Statusrapport fra vores flyselskab Novair

Vil du også gerne vide, hvordan det er at flyve på nuværende tidspunkt? Hvad serveres om bord, og hvornår skal man bære mundbind? Vi har talt med Malin Höglund, der arbejder som kabinechef på Novair. 

Denne artikel er skrevet 7. juni 2021, og vil løbende blive opdateret over sommeren.
Alle regler og rutiner i lufthavnen og om bord på Novair kan du læse om her.

 Sikkerheden om bord er som altid højeste prioritet. De restriktioner, som vedtages for at passagererne skal kunne rejse smittesikkert, har også gjort, at jeg føler mig ekstra tryg på jobbet, siger Malin Höglund.

Indcheckning og i lufthavnen

De fleste ting ser ud som altid i lufthavnen, bortset fra at der er færre passagerer. Det, der er tilføjet til check-in-proceduren er, at personalet kontrollerer, at alle passagerer har en negativ covid-test, og at alle udfylder indrejseformularen for det land, de skal rejse til. Når det kommer til mundbind i lufthavnen, anbefales det, at alle skal bære mundbind. Der er også løbende påmindelser om at holde afstand. Al personale, der arbejder i lufthavnen, bærer mundbind, og nogle har også visir. I dag er de fleste restauranter og butikker åbne som normalt igen, dog med undtagelse af visse. Hvis du vil shoppe taxfree eller spise noget i lufthavnen, kan dette sagtens lade sig gøre.

-        Fx er Joe & the Juice åben til morgenmad, hvis man vil have noget at spise, inden man går om bord, siger Malin. 

Eftersom bevis for negativ covid-test og indrejseformular også tjekkes inden boarding, bliver du bedt om at gå til gaten lidt tidligere end normalt. Når det er tid til at gå om bord, sørger gate-personalet for at fylde flyrækkerne om bord i flyet bagfra, og der bliver lukket få ind i flyet ad gangen for at undgå trængsel. Fra gaten og under hele flyvningen er det ikke længere kun en anbefaling, men et krav om at bære mundbind, der dækker næse og mund.

 

Novair Servicen om bord er nu næsten tilbage til det normale, men drikkevognen kommer kun rundt én gang per flyvning. Så husk at købe alt, du vil drikke på samme tid.

Om bord på Novair

Når man er om bord på flyet, bliver man bedt om at blive siddende under hele flyvningen. Selvfølgelig må man gå på toilettet, men der må ikke være toiletkø. Der er tre toiletter bagerst i flyet for passagerer, toilettet forrest i kabinen er i øjeblikket forbeholdt personalet om bord.

Selvom man ser, at der er ledige flysæder på en anden række end den, man sidder på, må man ikke bytte plads. Dette er bl.a. pga. smittesporing. Hvis Novair bliver opmærksom på et bekræftet smittetilfælde om bord, skal de vide, hvem der har siddet i nærheden af ​​denne passager.

-        Stemningen om bord er god. Det føles trygt at se, at passagererne viser hinanden og personalet respekt og følger de regler, der gælder, siger Malin Höglund. 

Besætningen på Novair kommer ud med drikkevognen én gang under flyvningen, så køb det, du har brug for under hele turen. Maden serveres som normalt, hvad der adskiller sig fra før er, at du ikke får brød til maden lige nu. Efter maden serveres kaffe og te som altid. Mundbind må selvfølgelig fjernes, når man spiser. Men hvis man bare sidder og drikker, skal mundbind bæres mellem tårene. Fra og med 1. juli kan visse taxfree-varer igen købes om bord. Men det er selvfølgelig muligt at forudbestille taxfree varer via Airshoppen. Om bord kan du kun betale med kort (Visa eller MasterCard).

En gang hver halve time går kabinepersonalet en runde i kabinen, for at tjekke, at alt er, som det skal være. De kontrollerer også, at alle har mundbind på. 

Novair Silvia og Signe byder dagens passagerer velkommen, som skal flyve hjem fra Rhodos. Mange er glade på vejen hjem og fortæller om positive oplevelser fra destinationen, de har været på, siger Malin.

Fremme på destinationen

Når man lander, varierer det lidt fra destination til destination, hvordan afstigningen foregår. Derfor skal alle forblive på deres pladser, indtil flykaptajnen er blevet informeret af jordpersonalet om, hvad der gælder. Men normalt tager man et par rækker ad gangen for at mindske risikoen for trængsel, både i gangene og på de busser, der fører passagererne til ankomsthallen.

–       Folk er gode til at følge instruktionerne, og eftersom det alligevel kan tage lidt tid, før bagagen kommer på bagagebåndet, gør det ikke noget, at det tager lidt længere tid at forlade flyet, siger Malin. 

Peter deler maden ud, der serveres om bord. I dag står menuen på bøf med kartofler og chilibearnaise.
Veronica serverer kaffe og te efter maden. Siden den 1. juni er Novair igen begyndt at servere kaffe og te om bord, hvilket mange passagerer sætter stor pris på.
Inde i cockpittet har man det godt med en smuk udsigt og hyggeligt selskab.
Besætningen sørger for, at der er afstand mellem passagererne, både når man går om bord, og når man forlader flyet.

Luftkvaliteten om bord på Novairs A321Neo-fly

Thomas Krook, teknisk chef på Novair fortæller om luften om bord på flyet

Thomas Krook, teknisk chef på Novair.

Der er lagt meget arbejde i at undersøge og forstå, hvilke miljøer og situationer der skal undgås i disse tider. Det har vist sig, at risikoen for at blive smittet om bord på et fly er signifikant lavere end under hverdagens aktiviteter såsom at gå i supermarkedet. Luften om bord er meget ren og udskiftes kontinuerligt. Luftstrømmen i kabinen er designet til at minimere risikoen for, at mennesker i nærheden påvirkes, hvis nogen hoster eller nyser.

Rent teknisk fungerer det sådan her:

  • Luften i kabinen, vi indånder, udskiftes hvert tredje minut, hvilket er en væsentlig højere takt end i princippet alle andre offentlige miljøer og transportmidler såsom busser, toge osv.
  • Luften passerer gennem HEPA-filtre, som er effektive i at indfange luftbårne partikler, bakterier og virus. Flyproducenterne har fundet ud af, at luftkvaliteten om bord med hensyn til filtrering og renhed overgår kravene til operationsstuer på hospitaler.
  • Luften kommer højt op i kabinen og suges ud ved gulvet. Strømmen i kabinen går derfor kun fra top til bund. Næsten ingen luftstrøm løber langs kabinen, hvilket betyder, at hvis nogen hoster, er sandsynligheden for, at dem, der sidder ved siden af ​​eller i rækken foran eller bagved påvirkes, meget lille.

Apollo er det trygge valg

Her kan du læse mere om, hvad der er inkluderet, når du booker og rejser sammen med os.

Læs mere

Rutiner for Covid-19 på vores rejsemål

Her har vi samlet alle relevante oplysninger fordelt på rejsemål - både inden rejsen, under flyvningen og på destinationen.

Læs mere

Spørgsmål og svar

Her finder du hyppigt stillede spørgsmål og svar vedr. din rejse. Du kan også finde information om hvordan, du kommer i kontakt med os. Hvordan kan vi hjælpe dig?

Læs mere