Græske hovedretter

Græske hovedretter

Fra den enkle, men delikate, gyros til en skøn Moussaka – Grækenlands gode hovedretter får os til at længes efter Grækenland.  Lær at lave en Stifado eller Kleftiko hjemme, eller planlæg hvilke retter du skal nyde på ferien i Grækenland med disse tips!

Souvlaki

Souvlaki

Souvlaki er en græsk fastfoodret, bestående af grillspyd med grøntsager og enten lam-, kylling eller svinekød. Det serveres i pitabrød eller med ris og pommes frites. Souvlaki smager bedst sammen med en nylavet tzatziki og en græsk salat.

Gyros

En anden populær fastfoodret i Grækenland er gyros. Gyros består af strimlet svinekød, som serveres i pitabrød sammen med salat, tzatziki og pommes frites. Perfekt når du er ude efter noget hurtigt og godt.

Opskrift på græske retter

Her deler vi nogle gode opskrifter på græske hovedretter. Opskrifterne er skabt af Dimitris Alexiadis, som er en af de bedste unge kokke i Grækenland, og har skabt den unikke smagspalet for Apollos nye koncept Apollo Mondo Boutique.

Stifado

Opskrift på stifado

Stifado er en saftig og smagsfuld gryderet med blandt andet hakket kød, løg, cognac, laurbærblade og muskat. Serveres med kogte eller stegte kartofler. Tilbered gerne gryden dagen inden den skal serveres, så sætter smagene sig ordentligt.

Ingredienser

1 kg hakket kød
1,5 kg løg
4 spsk. olivenolie
1,5 dl rødvin
3 tsk. rødvinseddike
0,8 dl cognac
1 stor tomat (grovhakket)
1 tsk. tomatpure
Et laurbærblad
Muskatnød

Sådan gør du

Varm olie i en gryde, tilsæt kødet i små mængder og steg til det har fået farve. Læg til side. Steg løget i samme olie som kødet til løget er blødt. (ca. 10 minutter) Tilsæt cognac, vin, vineddike og lad det simre i 3 minutter.

Tilsæt kød, tomat, tomatpure, laurbærblad og muskatnød. Kog op og skru ned for varmen. Simr i 1,5 time eller til kødet er færdigt og sovsen tyk. Tilsæt lidt kogende vand hvis det begynder at virke tørt. Tilsæt salt og peber.

Moussaka

Opskrift på moussaka

Dette er en græsk favorit med lammefars og aubergine. Moussaka kan laves på flere måder, og grækerne selv har hemmelige måder og ingredienser for netop deres moussaka. Denne her er lige så god - og vegetarisk!

Ingredienser

4 store kogte og pillede kartofler
1 løg
3 stk auberginer
5-6 tsk olivenolie

Til farsen
1 løg
1 fed hvidløg
lidt sukker
1/2 tsk muskatnød
1 tsk kanel
1 tsk tomatpure
500 g fars (originalopskrift er med lammefars, men vegetar- eller hakket svinekød fungerer fint.  
400 g hakkede tomater
salt, peber, timian

Til béchamelsovsen
100 g smør
100 g mel
7,5 dl mælk (3%)
1  muskatnød
100 g revet parmesan
3 æggeblommer

Sådan gør du:
Sæt ovnen på 200 grader. 
Skær kartofler i skiver som er ca. 1 cm. tykke. Steg dem i olivenolie til de får lidt farve på begge sider. Læg kartoflerne i en form (25x30 cm). Krydr med timian og peber. Skær løg i tynde skiver og steg bløde. Læg løg ovenpå kartoflerne. Skær aubergine i skiver og steg til de har fået lidt farve. Læg skiverne ovenpå løgene. Krydr med salt, peber og timian. 

Farsen: Hak løg og hvidløg. Steg løget i lidt olivenolie. Tilst sukker, muskatnød, kanel og tomatpure. Tilsæt farsen og kog på lav varme i ca. 10-15 minutter. Salt & peber. 

Béchamelsovs: Smelt smørret og bland melet i. Bland godt sammen og tilsæt mælken i små doser og rør konstant så eventuelle klumper forsvinder. Kog på lav varme til sovsen tykner. Tilsæt muskatnød, salt, peber, parmesan og æggeblommer. Bland det godt sammen. 

Hæld 200 g béchamelsovs i farsen. Dette holder moussakaen bedre sammen. Hæld farsen i formen, ovenpå grøntsagerne. Tilsæt resten af béchamelsovsen. Top med lidt revet parmesanost. I ovnen ca 35-40 minutter.

Lad gerne moussakaen hvile lidt inden servering.

Kleftiko

Opskrift på kleftiko

Kleftiko er en saftig, græsk lammegryde, som bliver bedre jo længere den koger.

Ingredienser

1 kg lammebov
100 g olivenolie
4 fed hvidløg
100 g citronjuice
Oregano, salt, paprika
5 gram korianderfrø.
100 g kefalotyri (gedeost). Kan erstattes med fetaost

Sådan gør du:

Salt lammet godt. Steg lammekødet i en stor stegegryde under høj varme i lidt olivenolie. Tilsæt hvidløg, citronjuice og krydderier. Kog på lav varme under låg i ca. 2,5 timer. Lad gryden stå 1 dag.

Ved servering lægger du gryden i portionsforme, topper med ost og gratinerer i ovnen til gryden er varm og osten har fået farve. Server med kartofler.