Af: Lars Nøhr Andresen
Portugiserne er kendte for at lave spændende mad på gode råvarer - især når det kommer til fisk og skaldyr. Madeira hører til Portugal, og selvom de har selvstyre, så kan man tydeligt mærke forholdet til Portugal i mange henseender - ikke mindst hvad angår det kulinariske.
Thomas Rode og hans kone, Thilde Maarbjerg, besøgte Madeira for at se nærmere på maden og ikke mindst vinen, som er et af Madeiras varemærker.
”Det lokale køkken er i de fleste tilfælde meget enkelt med gode, friske og velsmagende råvarer og stor vægt på fisk og skaldyr fra havet for foden af de vulkanske klipper, som øen består af.
På fiskerestauranten Villa do Peixe i Camara de Lobos serverer man havets lækkerier, som de lokale elsker det. I et højloftet rum med udsigt ud over de små vippende både i den gamle fiskerihavn, laver man fisk over åben ild.
Et misundelsesværdigt stort udvalg af friskfangede, lokale fisk lå på lit de parade, så man selv kan udpege de, der skulle en tur ind over det glohede kul. Mens vi ventede på, at fisken blev skåret op og tilberedt, mæskede vi os i madeiranske specialiteter, nogle bedre end andre, men det er jo en del af oplevelsen. Især de små skaldyr, som vi senere erfarede levede på stenene i tidevandsbæltet, bagt med en klat godt saltet smør i deres skal var skønne”, udtrykker Thomas Rode.