Det Venetianske slot i Butrint, Albanien

Oplev Albanien

Albanien forfører med smuk natur, en spændende historie og unikke byer. Her kan du læse mere om specielt interessante seværdigheder og få tips om alt lige fra mad til shopping.

Albaniens bedste seværdigheder

Den kommunistiske diktator Enver Hoxha styrede Albanien i næsten 40 år. Hoxha frygtede, at landet skulle blive invaderet og fik derfor bygget ca. 700.000 bunkere, hvilket betyder, at der findes en bunker for hver fjerde indbygger i Albanien. Bunkerne kom aldrig i brug med det formål, de var tiltænkt. I stedet de vidner til Albaniens fortid, da det blev helt afskåret fra omverdenen. Hvis du er interesseret i historie, kan du besøge bunkerne, der senere er ombygget til et museum, eller du kan købe en miniaturebunker med hjem som en souvenir.

For dig som er mere til naturen, anbefaler vi en tur til Det Blå Øje, eller ”Syri i Kaltër” som det hedder på albansk. Det Blå Øje består af 18 kilder, som flyder sammen og danner en fascinerende, øjeformet kilde. Vandet er krystalklart med temperaturer omkring de 12 grader. Fra udsigtspladsen kan du hoppe direkte ned i øjet, men vær opmærksom på de stærke strømme! Strømmene er så kraftige, at du kan kaste en sten ned i kilden, for så at se den stige op til overfladen igen. Man ved desværre ikke præcis hvor dyb kilden er, men en dykker er kommet helt ned på 45 meter...

Gjirokastër, som også kaldes stenbyen, er smukt beliggende på et bjerg med udsigt over floden Drinas. Her finder du den gamle bykerne med basarer og små stræder, samt en statslig borg fra 1800-tallet, der engang i tiden var Hoxhas barndomshjem, og som nu er ombygget til et museum.

Butrint er et arkæologisk udgravningssted fra det 11. århundrede fvt. Det er på UNESCO's verdensarvsliste, og er den største attraktion i det sydlige Albanien. Tag med på en guidet tur og mærk historiens vingesus blandt ruinerne.

Centralbyen Saranda ligger ikke langt fra disse storslåede seværdigheder. I Saranda findes noget for alle, både mad, natteliv, sandstrande, eller endnu flere oplevelser. Få inspiration til din rejse ved at læse vores Saranda-tips her.

Albansk mad

Det albanske køkken har stærke influenser fra de nærliggende lande Grækenland, Tyrkiet og Italien. Mange retter består af fisk, lam, kanin eller kylling, som normalt krydres med rosmarin, mynte, oregano og basilikum. Albaniens nationalret Tavë Kosi er en fantastisk god lammeret, som bages i lerskål og serveres med grøntsager og yoghurtsauce. Her kan du se en liste over Albaniens mest kendte retter:

  • Byrek – en madtærte med ost, spinat eller kød.
  • Tasqebap – en gryderet med lammekød og tomat.
  • Paçe – lokal suppe, som man spiser til morgenmad.
  • Pilaf – ris kogt i en speciel bouillon.
  • Dolma – fyldte vinblade.
  • Papare – brød der koges med æg, ricotta og vand.
  • Pashaqofte – en slags suppe fra Gjirokastër med små kødboller.
  • Tarator – en kold suppe baseret på yoghurt og agurk.
     
God mad i Albanien

Drikkekultur

Til måltiderne kan du med glæde nyde et glas brændevin kaldet raki, som er lavet af druer og tilsmagt med anis. Måske har du stødt på det tidligere i et sydeuropæisk land; ellers har du nu alle muligheder for at stifte bekendtskab med denne stærke, lokalproducerede brændevin. Raki serveres i små glas og nydes langsomt under middagen.

Af andre muligheder finder du Kuqaleshe, Albaniens mest populære ølmærke. Øllen laves i Tirana, og hvis man spørger lokalbefolkningen hvad navnet betyder, svarer de noget i stil med ”rød” eller ”en kvinde som udskiller sig fra mængden”. Vi tolker disse mystiske udsagn som at det betyder en passionens øl – men om den er brygget med kærlighed eller om den vækker ens indre lidenskab, må man selv finde ud af.

Skënderbeu cognac er fremstillet i Albanien siden 1967 og lagres kun på egefad, hvilket bidrager til en særlig skøn og rund smag. Cognacen sælges over alt i Albanien, men eksporteres også til resten af verden. Du kan købe en Skënderbeu cognac, som er lagret mellem 3, 5 og 13 år. 
 

Kom rundt i bil

Langs Albaniens nordlige kyst ligger en af Europas smukkeste bilruter. Lej en bil og kør fra bjerg til bjerg. Ind imellem kan du køre ned til nogle af de næsten uberørte strande, som ligger i de små bugter langs med bjergkæden.

Hvis du vil, kan du også booke en privat taxi for en hel dag. Priserne varierer fra hvor god du er til at forhandle, og hvor langt du skal. Som regel koster det ca. en euro pr. kilometer, når man kører fra et sted til et andet, men man kan også forhandle om en fast prise mellem 50 og 70 euro afhængig af hvor man skal hen. 

Gode shoppingmuligheder

Det er billigt at shoppe i Albanien, og specielt tekstiler og briller er populære varer at tage med hjem. For det meste koster et par briller halvdelen af, hvad de koster hjemme! Leveringstiden er ca. 1 uge, så gør gerne dine indkøb i starten af ferien. Hvis man ikke når det, kan man altid få brillerne sendt hjem til privatadressen senere.

I Albanien finder du også sprit og tobak til lave priser, men husk at der er specielle toldregler, som gælder, når man rejser i EU via vandvejen. Du kan f.eks. kun tage 40 cigaretter med til Grækenland og Korfu, når du rejser ind med båd. Dette behøver du dog ikke tænke på nu, men husk alligevel at læse toldreglerne i Apollos hotelmappe, når du er på hotellet på destinationen.

Håndsyede albanske tasker