Kroatien

Smukke Kroatien!

Hyggelige badebyer og små fiskehavne. Kilometerlange strande, skjulte badebugter og krystalklart hav. Fine storbyer og fredelige bjergbyer. Velkommen til Kroatien og Makarska Riviera, en af Europas smukkeste kystlinjer.

Solen stråler gennem palmekronernes blade, den marmorerede havnepromenade skinner i sollyset. Ved siden af den cafékantede promenade, også kendt som Riva, spadserer turister med isvafler i hænderne, og par der går hånd i hånd. Det er en almindelig sensommerdag i byen Split. Her er en skøn følelse, og det er ikke for ingenting, at byen bliver beskrevet som Kroatiens Saint Tropez. Mellem smalle gader ligger kirker og Narodni Trg, folkets torv.

– ”Torvet er som en cocktail af forskellige arkitektoniske stilarter," siger guiden Sanja, som viser os rundt i Split. Her kan du følge hele byens historie på ét og samme sted. Vi fortsætter til markedet, hvor der sælges friskhøstet frugt og grønt fra omgivelser.

– "Blandt de lokale fra Split er det tradition at shoppe her om lørdagen", siger Sanja. Men weekenden starter altid med en kaffe på en af caféerne langs Riva. Det er der du går hen for at sidde og kigge. Split byder på gode shoppemuligheder, moderne vinbarer, førsteklasses restauranter og skønne svømmeture.

Hvis du vil have endnu mere strandliv, hvorfor så ikke lave en kombi og nyde en del af ferien i Split og den anden del på Makarska Riviera - eller en af de andre hyggelige øer Hvar eller Brac? Makarska Riviera er en af Europas smukkeste kyster. Den starter syd for Split og fortsætter til Gradac i syd. Derimellem ligger det charmerende centrale område Makarska og familievenlige badebyer som Tucepi og Podgora.

Landskabet er dramatisk, med de høje Biokov-bjerge på den ene side og Adriaterhavet på den anden side. At rejse langs kysten er en oplevelse i sig selv. Det er havet, der er hovedattraktionen på Makarska Riviera. Der er bestemt ingen sandstrande, men manglen på sand gør, at vandet her er renere end andre steder omkring Middelhavet. Derudover tiltrækker de lyse, smukke småstenstrande ofte med naturlig skygge i form af beskyttende fyrretræer.

Brac, Kroatien

I det krystalklare vand uden for kysten venter nogle af Kroatiens fineste øer. Vi forlader byen Split med katamaranen for at opleve nogle af dem. Den nærmeste ø Brac bliver vores første stop. Vi stiger i land i Pucisca, en usædvanlig lille havneby med hvide kalkstenhuse og terracottarøde tage. Der hviler en rolig charme over landsbyen. Men ingen stolthed - selvom det amerikanske rejsemagasin Travel + Leisure for nylig udpegede landsbyen til en af Europas smukkeste. Vi fortsætter til toppen af øen, det 778 meter høje udsigtspunkt Vidova Gora. Her venter en spektakulær udsigt over øen og øhavet. Store dele af øen er dækket af tæt grøn natur, med oliventræer og fyrreskove. Langt dernede strækker stranden Zlatni Rat, det gyldne horn, sig som en hvid pil i det blå hav. Det er en af Europas smukkeste strande, øens største turistmagnet.

Efter et par afslappende dage med sol og bad på Brac fortsætter vi til den nærliggende ø Hvar. Den lille havneby kan beskrives som byen Split i en miniatureudgave, med smalle gader, smarte butikker og en havnepromenade kantet af caféer og barer. I højsæsonen er Hvar en af Kroatiens mest populære øer, et samlingssted for jetset-folket. Hvar er den mest solsikre ø i den kroatiske skærgård. Her kan du nyde vidunderlige dyp fra klipperne, windsurfing eller en dukkert fra de store badetrapper. At se solen gå ned over byen på den anden side af havnen er en af byens billigste former for aftenunderholdning. Næste dag ser vi byen vågne op over en kaffe og friskpresset appelsinjuice på torvet ved siden af havnen. Vi ser turister med store rygsække, der lige er kommet med morgenfærgen, skippere på vej med madkasser til de luksuriøse sejlbåde i havnen, og tanter som sælger tørret lavendel, øens mest berømte souvenir. Fra kirken ved siden af kan man høre stemningsfuld orgelmusik.

Vi går gennem de stille gader og fortsætter langs vandet. Sætter os på en mole og dypper vores fødder i vandet. Til frokost finder vi frem til Lungomare. Restauranten er en smule gemt væk på en baggade, men havnedekorationerne viser os, at vi har fundet frem. I hustagene hænger fiskenet, fisk og skaller. Ved bordet ved siden af ​​sidder ejeren selv omgivet af familie og venner. Han fortæller os, at han netop er vendt tilbage efter en vellykket fisketur og insisterer på, at vi skal smage fangsten. Et øjeblik senere vender han tilbage med en grillet sværdfisk. Den er perfekt grillet og serveret uden dikkedarer. Salt, peber, citron. Vi konstaterer, at det er nødvendigt, når fisken er så frisk som denne - og det er den bedste frokost på turen. Efter et par solskinsdage lander vi i Makarska til et par dage med skønt badevand. Fra hotellets balkon venter en fantastisk udsigt over byen med de dramatiske høje bjerge som baggrund. I havnen ligger udflugtsbådene side om side, som er klar til den, der ønsker at opdage Adriaterhavets perler. Vi går i stedet ind i gaderne ved havnen. På torvet midt i byen ligger en smuk gammel kirke, og ved siden af ​​den et lille frugt- og grøntsagsmarked. Her handler vi kulinariske souvenirs i form af lavendelhonning, lokal olivenolie og søde, store figner. Så fortsætter vi til stranden, smider klip-klapperne og dykker ned i det krystalklare vand.


Tips & Inspiration

Se alle vores rejsetips for Kroatien, find og book en rejse til Kroatien eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Alle rejsetips for Kroatien

Vil du vide, hvilken by der passer dig bedst, hvilke de bedste strande er eller måske få tips på restauranter og udflugter? Her har vi samlet vores bedste rejsetips før din rejse til Kroatien!

Se alle rejsetips for Kroatien

Kroatien

  • Postkortsmuk natur og krystalklart vand
  • Vidunderlige Makarska Riviera med mange hyggelige byer 
  • Spændende udflugtsmål 
Læs mere om Kroatien

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspirerende rejsetips og tilbud til din næste rejse!

Tilmeld dig nyhedsbrevet her