Græsk meze

Græsk meze

Ingen ferie i Grækenland er fuldkommen uden græsk meze. Meze er små forretter, som serveres på taverner, restauranter og ouzerier sammen med vin, ouzo, tsipouro eller retsina. Bestil nogle skønne meze til forret, næste gang du er i Grækenland, du bliver ikke skuffet. Her deler vi nogle af vores favoritmeze, som du ikke må gå glip af.

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki er næsten synonymt med Grækenland og serveres oftest med lidt brød som forret på såvel store som små restauranter i Grækenland.
Vil du lave din egen tzatziki er denne opskrift god:
Bland 2 dl græsk yoghurt med en halv revet agurk. Tilsæt lidt salt og valgfri mængde hvidløg. Dryp med lidt olivenolie.

I nogle dele af Grækenland blander man lidt dild i tzatzikien. Prøv det!

Flere gode græske retter:
 

Fava-bønnemos

En meze som stammer fra Santorini, hvor favabønnen gror. Fava, som er som en mellemting mellem linser og kikærter, skylles og blandes til en lind mos.

Melitzanosalat / Auberginemos

1 aubergine, 1 løg, 1 fed hakket hvidløg, 1 rød paprika, salt, peber, lidt hakket persille, 3 tsk vineddike, 3 tsk balsamico. Gril aubergine og paprika i ovnen til de er bløde, og skallen er brændt. Skræl dem og bland forsigtigt med hvidløg, salt, peber, persille og vineddike. Pynt med hakket tomat, nogle oliven og lidt fetaost (smuldret) inden servering.


Taramosalata / fiskerognsmos

125 g hvid fiskerogn, 175 g hakket løg, 225 g brødkrummer (lagt i vand inden), 100 g kogte kartofler, 80 g citronsaft, 50 g hakkede tomater, 200 g olivenolie, 100 g solsikkeolie, 50 g koldt vand. Mix alt undtaget vand og olie i en mixer eller med elpisker. Tilsæt olie og vand, lidt efter lidt. Smag til med salt. 

Græsk salat

Så enkelt og så godt! Nyd en klassisk græsk bondesalat til forret eller som en enkel frokost. En græsk salat indeholder tomat, agurk. rødløg, oliven og en stor blok fetaost. Osten toppes med tørret oregano, og med rigeligt olivenolie. Vidste du, at en traditionel græsk salat også indeholder sardiner?
 

Saganaki

Saganaki, som egentlig betyder lille stegepande, er en ret, som du bare skal prøve på din ferie i Grækenland. Normalt benyttes osten Graviera, Kefalograviera eller Kefalotiri, men fetaost kan anvendes. Alle gode på hver sin måde. Fælles er, at osten paneres i mel og steges over høj varme i en lille stegepande. Pres gerne lidt citron over osten inden servering.

 

Græsk salat