Fetaost

Grækenlands hvide guld - fetaosten

Fetaost, det hvide græske guld med sin salte, let syrlige smag og sin bløde konsistens, er sammen med olivenolie og oliven en af basisvarerne i det græske køkken. Fetaost anvendes i mange græske opskrifter og passer i princippet til alt. Her kan du lære mere om osten, som er elsket af mange, og vi har samlet nogle af vores favoritopskrifter med fetaost.

Fetaost

Feta = Grækenland

Fetaost er næsten synonymt med Grækenland og har en historie, som strækker sig tilbage til år 700 f.kr. I Odysséen, som sammen med Illiaden er det ældst bevarede græsk litteratur, var Polyfemos den første til at fremstille fetaost. Han transporterede mælk i en pose lavet af en geds mavesæk og opdagede, at indholdet koagulerede og resulterede i en velsmagende hvid masse. Navnet feta er nævnt under det byzantinske rige under navnet ”prospatos”,  hvilket betyder frisk. I slutningen af 1700-tallet begynder man at anvende navnet feta, som betyder skive.

Vidste du at?

  • Fetaost fremstilles af ged- eller fåremælk og lagres mindst 2 måneder.
  • Fetaost må indenfor EU kun kaldes fetaost, hvis den er fremstillet i visse regioner i Grækenland.
  • Fetaostens dag fejres den 15. oktober.

Grækenlands bedste fetaost

Smagen på fetaost varierer alt efter, hvor den er fremstillet, da får og geder spiser fra forskellige slags marker. En af Grækenlands mest roste fetaoste kommer fra familien Panteliadis firma "Epiros", der ligger i det naturskønne Epirusområde. En anden populær og meget smagsfuld fetaost er Avramoulis fra regionen Larissa i det centrale Grækenland.

Opskrift på Shrimp Saganaki

Opskrift på Shrimp Saganaki

Opskrift på Shrimp Saganaki, 4 portioner

500 g rejer
250 gr fetaost
50 ml ouzo
500 g tomater
1 fed hvidløg (hakket)
50 gr olivenolie
salt, peber
frisk persille
frisk oregano

Sådan gør du:

Pil rejerne og tør dem. Opvarm olie i en stegepande og tilsæt det hakkede hvidløg. Tilsæt rejer og derefter ouzo. Kog til du ikke kan lugte alkohol. Hæld et lille skvæt vand på. Hak tomaterne i små stykker og læg i dem i stegepanden. Tilsæt hakket oregano og fetaost og kog under låg i ca. 3 minutter. Kom salt og hakket persille i. Dryp med lidt olivenolie inden servering. Serveres gerne sammen med en græsk salat. Opskrift fra Dimitri Alexiadis.

Opskrift på Spanakopita

Opskrift på Spanakopita

Opskrift på spanakopita –   spinattærte med fetaost

1 kg spinat
500 g fetaost
1 løg
1 bundt dild
4 æg
100 g smør
50 g olivenolie
1 pk filodej
salt, peber

Sådan gør du:

Hak spinat og løg og steg i olie. Tag væk fra varmen. Tilsæt fetaost, hakket dild og æg. Rør sammen. Smør en form og læg 2 blade filodej i bunden. Pensl pladerne med smør og læg lidt fyld på (så det dækker pladerne). Læg 3 blade filodej, pensl med smør og tilsæt mere fyld. Gentag til der ikke er mere fyld. Afslut med 2-3 blade filodej, smeltet smør og lidt salt. Stil i køleskab ca. 1 time. Skær ruder i dejen med en kniv. Bag i ovn, 175°C i ca. 45 minutter. Lad den hvile lidt inden den serveres. Servér gerne med tzatziki og en græsk salat. God som forret eller på buffetbordet.

Opskrift fra Dimitri Alexiadis.


Enkelt og godt med feta

Nogle gange er enkelt det bedste

Vandmelon og fetaost

Læskende og godt

Skær vandmelonen i tern og bland med fetaost. En fantastisk kombination!

Græsk salat

En klassisk græsk bondesalat med en stor blok fetaost er uovertruffen.

Fetaost

Godt til det meste

Bland fetaost med græsk yoghurt og lidt peber og du har det perfekt tilbehør til fisk, kød og grøntsager.