghurt

Spis meget af

  • Grøntsager, grønne blade, tomater og løg
  • Æbler, appelsiner, citroner, lime
  • Bælgfrugter som linser, bønner og ærter
  • Fisk og skaldyr
  • Nødder
  • Korn, gerne med fuldkorn og meget protein
  • Kylling og lyst kød
  • Vineddike
  • Friske krydderurter
  • Fetaost